Μετσοβόνε, πηχτόγαλο Χανίων, Σαν μικέλε Σύρου ή λαδοτύρι Μυτιλήνης: 20 Ελληνικά τυριά πολύ ΠΟΠ και πολύ εύγευστα - Ταξιδεύουν την Ελλάδα στα στόματα της γης!



Κεφαλογραβιέρα

Τα «λημέρια» της είναι η δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία και η Ευρυτανία και τα χαρακτηριστικά της είναι η σκληρή υφή, η ελαφριά αλμύρα, οι διάσπαρτες τρύπες της και η επιτυχής ισορροπία μεταξύ γραβιέρας και κεφαλοτυριού. Πρωτοπαρασκευάστηκε από την «Δωδώνη» στην Ήπειρο και έκτοτε επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κοπανιστή Κυκλάδων

«… ο τύρος ούτος έχει γεύσιν δριμείαν και πιπερίζουσαν, ως εκ των ιδιοτήτων δε τούτων, θεωρείται ορεκτικόν έδεσμα και πωλείται εις αρκετά υψηλή τιμήν ως είδος πολυτελείας», αναφέρουν οι πρώτες περιγραφές της κοπανιστής από πηγές του 19ου αιώνα. Μάλιστα, στα «Ολύμπια» του 1859 γίνεται αναφορά της βράβευσης του συγκεκριμένου τυριού στη Σύρο. Πρόκειται για μαλακό αλμυρό τυρί με αλοιφώδη υφή και πικάντικη γεύση που λόγω προέλευσης… μας θυμίζει καλοκαίρι.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης



Ένα από τα πιο… καλόφημα ελληνικά τυριά παράγεται στη Μυτιλήνη εδώ και πολλές δεκαετίες και μπορεί να υπερηφανεύεται για τις εκλεκτές οργανοληπτικές ιδιότητές του. Ονομάστηκε έτσι επειδή διατηρείται μέσα σε ελαιόλαδο, ενώ η υφή του είναι σκληρή έως ξηρή και η γεύση του ιδιαίτερα αλμυρή. Ξεχωρίζει επίσης από το χαρακτηριστικό κυλινδρικό του σχήμα – σαν μια μικρογραφία… βαρελιού.

Μανούρι

Στη Θεσσαλία και την κεντρική και δυτική Μακεδονία… ξέρουν από μανούρι, αφού το παρασκευάζουν επί αιώνες – «το παχύ τυρόγαλον δίδει παχύτατην μυζήθρα, η οποία υπό το όνομα μανούρια είναι περιζήτητος και πληρώνεται καλά», αναφέρουν βυζαντινές ακόμη πηγές. Το τυρί θεωρείται αρκετά «λαϊκό» και δημοφιλές έδεσμα, έχει στενή σχέση με το τυρόγαλα και εκλεκτότερο όλων είναι αυτό που παράγεται στη Βλαστή Μακεδονίας, όπου το μικροκλίμα και οι παραδοσιακές τεχνικές δίνουν στο τυρί εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

Μετσοβόνε



Διαβλέποντας τις τυροκομικές προοπτικές της περιοχής του Μετσόβου, ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας έστειλε στην Ιταλία νεαρούς Μετσοβίτες για να σπουδάσουν τυροκομία και να παντρέψουν τις ελληνικές παραδόσεις με τις ιταλικές τεχνολογίες. Κάπως έτσι, γεννήθηκε το (ημίσκληρο έως σκληρό) Μετσοβόνε, που παράγεται από αγελαδινό κυρίως γάλα και είναι περίφημο για την καπνιστή του επίγευση, την λεπτή «επιδερμίδα» του και την ελαφριά αλμυρή, πικάντικη γεύση.

Μπάτζος

Οι κατεξοχήν «πατρίδες» των πιο δημοφιλών τυριών της χώρας, η Θεσσαλία και η Μακεδονία, φρόντισαν να φέρουν στο τραπέζι μας άλλο ένα παραδοσιακό ημίσκληρο έδεσμα που διατηρείται σε άλμη και η ελαφρώς υπόξινη, πικάντικη γεύση του συνοδεύεται από λιγότερα λιπαρά σε σχέση με άλλα τυριά.

Ξυνομυζήθρα Κρήτης και Πηχτόγαλο Χανιών



Δύο από τους λόγους που αγαπάμε την κρητική διατροφή και την κουζίνα της «λεβεντογέννας» είναι αυτά τα δύο αλοιφώδη τυριά που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι του νησιού. Η μεν ξυνομηζήθρα είναι μαλακό τυρόγαλα με κόκκους και ελαφρώς γλυκιά γεύση και προέρχεται από το τυρόγαλο το οποίο προκύπτει κατά την παρασκευή γραβιέρας και κεφαλοτυριού, ενώ οι Κρήτες φρόντισαν να θεσπίσουν αυστηρές διατάξεις και προδιαγραφές για να την ξεχωρίσουν από τα υπόλοιπα τυριά τυρογάλακτος της χώρας. Το δε πηχτόγαλο έχει υπόξινη δροσερή γεύση. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες όλοι οι κάτοικοι των Χανίων έφτιαχναν μόνοι τους στο σπίτι. Σήμερα, παράγεται αποκλειστικά σε χανιώτικα τυροκομεία.

Σαν Μιχάλη Σύρου

Εδώ και πάνω από μισό αιώνα, στο βουνό της Σύρου όπου βρίσκεται το χωριό Άη Μιχάλης, παράγεται ένα από τα ακριβότερα τυριά της χώρας: Το Σαν Μιχάλη μετρά περίπου 46 τόνους παραγόμενου τυριού ετησίως και προτιμάται για την σκληρή, συμπαγή του υφή και την πικάντικη γεύση, ενώ είναι από τις λίγες περιπτώσεις που οι προδιαγραφές απαιτούν αποκλειστικά αγελαδινό γάλα για την παραγωγή του.

Σφέλα Πελοποννήσου



 Θα την ξεχωρίσετε από τις πολλές μικρές οπές στην λευκοκίτρινη επιφάνειά της, αλλά και από το χαρακτηριστικό της σχήμα – θα τη βρείτε τεμαχισμένη σε λεπτές λωρίδες, ή όπως τις ονόμαζαν οι κάτοικοι της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, «σφέλες». Κάτω από το… αυλάκι, την αποκαλούν και «τυρί της φωτιάς» εξαιτίας της δυνατής, πιπεράτης γεύσης της, ενώ την αξιοποιούν φτιάχνοντας με αυτή υπέροχο σαγανάκι.

Διαβάστε την συνέχεια στο in2life.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ