Παμούκ κατά Ερντογάν: «Είναι σε παρακμή, δόξα τω Θεώ πέφτει» - «Θα αποδεχθεί την ήττα;», ρωτά ο νομπελίστας συγγραφέας 

«Ο Μακρόν νίκησε, ο Τραμπ έχασε, τα ποσοστά του Ερντογάν πέφτουν δραματικά. Γιατί να είμαι απαισιόδοξος;»

 

Με σκληρά λόγια κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αυταρχικών πολιτικών του καταφέρθηκε σε συνέντευξή του προς τους Financial Times, o Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ.

«Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε παρακμή, δεν μπορεί πλέον να περιορίσει τη φωνή κανενός. Δόξα τω Θεώ», λέει με τη νηφαλιότητα που απορρέει από την ποιότητά του αλλά χωρίς να στρογγυλεύει τον λόγο του. Ο διεθνώς καταξιωμένος συγγραφέας εγκαλεί στη συνέχεια τον Τούρκο πρόεδρο για την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλεθει η πάλαι ποτέ ευημερούσα χώρα του και χαρακτηρίζει «σκανδαλώδεις» τις πολιτικές που εφαρμόζει.

«Τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που καταγράφει ο πληθωρισμός και η πτώση της λίρας, αποτελούν ένα τέλειο παράδειγμα για το πόσο αυταρχικός μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος όταν ανέλθει στην εξουσία, λαμβάνοντας εντελώς παράλογες αποφάσεις, σε βάρος του λαού του». Τέλος, αναφερόμενος στην χαμηλή δημοτικότητα του Ερντογάν, ο Παμούκ εκτίμησε πως ο Τούρος Πρόεδρος θα χάσει τις επόμενες εκλογές. «Θα δεχθεί, όμως, την ήττα;», αναρωτιέται με νόημα.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που ο Τούρκος Νομπελίστας καταφέρεται κατά των πολιτικών Ερντογάν. Για παράδειγμα, ο Παμούκ είχε υψώσει φωνή διαμαρτυρίας όταν ο Ερντογάν μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε τέμενος. Τότε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle ο Τούρκος συγγραφέας ανέφερε τα εξής: «Αυτό απλώς δείχνει ότι δε σεβόμαστε την κοσμική διάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ. Θέλουμε να είμαστε λαϊκιστές, να παίξουμε με το λαϊκό Ισλάμ και να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη Δύση» δήλωνε οργισμένος ο Παμούκ από την Κωνσταντινούπολη.

«Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που μου αρέσει, αλλά με εκπλήσσει ότι και η αντιπολίτευση εδώ δεν αντιδρά πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή απόφαση. Δυστυχώς, όντως πρόκειται για δημοφιλή απόφαση που αγκάλιασε ο τουρκικός λαός.  Είμαι κι εγώ όμως μέλος του τουρκικού λαού, και τόσο εγώ όσο και εκατομμύρια άλλοι στεκόμαστε ενάντια σε αυτό, γιατί είμαστε υπέρ του κοσμικού κράτους. Και πάλι δυστυχώς, η φωνή μας δεν ακούγεται» είχε πει τότε ο Τούρκος συγγραφέας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ