Άκης Πετρετζίκης: Pancakes γλυκοπατάτας με φέτα και ντοματίνια - To τέλειο πρωινό

Βαρεθήκατε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια; Ιδού ένα διαφορερικό και νοστιμότατο πρωινό! 

Συστατικά

Για τα pancakes

2 γλυκοπατάτες, μέτριες (για τη συνταγή θα χρειαστούμε 400 γρ. σάρκα)

αλάτι

πιπέρι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κρόκους, από μεσαία αβγά

2 αυγά, μεσαία

1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ρίγανη, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο

50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 ασπράδια, από μεσαία αβγά

Για τη σύνθεση

100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

100 γρ. γαλοπούλα, σε φέτες

50 γρ. ρόκα

100 γρ. φέτα

αλάτι

πιπέρι

1 κ.σ. θυμάρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις γλυκοπατάτες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. 

Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι τις γλυκοπατάτες απ’ όλες τις μεριές και τις τυλίγουμε μία-μία με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου.

Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες στο ταψί.

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 με 11⁄2 ώρα (ανάλογα το μέγεθός τους).

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε τις γλυκοπατάτες από το ταψί και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.

Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση οριζόντια όσο είναι ακόμα ζεστές, αφαιρούμε όλη τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Για τη συνταγή θα χρειαστούμε 400 γρ. από τη σάρκα. Την υπόλοιπη την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση (π.χ. να συνοδεύσουμε ένα πιάτο ή να την κάνουμε πουρέ).

Για τα pancakes

Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ τα 400 γρ. από τη σάρκα από τις γλυκοπατάτες και τη σπάμε με ένα πιρούνι. 

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με το πιρούνι.

Προσθέτουμε τους 2 κρόκους αβγών, τα 2 αβγά, τα φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά, και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μαρέγκα.

Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με τα υπόλοιπα αβγά και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις με μια μαρίζ.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο.

Παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας λίγο από το μείγμα και το βάζουμε στο τηγάνι. Συνολικά βάζουμε 4 κουταλιές, φροντίζοντας να έχουν απόσταση τα pancakes μεταξύ τους. 

Ψήνουμε τα pancakes για 2 λεπτά από τη μία πλευρά, τα αναποδογυρίζουμε, και τα ψήνουμε για ακόμα 2 λεπτά ή για όσο χρειαστεί μέχρι να ψηθούν.

Αφαιρούμε τα pancakes από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σκουπίζουμε το τηγάνι με απορροφητικό χαρτί και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα. 

Για τη σύνθεση

Βάζουμε τα pancakes σε ένα πιάτο, από πάνω προσθέτουμε τα ντοματίνια, τη γαλοπούλα, τη ρόκα, και τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας, και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ