Έπεσε σε... μπλόκο η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Ποια η θέση της Ελλάδας

Η Δύση θα «παγώσει», όπως η ουρά του λύκου σε ένα διάσημο ρωσικό παραμύθι, εάν προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ρωσίας, είχε απειλήσει στις αρχές της εβδομάδας ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Παρασκευή οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συναντήθηκαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να καταλήξουν σε ένα «πακέτο» μέτρων που θα μετριάσει τον αντίκτυπο του ολοένα και αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και αφού συμφώνησαν ότι διαφωνούν για μια ακόμα φορά αποφάσισαν να βάλουν μπλόκο στο περιβόητο πλαφόν. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters, Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που παρακολούθησαν το ευρωπαϊκό μπρα ντε φερ, εξηγώντας ότι η σχετική πρόταση της Κομισιόν δεν έτυχε ευρείας στήριξης από τους Υπουργούς Ενέργειας που επιθυμούν να πέσει στο τραπέζι μια νέα πρόταση που θα βοηθήσει στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου γενικότερα, αλλά παράλληλα δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες αερίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα η Γερμανία τάχθηκε κατά ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι κάποιες χώρες παραμένουν εξαρτημένες από αυτές τις προμήθειες, μια άποψη που βρήκε σύμφωνη και την Αυστρία. «Αυτές οι χώρες έχουν ακόμα εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg. «Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Γερμανία πάντα ζητά κατανόηση, αλλά οι άλλες χώρες δεν μπορούν να την έχουν», πρόσθεσε. Ο ίδιος είπε επίσης ότι στηρίζει ένα πλαφόν που θα καλύπτει τις βασικές ενεργειακές ανάγκες, με τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα, όμως, όταν η χρήση τους ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις 10 χώρες που τάχθηκαν εναντίον ήταν και η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία. Το ρωσικό αέριο φτάνει στην ελληνική αγορά από το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο, από τρεις ελληνικές εταιρείες, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Προμηθέας Gas και την Mytilineos. To πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα είχε ως συνέπεια να σπάσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας τα συμβόλαιά τους με την Gazprom, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε δικαστικές περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση και πιθανές σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Ένα πλαφόν στην τιμή των εισαγωγών του ρωσικού αερίου θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην τροφοδοσία της χώρας από τον Turk Stream και θα δημιουργούσε μεγάλη περιπέτεια στην ελληνική αγορά, δήλωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η τελική σχετική απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ