Τι θα γίνει όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ; Όσα προβλέπει το πρωτόκολλο - θα βυθιστεί σε πένθος ολόκληρη η χώρα (βίντεο)

Το σχέδιο Operation London Bridge

Και τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκονται στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας ύστερα από την είδηση ότι οι γιατροί ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας της.

Μαζί τους είναι ο εγγονός της πρίγκιπας Ουίλιαμ σύμφωνα με δημοσιογράφο του ITV. Παράλληλα στον πλευρό της σπεύδει και ο πρίγκιπας Χάρι, με την Μέγκαν Μαρκλ.

Το ζεύγος επρόκειτο να παρευρεθεί στα WellChild Awards στο Λονδίνο σήμερα το απόγευμα, αλλά τα σχέδια άλλαξαν μετά τα να για την υγεία της 96χρονης με τον πρίγκιπα να κατευθύνεται τώρα στο Aberdeenshire, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός τους.

 

Εκατομμύρια Βρετανοί και υπήκοοι της Αυτής Μεγαλειότητας σε όλο τον κόσμο προσεύχονται για την βασίλισσα, αναφέρει η Daily Mail. 

Όπως σχολίασε δημοσιογράφος του BBC, «υπάρχει ένας βαθμός σοβαρότητας που δεν έχουμε δει στο παρελθόν, το γεγονός ότι η ανακοίνωση εξεδόθη όταν συνήθως το παλάτι είναι τόσο απρόθυμο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υγεία της βασίλισσας». 

«Η διατύπωση της ανακοίνωσης...και η μετακίνηση των πιο σημαντικών μελών της βασιλικής οικογένειας προς το Μπαλμόραλ, προς τη βασίλισσα, όλα αυτά υποδηλώνουν ένα ξεκάθαρο βαθμό ανησυχίας για την υγεία της 96χρονης». 

 

 

«Έπειτα από νέα αξιολόγηση το πρωί, οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτής Μεγαλειότητας και συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση. Η βασίλισσα συνεχίζει να ξεκουράζεται στο Μπαλμόραλ» ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τι θα γίνει αν η βασίλισσα Ελισάβετ πεθάνει στη Σκωτία

Η βασίλισσα Ελισάβετ έφτασε στο θερινό «καταφύγιό της» -  που είναι μια από τις κατοικίες της βασιλικής οικογένειας από το 1852, για να απολαύσει τις διακοπές της. Ωστόσο, ακύρωσε τη συμμετοχή της στο Braemar Highland Gathering για ιατρικούς λόγους.

Σε πείριπτωση που η μονάρχης πεθάνει στη Σκωτία υπάρχει ένα σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ και το οποίο φέρει την κωδική ονομασία Operation Unicorn. Σε περίτπωση που αφήσει την τελευταία της πνοή στο Λονδίνο θα εφαρμοστεί το σχέδιο Operation London Bridge, αναφέρει το dailyrecord.co.uk.

Η επιχείρηση Unicorn περιλαμβάνει την άμεση αναστολή των εργασιών στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, ώστε οι αρχές να είναι σε θέση να προετοιμαστούν για την κρατική κηδεία.

Εάν η βασίλισσα πέθαινε βόρεια των συνόρων, εκατομμύρια χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα συρρέουσουν στην περιοχή. Εάν η 96χρονη πεθάνει στη Σκωτία, το Κοινοβούλιο, το γειτονικό παλάτι του Holyroodhouse και ο καθεδρικός ναός του St Giles, θα είναι τα κύρια σημεία εστίασης για τους δημοσιογράφους και το κοινό.

Το φέρετρο με την σορό της θα μεταφερθεί αρχικά στο Holyroodhouse και στη συνέχεια στον καθεδρικό ναό στο Royal Mile. Μετά θα γίνει η μεταφορά στο Λονδίνο με το Roayl Train, από τον σταθμό Waverley.

 

 

Η χώρα θα κυρήξει εθνικό πένθος 10 ημέρων μέχρι και την ημέρα της κηδείας της Βασίλισσας.

Πιστεύεται ότι γίνονται περίπου τρεις συναντήσεις το χρόνο, στις οποίες συμμετέχουν μέλη της κυβέρνησης, η αστυνομία και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, για να σχεδιάσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν όταν πεθάνει η μονάρχης.

Τι θα γίνει όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ - Το πρωτόκολλο

Την ημέρα του θανάτου της, η Πρωθυπουργός θα είναι από τους πρώτους που θα ενημερωθεί για τον θάνατο της μονάρχη. Αυτό το μήνυμα θα παραδοθεί από τον ιδιωτικό γραμματέα της βασίλισσας και θα σταλεί στα μέλη του Γραφείου του Privy Council.

Οι βουλευτές και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν μια κλήση και ένα email που θα αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, Με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας».

Την ίδια ώρα θα γίνει σχετική ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι σημαίες θα είναι μεσίστιες εντός 10 λεπτών από την είδηση. Την ημέρα του θανάτου της βασίλισσας, ο προσεχώς στεφθείς βασιλιάς Κάρολος θα μιλήσει στο έθνος σε τηλεοπτική μετάδοση.

Η πρωθυπουργός θα έχει ακροατήριο με τον Κάρολο, ενώ το Υπουργείο Άμυνας θα διοργανώσει χαιρετισμούς με όπλα και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα.

2η ημέρα

Το επόμενο πρωί, όπως αναφέρει το aberdeenlive.news επικαλούμενο το Politico,  τα μέλη του Συμβουλίου Προσχώρησης θα ονομάσουν τον Κάρολο τον νέο βασιλιά και μια διακήρυξη θα διαβαστεί στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και στο Royal Exchange.

Οι βουλευτές θα κάνουν επίσης αφιερώματα στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού την προηγούμενη μέρα. Το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' θα επιστρέψει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η μέθοδος του ταξιδιού εξαρτάται από το πού θα πεθάνει. 

Ημέρες 3η-4η

Αυτές τις μέρες ο πρίγκιπας Κάρολος θα ξεκινήσει την  περιοδεία του στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισκεπτόμενος το Κοινοβούλιο της Σκωτίας και τον Καθεδρικό Ναό St Giles στο Εδιμβούργο. 

 Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Κάστρο Hillsborough της Βόρειας Ιρλανδίας και θα δώσει το παρών σε μια λειτουργία που θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας, στο Μπέλφαστ.

Στο Λονδίνο, θα γίνουν σχολαστικές πρόβες για την κηδεία.

Ημέρα 5η

Την πέμπτη μέρα θα ξεκινήσει πομπή, με αφετηρία τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και κατάληξη στα κτίρια του Κοινοβουλίου, ενώ στη συνέχεια θα τελεστεί λειτουργία στην αίθουσα του Γουέστμινστερ.

Μετά η σορός της μονάρχη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες. 

Ημέρες 6η-9η

Ο βασιλιάς πλέον Κάρολος θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Ουαλίας και θα λειτουργήσει στον καθεδρικό ναό Liandaff του Κάρντιφ.

Η κυβέρνηση σε αυτό το σημείο θα βάλει τις τελευταίες πινελιές στα σχέδιά της για την ημέρα της κηδείας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πενθούντες αναμένεται να βγουν στους δρόμους.

Βέβαια οι εργοδότες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άδεια στο προσωπικό, αν και θα είναι Ημέρα Εθνικού Πένθους και θα υπάρξει δύο λεπτών σιγή σε όλη τη Βρετανία.

Ημέρα 10η - η κηδεία

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ Β' θα ταφεί στο Μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου Δ'.

Δείτε επίσης: Αγωνία για την βασίλισσα Ελισάβετ: Όλη η οικογένεια στο πλευρό της εκτός από την Μέγκαν - Πλήθος κόσμου έξω από το Μπάκιγχαμ (φωτό & βίντεο)

Σημειώνεται ότι η Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη βασίλισσα. Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ