Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο μεγάλος έρωτας με τον πρίγκιπα Φίλιππο κράτησε μια ζωή - Παρά τα παραστρατήματα του, το δικό του τέλος έφερε και το δικό της

Έφυγαν με διαφορά σχεδόν ενός χρόνου, περνώντας στην ιστορία για το μεγάλο δημόσιο έργο τους και τον προσωπικό τους, ιδιαίτερο, δεσμό  

«Είναι κάποιος που δεν δέχεται εύκολα τα κομπλιμέντα. Αλλά είναι με απλά λόγια η δύναμη και το στήριγμα μου όλα αυτά χρόνια. Και εγώ και όλη του η οικογένεια, και αυτή η χώρα και πολλές άλλες, του χρωστάμε ένα χρέος μεγαλύτερο από αυτό που εκείνος θα ζητούσε ποτέ ή που εμείς θα μάθουμε στην πραγματικότητα».

Τα λόγια αυτά απηύθυνε πριν από μερικά χρόνια η βασίλισσα Ελισάβετ στον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος για 73 ολόκληρα χρόνια στάθηκε άγρυπνος φρουρός στο πλευρό της ίδιας στην υπηρεσία του στέμματος. Σήμερα με διαφορά ενός χρόνου το ζευγάρι αυτό δεν υπάρχει πια στη ζωή και η χώρα που υπηρέτησαν και οι δύο πιστά βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην σύγχρονη ιστορία της. Οι Βρετανοί θρηνούν για τη βασίλισσα της καρδιάς τους και θυμούνται τον άνδρα που υπήρξε ο άνεμος πίσω… από τα φτερά της

 

 

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1934 στο γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του δούκα του Κεντ . Mέχρι το 1939 η Λίλιμπετ, όπως φώναζαν χαϊδευτικά την πριγκίπισσα οι γονείς της, ήταν τρελά ερωτευμένη με τον νεαρό Έλληνα πρίγκιπα. Ψηλός, ξανθός, αθλητικός, γι’ αυτό και η βασίλισσα Ελισάβετ τον αποκαλούσε «Βίκινγκ». Άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές, αλλά τα εμπόδια στη σχέση τους ήταν αρκετά.

 

 

Ο Φίλιππος ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος και προερχόταν από μια διαλυμένη οικογένεια που βρισκόταν στην εξορία. Οι γονείς της Ελισάβετ από την άλλη πλευρά δεν βιάζονταν καθόλου να την αποκαταστήσουν. Ο θείος του Φιλίππου, όμως, λόρδος Μαουντμπάτεν, που είχε στενή σχέση με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας και είχε πάρει υπό την προστασία του τον Φίλιππο, είχε βάλει στόχο να τον κάνει σύζυγο της. Οι φήμες μάλιστα θέλουν το ίδιο να προσβλέπει στη μετονομασία του οίκου Ουινδσορ σε οίκο Μαουντμπάτεν. Στην πραγματικότητα όμως ότι ακολούθησε έγινε, γιατί για την Ελισάβετ ο Φίλιππος ήταν ο ένας και μοναδικός.

 

 

Ο βασιλιάς Γεώργιος, γνωρίζοντας πόσο δύσκολος θα ήταν ο ρόλος της βασίλισσας που θα αναλάμβανε στο μέλλον, ήθελε τουλάχιστον να της επιτρέψει να διαλέξει για σύντροφο εκείνον που αγαπούσε. Έτσι, στο τέλος ο Φίλιππος ασπάστηκε τον αγγλικανισμό και στις 20 Νοεμβρίου του 1947 παντρεύτηκε τη μελλοντική βασίλισσα. Για τα καλύτερα και για τα χειρότερα. Ο βασιλικός γάμος, ο πρώτος μετά τον πόλεμο, σήμανε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την Αγγλία. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να δουν την πριγκίπισσα να φτάνει στο αβαείο του Γουεστμίνστερ. Για τη δημιουργία του νυφικού της Ελισάβετ, που σχεδίασε ο Νόρμαν Χάρτνελ, στάλθηκαν κουπόνια από όλη τη χώρα.

Η Βρετανία ήταν ακόμη σε καθεστώς λιτότητας. Η πριγκίπισσα επιμελήθηκε η ίδια το μακιγιάζ της. Το πρωί του μυστηρίου και λίγο πριν η πριγκίπισσα αναχωρήσει για την εκκλησία, η τιάρα που φορούσε έσπασε. Ευτυχώς, ο βασιλικός κοσμηματοπώλης επαγρυπνούσε. Ενώ η Ελισάβετ αγωνιούσε και η μητέρα της προσπαθούσε να την καθησυχάσει, κατάφερε να επιδιορθώσει την τιάρα μέχρι την τελετή. Η τελετή μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο σε κοινό που ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια παγκοσμίως. 

 

 

Μετά το γάμο του το ζευγάρι πέρασε μερικά χρόνια στην Μάλτα λόγω των υποχρεώσεων του Φιλίππου με το Πολεμικό Ναυτικό. Ήταν ίσως η πιο ξέγνοιαστη περίοδος της κοινής τους ζωής. Έπειτα από τον ξαφνικό θάνατο του βασιλιά Γεωργίου και την άνοδο της Ελισάβετ στο θρόνο, η σκιά του στέμματος έπεσε στην προσωπική ζωή του ζευγαριού. Από πολλούς ιστορικούς ο πρίγκιπας Φίλιππος στα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου του περιγράφεται ως ένας bon vivant.

 

 

Συχνά διασκέδαζε με χορεύτριες και αλκοόλ σε ιδιωτικά clubs του Soho συντροφιά με αστέρες όπως ο Ντέιβιντ Νίβεν. Η βασίλισσα ανησυχούσε, αλλά δεν ενοχλούνταν, λένε οι ίδιες πηγές. Ωστόσο υπήρξε μια εποχή κρίσης στη σχέση τους, που εντοπίζεται χρονικά στη δεκαετία που χωρίζει τις γεννήσεις των δυο πρώτων παιδιών του ζεύγους και των δύο γιων που τα ακολούθησαν. Ο ίδιος ο πρίγκιπας έχει πει χαριτολογώντας πως δε θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι εκτός ορίων. Από την εποχή του γάμου του και για το υπόλοιπο της ζωής του συνοδευόταν εξάλλου διαρκώς από έναν αστυνομικό. 

Αλήθεια ή ψέματα, το ζευγάρι είχε βρει ένα τέμπο στην κοινή τους ζωή, περνούσαν καλά μπροστά στα μάτια του κόσμου, αλλά και στις ιδιαίτερες στιγμές τους, όπως λένε αυτοί που τους έζησαν από κοντά. Γι’ αυτό και το 1997 με αφορμή τη χρυσή επέτειο των γάμων τους η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μιλήσει με ιδιαίτερα φορτισμένα λόγια για τον σύζυγό της, εξηγώντας ότι ήταν η δύναμη αλλά και το καταφύγιό της. Ο ίδιος ο Φίλιππος έχει εκμυστηρευθεί κατά καιρούς ότι ο μόνος του στόχος είναι να μην απογοητεύσει ποτέ τη βασίλισσα.

 

 

Το τελευταία χρόνια ωστόσο δεν ήταν εύκολα για εκείνον. Ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη και μια σειρά προβλημάτων υγείας έφεραν την απόσυρση του από κάθε βασιλικό καθήκον, σχεδόν ταυτόχρονα με το σκάνδαλο της εμπλοκής του ονόματος του δευτερότοκου γιου τους Άντριου στην υπόθεση του παιδεραστή μεγιστάνα Τζέφρι Επστάιν, που φέρεται να αυτοκτόνησε στη φυλακή, αλλά και το περιβόητο Megxit

 

 

Τα άσχημα αυτά νέα ωστόσο, παρότι στεναχώρησαν την Ελισάβετ και τον Φίλιππο, που είχαν εξάλλου επιβιώσει του πολύκροτου διαζυγίου του Καρόλου με τη  Νταιάνα και τις υποψίες περί ενοχής που εκφράστηκαν τότε για τον κατοπινό θάνατο της σε τροχαίο στο Παρίσι και πάλι δεν έσπασαν το δεσμό μεταξύ τους, Αντίθετα τον έκαναν πιο ισχυρό.

 

 

Ο κορωνοϊός και το lockdown τους έδωσε την ευκαιρία να ξαναζήσουν πάλι πολύ κοντά και μακριά από όλους μια πιο ήσυχη καθημερινότητα από αυτήν που είχαν συνηθίσει. Η φιλία τους αποδείχτηκε το μαγικό συστατικό της διατήρησης του γάμου τους, επιβεβαιώνοντας όλες τις σχετικές παλιές και νέες έρευνες. Έφυγαν με διαφορά σχεδόν ενός χρόνου, περνώντας στην ιστορία για το δημόσιο έργο τους στη χώρα της Βρετανίας αλλά και τον προσωπικό τους, ιδιαίτερο, δεσμό.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ