Λίζ Τρας: Αυτή είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας – Διχάζει «η νέα Θάτσερ» - Η απιστία με παντρεμένο βουλευτή των Τόρις

Έρχεται από τα δεξιά, αλλά όχι με το δεξί! 

Η Βρετανία αλλάζει πρωθυπουργό στην πιο δύσκολη στιγμή της ως χώρα. Η Λιζ Τρας διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον στην αρχηγία των συντηρητικών Τόρις και στην πρώτη γραμμή της εξουσίας στην πρωθυπουργία στη Ντάουνινγκ Στριτ

Οι δημοσκοπήσεις, που την έφερναν μπροστά από όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους, από την αρχή αυτής της τόσο ενδιαφέρουσες κούρσας, επιβεβαιώθηκαν και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, στην οποία συμμετείχαν τα περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, η 47χρονη Λιζ Τρας, είναι πλέον η τέταρτη πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 και η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

Η νέα ένοικος του νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα εκρηκτικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα τη Βρετανία που καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του χωρίς… ευρωπαϊκή ασπίδα. Για του λόγου το ασφαλές ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% και αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η κατακόρυφη άνοδος των τιμών της ενέργειας απειλεί τις οικογένειες, τα σχολεία, της επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία.

 

 

Η Λιζ Τρας, που πολλοί σπεύδουν να κάνουν λογοπαίγνια με το όνομα της που ακούγεται σαν την αγγλική λέξη για τα σκουπίδια, κέρδισε στην τελική μονομαχία τον υπουργό των Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ,  υποσχόμενη μαζικές μειώσεις φόρων και υιοθετώντας ένα πολύ σκληρό τόνο απέναντι στα συνδικάτα.

 

 

Την Κυριακή, η Λιζ Τρας σε συνέντεξη της στο BBC ξεκαθάρισε ότι αν εκλεγεί θα δράσει «ήδη από την πρώτη εβδομάδα» για να βοηθήσει τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει ακριβώς ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει. Υπογράμμισε επίσης ότι «μέσα σε ένα μήνα» θα παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αν και κατάφερε να προσελκύσει τη βάση του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο κυβερνά τη Βρετανία εδώ και 12 χρόνια, το 52% των Βρετανών εκτιμά ότι θα είναι μια μέτρια ή ακόμη και μια φρικτή πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov.

 

 

Ποια είναι όμως η Λιζ Τρας; Μια πολιτικός με μακρά πορεία και… χαμαιλεοντικές τάσεις, που ξεκίνησε από τα κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος, ως πρόεδρος της νεολαίας των Liberal Democrats στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και «εχθρός» της μοναρχίας, προτού μετακινηθεί στα δεξιά, και από το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο του Remain, πριν από το δημοψήφισμα του 2016, προτού μετακινηθεί στην ευρωσκεπτικιστική αντίπερα όχθη του Leave, φυσικά μετά το δημοψήφισμα. Στα μάτια των επικριτών της, η Λίζ Τρας είναι υπερβολικά φιλόδοξη, υπέρ το δέον χαμαιλεοντική, ισχυρογνώμων, οπορτουνίστρια και ενίοτε προκλητική, ενώ ακόμη και δικοί της άνθρωποι (ο αδελφός της, για παράδειγμα) μιλούν για μια γυναίκα που σιχαίνεται να χάνει… ακόμη και στη Monopoly.  

 

 

Σε προσωπικό επίπεδο η Λιζ Τρας, γνώρισε τον σύζυγό της, τον ορκωτό λογιστή Χιού Ο’Λίρι, το 1997. Καθώς ξεκίνησε να αναρριχάται στην πολιτική, ο Χιου Ο’Λίρι αποφάσισε να την στηρίξει, αφήνοντας πίσω τη δική του την καριέρα και αναλαμβάνοντας την ανατροφή των δύο παιδιών τους. Ωστόσο το 2006, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η Λιζ Τρας ανέπτυξε παράνομη σχέση με έναν βουλευτή των Συντηρητικών, ο οποίος ήταν επίσης παντρεμένος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Ο’Λίρι αποφάσισε να συγχωρήσει την απιστία στην Λιζ Τρας, γι’ αυτό κι εκείνη σήμερα τον αποκαλεί, σύμφωνα με την Daily Mail, τον «πραγματικό μεγάλο έρωτα της ζωής της». Ο βρετανικός λαός όμως είναι πολύ ταλαιπωρημένος από το Brexit και μετά και με δεδομένα τα πολλά μέτωπα που θα χρειαστεί να διαχειριστεί η νέα πρωθυπουργός, ουδείς πιστεύει ότι θα της δώσει έστω και ένας πολίτης εύκολο συγχωροχάρτι στο πρώτο ακόμα στραβοπάτημα της. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ