Λιζ Τρας: Επισήμως πρωθυπουργός της Βρετανίας – Τη διόρισε η βασίλισσα Ελισάβετ 

Καλείται να τρέξει σε «μαραθώνιο» για να προλάβει να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις μίας χώρας σε καθεστώς... ασύλληπτης κρίσης

 

Πρωθυπουργός της Βρετανίας και τη «βούλα» της βασίλισσας Ελισάβετ η Λιζ Τρας. Η αρχηγός των συντηρητικών Τόρις βρέθηκε στο Μπαλμόραλ, όπου συνάντησε τη βασίλισσα και διορίστηκε και επίσημα πρωθυπουργός της χώρας. Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα πρωθυπουργό στη βρετανική ιστορία, φτάνοντας στην κορυφή της πολιτικής της καριέρας, όπως αναφέρει το CNN.

«Η βασίλισσα δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση την αξιότιμη βουλευτή Ελίζαμπεθ Τρας και της ζήτησε να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Η κυρία Τρας δέχθηκε την προσφορά της Αυτής Μεγαλειότητας» προστίθεται. Η Τρας θα έχει να αντιμετωπίσει διψήφιο πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για ύφεση που θα εκδηλωθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, σημειώνει το Ρόιτερς, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα αυτά της Τρας είναι από τα μεγαλύτερα που έχει αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε άλλος μεταπολεμικός ηγέτης της Βρετανίας.

Το πλάνο δείχνει τη μονάρχη να χαμογελά καθώς καλωσόριζε την Τρας, τον 15ο ηγέτη που υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της, στο Μπαλμόραλ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα λεπτά είχε υποβάλει την παραίτησή του ο Μπόρις Τζόνσον, μια κίνηση που έγινε δεκτή από τα Ανάκτορα. «Ο συννεφιασμένος σήμερα καιρός του Λονδίνου δεν είναι καλός οιωνός για την Λιζ Τρας που ανέλαβε και επισήμως τα πρωθυπουργικά της καθήκοντα», υποστηρίζουν χαριτολογώντας κάποιοι αναλυτές. Πάντως είναι αλήθεια, όπως τονίζει σύσσωμος και ο βρετανικός Τύπος, ότι η 56η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από πολλές και πολύ σοβαρές προκλήσεις.

Η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής εξαιτίας του πληθωρισμού, που έχει ήδη ξεπεράσει το 10% ενώ, όπως εκτιμά η τράπεζα της Αγγλίας στις αρχές του 2023 μπορεί να φτάσει ακόμη και το 18%, είναι μια από αυτές. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας που, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, μπορεί να οδηγήσουν πολλά νοικοκυριά φέτος το χειμώνα να επιλέξουν ανάμεσα στην διατροφή και την θέρμανση, είναι μια άλλη. Μάλιστα από την 1η Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου κατά 80%.

Τα σοβαρά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), που άλλοτε αποτελούσε το «διαμάντι» της χώρας, πρέπει άμεσα να λυθούν για να σταματήσουν οι μακροχρόνιες καθυστερήσεις της περίθαλψης των ασθενών. Οι παράτυποι μετανάστες που αυξάνονται συνεχώς, παρά τις υποσχέσεις των Συντηρητικών ότι μετά το Brexit θα περιοριστούν, απασχολούν το δημόσιο διάλογο της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2018 μόλις 299 άτομα κατάφεραν αν διασχίσουν τα στενά της Μάγχης, φέτος μέχρι στιγμής το έχουν πράξει πάνω από 23.000, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Αλλά ούτε και ο χρόνος είναι υπέρ της Τρας, καθώς θα πρέπει «να τρέξει με γοργούς ρυθμούς για να προλάβει το δύσκολο χειμώνα», όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές. «Σας αρέσει ή όχι η Τρας, όλοι πρέπει να ευχόμαστε να πετύχει», γράφει σήμερα στην εφημερίδα Times ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Ο Χέιγκ που υπήρξε και αρχηγός των Συντηρητικών από το 1997 ως το 2001 αν και στην πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία των Τόρις για την ανάδειξη του νέου ηγέτη τους στήριξε τον Ρίσι Σούνακ, τονίζει στο σημερινό του άρθρο ότι κανένας άλλος πρωθυπουργός από την εποχή του Τσόρτσιλ «δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τόσο περίπλοκες προκλήσεις». Συνεπώς, όπως σημειώνει με νόημα ο βουλευτής της βουλής των Λόρδων πλέον, «οι πρώτες μέρες της Λιζ Τρας στην εξουσία θα είναι κρίσιμες».

Η Λιζ Τρας όμως δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις προκλήσεις της κοινωνίας, αλλά και αυτές μέσα στο ίδιο της το κόμμα. Σύμφωνα με τον Guardian, οι Συντηρητικοί είναι «βαθιά διχασμένοι» ενώ ορισμένοι βουλευτές τους ήδη σχεδιάζουν την πτώση της. « Οι άγρυπνοι βουλευτές των Τόρις ανταλλάσσουν μηνύματα σε ομάδες στο Whatsapp υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως όσο καλύτερα γνωρίζει το κοινό την Τρας, τόσο λιγότερο τη συμπαθεί», γράφει η εφημερίδα Guardian.

Επιπλέον χαρακτηριστικό της έκρυθμης ισορροπίας εντός του κόμματος της είναι το γεγονός ότι ο συνυποψήφιός της Ρίσι Σούνακ στηρίχθηκε από 137 βουλευτές των Συντηρητικών ενώ η Τρας από 113. Στην τελευταία δε εσωκομματική διαδικασία την ψήφισε μόλις το 57,4% των μελών του κόμματος. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ ηγέτης των Συντηρητικών από την βάση. Γι' αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, «η συσσωρεμένη πολιτική καταιγίδα δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ