Οι τελευταίες μέρες της Ελισάβετ - «ζωηρή» η βασίλισσα: Οργάνωσε δείπνο με τα ξαδέρφια της & έβλεπε τον αγαπημένο της μετεωρολόγο

Ένας άλλος επισκέπτης της ήταν ο συντονιστής της Εκκλησίας της Σκωτίας, αιδεσιμότατος Δρ Iain Greenshields

Πηγές κοντά στην Ελισάβετ αποκάλυψαν ότι η βασίλισσα ήταν «μάλλον ζωηρή» τις τελευταίες της μέρες, με την royal να απολαμβάνει ένα δείπνο και να παρακολουθεί τον αγαπημένο της μετεωρολόγο στην τηλεόραση.

Τέσσερις ημέρες πριν πεθάνει η μονάρχης ανακοίνωσε στα ξαδέρφια της - τα οποία είχε καλέσει στο Κάστρο Βalmoral - ότι το δείπνο τους θα ήταν άτυπο. Οι άντρες δεν θα χρειαζόταν να φορέσουν κοστούμια και οι γυναίκες μακριά φορέματα, ενώ, όπως αναφέρει η Daily Mail, δεν θα υπήρχε αυλητής, παρά την παράδοση που κρατά εδώ και δεκαετίες. 

 

Ένα πράγμα που δεν είχε αλλάξει όταν κάθισαν όλοι μαζί στην τραπεζαρία εκείνο το βράδυ ήταν η καθησυχαστική παρουσία της βασίλισσας. 

Καλεσμένοι της ήταν τα ξαδέρφια της Bowes - Lyons, συγγενείς από την πλευρά της μητέρας της, με τους οποίος ήταν πάντα κοντά. Ήταν σε «καλή φόρμα» και «ζωηρή» είπαν. Ήταν φανερό ότι αντλούσε δύναμη από το να έχει αγαπημένα πρόσωπα γύρω της.

 

 

Ένας άλλος επισκέπτης ήταν ο συντονιστής της Εκκλησίας της Σκωτίας, αιδεσιμότατος Δρ Iain Greenshields, ο οποίος επισκέφτηκε την αείμνηστη μονάρχη τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι η royal άφησε την τελευταία της πνοή στο κάστρο την Πέμπτη 8/9, σε ηλικία 96 ετών.

Μιλώντας στην Daily Mail ο αιδεσιμότατος είπε ότι η μονάρχης είχει «καλή διάθεση». «Μιλούσε για το παρελθόν της, την αγάπη της για το Balmoral, τον πατέρα, την μητέρα της, τον πρίγκιπα Φίλιππο (τον σύζυγό της), τα άλογα. Ασχολήθηκε πολύ με το τι συνέβαινε στην εκκλησία και με το τι συνέβαινε στο έθνος επίσης».

«Η υγεία της ήταν αδύναμη, το ξέραμε, αλλά όταν την άφησα την Κυριακή ήταν πολύ θετική και δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι μέσα σε λίγες μέρες τα πράγματα άλλαξαν τόσο πολύ» πρόσθεσε.

Πηγή κοντά στην μονάρχη είπε ότι η 96χρονη αντλούσε δύναμη από τα κοντινά της άτομα, αλλά μια ξεχωριστή πηγή αποκάλυψε ότι έπαιρνε δύναμη και από κάπου αλλού. Όπως ανέφερε στο βρετανικό Μέσο η Ελισάβετ είχε είχε αναπτύξε μια συμπάθεια για τον μετεωρολόγο του BBC, Tomasz Schafernaker.

 

 

«Ήταν κάπως συναρπαστικό. Ήθελε πάντα να παρακολουθεί τις προβλέψεις του. Διασκέδαζε ακούγοντας να διαβάζουν δυνατά το όνομά του, αλλά της άρεσε επίσης να τον παρακολουθεί».

Όμως η βασίλισσα Ελισάβετ φαίνεται πως πέρασε επίσης τις τελευταίες ημέρες της ζωής της κάνοντας και πράγματα που αγαπούσε. Το προσωπικό αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουλίου στην Ευρώπη - όταν έμενε ακόμα στο Windsor, ζήτησε να της βάλουν μια ξαπλώστρα στον κήπο για να εκμεταλλευτεί τις ζεστές μέρες.

Παράλληλα είχε την ευκαρία να κάνει μια τελευταία βόλτα με ένα πόνι. Η ίδια ήταν γνωστό πως αγαπούσε τα ζώα, ενώ είχε πολλά άλογα τα οποία αγωνίζοντας και σε ιπποδρομίες, με την royal να δίνει φυσικά το παρών. Ο ιπποκόμος Terry Pendry είπε στην Daily Mail ότι η μονάρχης επισκέφτηκε τα άλογά της, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, πριν πάει στη Σκωτία και πως όταν την ρώτησαν αν θέλει να ιππεύσει σε ένα πόνι, εκείνη απάντησε ναι.

 

 

Τις τελευταίες μέρες της, μίλησε επίσης στον εκπαιδευτή αλόγων της Clive Cox για το αγαπημένο της άλογο που ήταν και ο τελευταίος νικητής της. «Μιλήσαμε για το πώς θα μπορούσε να βγει η κούρσα, πώς τα πήγαινε ένα άλλο άλογό της στον στάβλο μου και για μερικά άλλα πράγματα. Ήταν τόσο κοφτερή, σαν καρφί».

Βέβαια η βασίλισσα είχε να αντιμετωπίσει και μια δύσκολη στιγμή, αφού πέθανε σε ηλικία 18 ετών το γηραιότερο σκυλί της, η Candy. Το αγαπημένο corgi της Ελισάβετ «έφυγε» λίγο μετά την άφιξη της  στο Balmoral.

Η ίδια είχε θέσει από καιρό έναν κανόνα, όταν τα σκυλιά της θα θάβονται στο κτήμα, στο οποίο πέθαναν, ωστόσο η Candy μεταφέρθηκε στο Windsor, στο Λονδίνο,  όπου θάφτηκε με έναν άλλο μακροχρόνιο σύντροφό της, τον Vulcan, ο οποίος πέθανε το 2020.  Κανονικά θα επέβλεπε τις ταφές των πολύτιμων κατοικίδιων της μαζί με τον επικεφαλή κηπουρό της, ωστόσο η Αυτού Μεγαλειότητα δεν είδε την ταφή της Candy.

Η κίνηση αυτή  οδήγησε το προσωπικό της να πιστέψει ότι η royal σχεδίαζε να επισρέψει στο Windsor στο τέλος των καλοκαιρινών διακοπών της, ώστε να μπορέσει αργότερα να επιβλέcει την τοποθέτηση της ταφόπλακας της Candy.

Παρά το γεγονός ότι σωματικά έδειχνε αδύναμη τους τελευταίους μήνες, αντιμετωπίζοντας προβλήματα με την  ορθοστασία και το περπάτημα, πηγές ισχυρίζονται ότι την εβδομάδα που πέθανε δεν υπάρχαν «άμεσα» σημάδια για την υγεία της, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είχε κοντά της έναν γιατρό και το  νοσηλευτικό προσωπικό.

Δυστυχώς την εκείνη την Πέμπτη φέρεται να αντιμετώπισε μια «ξαφνική αλλαγή» και η υγεία της να επιδεινώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα το προσωπικό του κάστρου να ειδοποιήσει τη βασιλική οικογένεια.

 

 

 

 

Αν και δεν είναι γνωστό τι συνέβη τις τελευταίες ώρες της βασίλισσας, δύο από τα παιδιά της, η πριγκίπισσα Άννα και ο βασιλιάς Κάρολος, ήταν δίπλα της τη στιγμή που άφησε την τελευταία της πνοή.

Φωτογραφίες: KEYSTONE, EPA, PA POOL & PRESS ASSOCIATION / EPA FILE VIA ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ