Live η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ: Στην βασιλική κρύπτη η σορός της μονάρχη - ξανά στο πλευρό του συζύγου της

Αναλυτικά το πρόγραμμα της κηδείας

Ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα σημαίνοντα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν σήμερα το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, το οποίο μετέφερε 8μελές άγημα.

Είναι η πρώτη επίσημη κηδεία με τέτοιου είδους τιμές που γίνεται στη χώρα από το 1965 και τον θάνατο του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία το κόμμα των κομιστών τοποθέτησε το φέρετρο της Βασίλισσας στην άμαξα που την μετέφερε από το Αββαείο προς στην Αψίδα Ουέλινγκτον (Wellington).

Η πομπή έφτασε στον προορισμό της μετά από μια πανηγυρική πορεία διάρκειας περίπου 45 λεπτών. Έκανε μια στάση έξω από τα Άνάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ πλέον το φέρετρο βρίσκεται στο Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο του Windsor.

Δείτε live εικόνα

Στι παρεκλήσσι θα γραφτεί και ο επίλογος της κηδείας. Η βασίλισσα θα αναπαυθεί στο πλευρό του εκλιπόντος συζύγου της, Δούκα του Εδιμβούργου. Πρώτα όμως σύμφωνα με το BBC πραγματοποιείται τελετή παρούσια 800 περίπου καλεσμένων.

Στη συνέχεια, θα αφαιρεθούν από το φέρετρο και θα τοποθετηθούν στην Αγία Τράπεζα το σκήπτρο, το στέμμα και η σφαίρα, τα βασιλικά εμβλήματα. Ο Αυλάρχης, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βασιλικής αυλής, θα σπάσει τη ράβδο του αξιώματός του και θα την τοποθετήσει πάνω στο φέρετρο, συμβολίζοντας το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το φέρετρο θα τοποθετηθεί στη συνέχεια στη βασιλική κρύπτη, μαζί με εκείνο του συζύγου της Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππου.

Στον βασιλικό τάφο αναπαύονται επίσης οι γονείς της και η αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Photos: Screenshot/YouTube: BBC News 

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής για να τιμήσουν τη βασίλισσα. Μια σελίδα της ιστορίας γυρίζει με το τελευταίο αντίο στην Ελισάβετ, η οποία βασίλεψε επί 70 χρόνια, επτά μήνες και δύο ημέρες, χωρίς να εκφράσει ποτέ δημοσίως τη γνώμη της, αλλά εκπλήρωσε τα καθήκοντά της με σοβαρότητα, αφοσίωση στο Στέμμα και, μερικές φορές, με ακαταμάχητο χιούμορ. 

Photos: Screenshot/YouTube: BBC News 

BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όταν η πομπή έφτασε στην Αψίδα του Ουέλινγκτον, πολύ κοντά στα Ανάκτορα, το φέρετρο τοποθετήθηκε στη βασιλική νεκροφόρα, υπό τα βλέμματα των μαυροντυμένων μελών της βασιλικής οικογένειας - μεταξύ αυτών ήταν και τα δισέγγονα της Ελισάβετ, ο Τζορτζ 9 ετών και η αδελφή του Σάρλοτ, 7 ετών.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ΄ χαιρέτισε στρατιωτικά, ο εθνικός ύμνος παιάνισε και το όχημα ξεκίνησε αργά, με αστυνομική συνοδεία, για το Γουίνδσορ, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας. Η σορός της βασίλισσας μεταφέρθηκε στην αψίδα του Ουέλινγκτον, διασχίζοντας το κεντρικό Λονδίνο και περνώντας από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Λίγο νωρίτερα, ο βασιλιάς Κάρολος, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η πριγκίπισσα Άννα εθεάθησαν να χαιρετούν καθώς περνούσαν από το μνημείο του πολέμου Κενοτάφιου στο Γουάιτχολ. Ο πρίγκιπας Χάρι δεν φοράει στρατιωτική στολή για τη νεκρώσιμη ακολουθία, καθώς δεν είναι είναι πλέον ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας, αναφέρει το BBC. 

Photos: Screenshot/YouTube: BBC News 

Πριν από αυτό η σορός της Ελισάβετ μεταφέρθηκε στο Αββαείο του Ουέστμιντερ όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία.

 Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

«Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος. Ήταν «πρόσχαρη, παρούσα για όλους, άγγιζε πολλές ζωές», πρόσθεσε.

Στο Ουέστμιντερ μίλησε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Liz Truss.

Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας, τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών στη μνήμη της βασίλισσας Ελισσάβετ Β' στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπως και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προγηγήθηκε η νεκρική πομπή και το φέρετρο συνόδευσε στο Αββαείο ο βασιλιάς Κάρολος, η αδελφή του Άννα και τα αδέρφια τους, πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ.  Επίσης, ακολουθούσαν οι πρίγκιπεςΟυίλιαμ και Χάρι, καθώς και ο Πίτερ Φίλιπς ο γιος της πριγκίπισσας Άννας. 

Photos: Screenshot/YouTube: BBC News 

Πίσω τους άλλοι ανώτεροι άνδρες της βασιλικής οικογένειας: ο ξάδερφος της βασίλισσας, ο δούκας του Γκλόστερ, ο ανιψιός της, ο κόμης του Σνόουντον και ο σύζυγος της Άννας, ο σερ Τιμ Λόρενς, αναφέρει το BBC. 

Λίγο νωρίτερα έφτασαν στο Αββαείο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, που δεν θα περπάτησαν πίσω από το φέρετρο της μονάρχη: η βασιλική σύζυγος Καμίλα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας μαζί με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της, Τζορτζ και Σάρλοτ καθώς και η Σοφί, η κόμισσα του Γουέσεξ (σύζυγος του πρίγκιπα Εδουάρδου). Η τελευταία έφτασε μαζί με την σύζυγο του Χάρι Μέγκαν Μακρλ. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nona (@true_royals_1)

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πρώτα μέλη της εκκλησίας για την κρατική κηδεία  έφτασαν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 11 περίπου. Οι μεγάλες δρύινες πόρτες της πιο σημαντικής εκκλησίας του Ηνωμένου Βασιλείου - όπου η Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Φίλιππο και έκανε τη στέψη της - άνοιξαν στις 8 το πρωί, τρεις ώρες πριν από την έναρξη της λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

Η Φρουρά του Βασιλιά πέρασε από τις πύλες του Abbey, με δύο στρατιώτες να σταματούν στις μεταλλικές πύλες και να περιμένουν την έναρξη της διαδικασίας, αναφέρει η Daily Mail.

Στον Ναό βρίσκονται και υψηλοί καλεσμένοι. Ανέμεσά τους βλέπουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν με την σύζυγό του Μπριζίτ, καθώς και τον Τζο Μπάιντεν με την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ.

 

 

Εκπρόσωποι από την Κίνα εισήλθαν στον Ναό φορώντας λευκές μάσκες προσώπου που φέρουν την κινεζική σημαία. Ο αντιπρόεδρος Wang Qishan είναι ο ανώτερος εκπρόσωπος που έστειλε το Πεκίνο στην κηδεία, σύμφωνα με το BBC. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Liz Truss συνοδεύεται από τον σύζυγό της Hugh O’Leary.

 

Οι περισσότεροι από τους VIP καλεσμένους, λόγω και της διακοπής της κυκλοφορίας για την κηδεία, μεταφέρονται λεωφορεία, ενώ έχουν επιτραπεί ορισμένες εξαιρέσεις, για λόγους ασφαλείας με το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ να φτάνει με το «The Beast» ( την προεδρική λιμουζίνα).

 

 

 

Πρώην και νυν υπουργοί της Βρετανίας ήταν μεταξύ των πρώτων που έφτασαν, συμπεριλαμβανομένων των Nadham Zahawi, Ben Wallace και Jacob Rees-Mogg. Ο Μάικλ και η Κάρολ Μίντλετον, οι γονείς της Κέιτ, της πριγκίπισσας της Ουαλίας, έφτασαν δύο ώρες νωρίτερα για τη λειτουργία, ενώ ακολούθησε ο Τομ Πάρκερ Μπόουλς, ο γιος της βασιλικής συζύγου Καμίλα. 

Το Αββαείο όπου τελέστηκε η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα. Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο. Πρόκειται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων στη βρετανική πρωτεύουσα ξεχωρίζουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019).

 

 

Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος - ο οποίος μετά από σκάνδαλο παραιτήθηκε το 2014 και ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε σήμερα στις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) το λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β', ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες στο Ουέστμινστερ Χολ στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στην 96χρονη Ελισάβετ Β', η οποία παρέμεινε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον βρετανικό θρόνο επί 70 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των ανθρώπων που προσκύνησαν χθες το φέρετρο της βασίλισσας της Βρετανίας ήταν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι καθώς και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Η κηδεία της Ελισάβετ Β' ξεκίνησε στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο του Ουέστμινστερ παρουσία 2.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί ηγέτες και εστεμμένοι.

Το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ

Στις 8:30 το πρωί ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ

10:00 - Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους

12:35 - Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού

12:44 - Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ

12:52 - Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ

13:00 - Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 - Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 - Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

 

 

15:00 - Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ . ( Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)

17:06 - Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή

17: 10 - Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά

17:40 - Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή

17:53 - Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο

19:00 - Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. ( Οπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες

21:30 - Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ