Ελισάβετ: Οι καλύτερες στιγμές της μακροβιότερης βασίλισσας του κόσμου - από την γέννηση, έως τον θάνατο - φωτό & βίντεο της «ιστορικής» μονάρχη

Η ζωή της μέσα από εικόνες και βίντεο

Η Ελισάβετ - βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών, από το 1952 και αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας - άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022. 

 «Η βασίλισσα απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα», ανέφερε τότε η ανακοίνωση των Ανακτόρων.

 

 

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον.

Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρο, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδά, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα...) και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.

Στο Eirinika συγκεντρώσαμε vintage φωτογραφίες και βίντεο από την ζωή της μονάρχη, που έγραψε ιστορία. 

1926 - Η γέννηση 

Η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

 

1936 - πρώτη στη σειρά διαδοχής 

Η μικρή πριγκίπισσα βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο όταν ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της έγινε βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Η Ελισάβετ ήταν τότε 10 ετών.

 

 

1940 - Β Παγκόσμιος Πόλεμος

Καθώς η ναζιστική Γερμανία βομβαρδίζει τη βρετανική πρωτεύουσα, η Ελισάβετ και η μικρότερη αδερφή της, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, μετακομίζουν στο κάστρο του Ουίνδσορ, δυτικά του Λονδίνου, για την ασφάλειά τους.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων.

1947 - παντρεύεται τον πρίγκιπα Φίλιππο

Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Annemie (@kerryhillfarm)

 

 Στο γάμο της με τον Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου το 1947, φόρεσε ένα υπέροχο φόρεμα από κινέζικο μετάξι, αξίας 30.00 λιρών.

Το έφτιαξε ο Norman Hartnell. Με μακριά ουρά, ψηλό ντεκολτέ και μαργαριτάρια ,τριαντάφυλλα , άνθη γιασεμιού και σιτάρι να στολίζουν το μπούστο ήταν ένα πανάκριβο φόρεμα για την εποχή, αν σκεφτεί κανείς ότι ο κόσμος μόλις είχε βγει από έναν πόλεμο.

1952 - η στέψη

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η ίδια βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Κένυα.

Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Αυτή ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Δείτε επίσης: Ποια είναι η πιο εμβληματική βασιλική τουαλέτα του 20ου αιώνα - δημιουργός της ο Sir Norman Hartnell (φωτό)

1957 - η πρώτη κρατική επίσκεψη στις ΗΠΑ ως βασίλισσα

Η Ελισάβετ επισκέφτηκε τον πρόεδρο Χάρι Σ. Τρούμαν το 1951, όταν ήταν πριγκίπισσα, αλλά έκανε την πρώτη της κρατική επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ως βασίλισσα το 1957, συναντώντας τον πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ για τον εορτασμό της 350ης επετείου από την πρώτη μόνιμη αγγλική εγκατάσταση στο Τζέιμστάουν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELBY (@shop.elby)

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @sensitivesoulmonroe

 1977 - Ασημένιο Ιωβηλαίο

Η μονάρχης γιόρτασε το ασημένιο Ιωβηλαίο της - τα 25 της χρόνια στον θρόνο.  Ο εορτασμός ήταν μια αχτίδα φωτός σε μια περίοδο οικονομικής κατάθλιψης, βιομηχανικής παρακμής και μιας σειράς βιομηχανικών αλλαγών.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Downloaded (@downloaded)

1992 - «Annus horribilis»

Ο μεγαλύτερος γιος της, ο πρίγκιπας Κάρολος, χώρισε από τη σύζυγό του, Νταϊάνα.  

Ταυτόχρονα, ο δεύτερος γιος της, πρίγκιπας Άντριου, χώρισε από τη σύζυγό του και η μοναχοκόρη της, πριγκίπισσα Άννα, χώρισε από τον σύζυγό της, ενώ το κάστρο του Ουίνδσορ υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά. Το ονόμασε "annus horribilis".

 

1997 - Θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Ο θάνατος της Νταϊάνα συγκλόνισε τη βασιλική οικογένεια.  Η βασίλισσα επικρίθηκε έντονα επειδή άφησε την οικογένεια να θρηνήσει ιδιωτικά στα Highlands της Σκωτίας -- μια κίνηση που σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τους μικρούς γιους της Νταϊάνα.

 

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης και τις κατηγορίες ότι δεν είχε επαφή, έκανε μια σπάνια ζωντανή ομιλία στο έθνος από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αναφέρει το monitor.co.ug.

 2002 - Χρυσό Ιωβηλαίο

Μετά την ταραγμένη δεκαετία του 1990 και το θάνατο της μητέρας της βασίλισσας, που ονομάζεται επίσης βασίλισσα Ελισάβετ, και της αδερφής, της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, νωρίτερα μέσα στο έτος η Ελισάβετ γιόρτασε τα 50 της χρόνια στον θρόνο.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by maija <3 (@margaretsjoy)

 

2011 - Κρατική επίσκεψη στην Ιρλανδία 

Η πολύ φορτισμένη επίσκεψη ήταν η πρώτη Βρετανού μονάρχη στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1922.

Θεωρούμενη ως το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία, η επίσκεψη απαιτούσε τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας της δημοκρατίας.Ωστόσο, μέσω κάποιων άκρως συμβολικών χειρονομιών -- συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας στα ιρλανδικά --  βασίλισσα διέλυσε αρκετή από την μετα-αποικιακή αγωνία. 

2012 - Ολυμπιακοί Αγώνες και Διαμαντένιο Ιωβηλαίο

Η βασίλισσα Ελισάβετ περιόδευσε όλες τις περιοχές της Βρετανίας ενόψει του τετραήμερου πάρτι τον Ιούνιο για να τιμήσει τα 60 της χρόνια στον θρόνο, ενώ άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας πραγματοποίησαν επισκέψεις σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία.

2015 -  η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά.

2016 - γίορτασε τα 90ά της γενέθλια

Η Ελισάβετ γιορτάζει τα 90ά της γενέθλια, η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που έφτασε σε ένα τέτοιο ορόσημο.

2021 - ο σύζυγός της φέυγει από τη ζωή

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, που ήταν στο πλευρό της συζύγου του για πάνω από επτά δεκαετίες, απεβίωσε στην κατοικία τους στον πύργο του Ουίνδσορ τον Απρίλιο, δύο μήνες πριν γίνει 100 ετών.

Μόνο 30 πρόσωπα κατέστη δυνατόν να παρευρεθούν στην κηδεία του λόγω των αυστηρών κανόνων για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα η βασίλισσα να καθίσει μόνη της κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του κόσμου.

Φεβρουάριος 2022 - Πλατινένιο Ιωβηλαίο

Γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Σεπτέμβριος 2022 - το παλάτι ανακοινώνει τον θάνατό της

Στα social media δημοσιεύτηκε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της ενώ στην ανάρτηση αναφέρεται: «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα.

Ο βασιλιάς (σ.σ. Κάρολος) και η βασιλική σύζυγος (σ.σ. Καμίλα) θα παραμείνουν στο Balmoral σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ