Μόσχα: Ο 7ος μυστηριώδης θάνατος Ρώσου ολιγάρχη – Ο πρόεδρος της Lucoil έπεσε από το παράθυρο

Ποιος… ξεκληρίζει τον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν

Νεκρός βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Lukoil, Ραβίλ Μαγκάνοφ, όταν, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε από το παράθυρο νοσοκομείου στη Μόσχα. Πρόκειται για τον 7ο μυστηριώδη θάνατο Ρώσου ολιγάρχη σε διάστημα λίγων μηνών.

Ο 67χρονος Μαγκάνοφ νοσηλευόταν σε θάλαμο στον 6ο όροφο του Κεντρικού Κλινικού Νοσοκομείου στην οδό Marshala Timoshenko. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό τι προκάλεσε την πτώση του επιχειρηματία.

Σημειώνεται ότι ο Μαγκάνοφ κατέλαβε τη θέση του α' εκτελεστικού αντιπροέδρου για την εξερεύνηση και την παραγωγή στην Lukoil το 2006. Επιπλέον, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1993 και είναι διακεκριμένος ειδικός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μεταξύ των διακρίσεων που είχε λάβει ήταν το κυβερνητικό Βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Επιστήμη και τη Μηχανική.

Με δεδομένο ότι μόλις στις αρχές Ιουλίου ο μεγιστάνας, Γιούρι Βορόνοφ, επικεφαλής εταιρείας logistics που διατηρεί σημαντικά συμβόλαια με την Gazprom για την Αρκτική, βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του με μία σφαίρα στο κεφάλι, κάνει πολλούς να μιλούν για οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των Ρώσων ολιγαρχών

«Κάθε δολοφόνος βρίσκει τη δική του μέθοδο, όταν του δίνουν εντολή να βγάλει κάποιον από τη μέση», έλεγε μερικούς μήνες πριν ο Ρώσος τραπεζίτης Τζερμάν Γκαρμπούντσοφ σε ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μυστικά των Συζύγων Ολιγαρχών» (Secrets of the Oligarch Wives) του αμερικανικού δικτύου CBS. «Οι μέθοδοι δολοφονιών είναι παρόμοιες, αλλά λίγο διαφέρουν - άλλοτε γίνονται με τσεκούρι και άλλοτε με όπλο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο», συνέχιζε ο ίδιος για να καταλήξει ότι «μια ή δύο περιπτώσεις δολοφονιών μπορεί να θεωρηθούν σύμπτωση. Όμως όλο αυτό δεν είναι τυχαίο». 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο 61χρονος Αλεξάντερ Τιουλάκοφ, ανώτερος αξιωματούχος οικονομικών και ασφαλείας της Gazprom, βρέθηκε απαγχονισμένος στην έπαυλή του. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αυτοκτόνησε. Ωστόσο, τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι το πτώμα έφερε σημάδια ξυλοδαρμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αυτοκτονία ήταν στημένη. Τρεις εβδομάδες αργότερα στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών βρέθηκε νεκρός από μαχαίρι στην τουαλέτα ο Λεονίντ Σούλμαν, που ήταν επικεφαλής μεταφορών της Gazprom Invest, ενός παραρτήματος της Gazprom που χειρίζεται επενδυτικά πρότζεκτ.

Τον Απρίλιο, ο 51χρονος Κρεμλίνου Βλάντισλαφ Αβάγιε, πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου, φέρεται να αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη 47χρονη σύζυγό του και τη 13χρονη κόρη τους. Ο ίδιος διέθετε σχέσεις με την τράπεζα Gazprombank. Φίλοι του ζευγαριού διαψεύδουν φήμες ότι ο αξιωματούχος σκότωσε τη γυναίκα του από ζήλια, μετά την παραδοχή της ότι ήταν έγκυος με το παιδί του οδηγού τους και υποστήριξαν ότι ο ίδιος είχε πρόσβαση σε οικονομικά απόρρητα της ελίτ του Κρεμλίνου.

Τον Μάιο εντοπίστηκε νεκρός ο 43χρονος δισεκατομμυριούχος Αλεξάντερ Σουμποτίν, πρώην στέλεχος του ετέρου γίγαντα ρωσικής ενέργειας Lukoil. Μία από τις θεωρίες που κυκλοφόρησαν έκανε λόγο για θάνατο από καρδιακό επεισόδιο που προκλήθηκε από δηλητήριο βατράχου. Τέλος, απαγχονισμένος στην Ισπανία βρέθηκε και ο πολυεκατομμυριούχος Σεργκέι Προτοσένια, αφού προηγουμένως και εκείνος είχε σκοτώσει με τσεκούρι την 53χρονη σύζυγό του Ναταλία και την έφηβη κόρη τους, Μαρία. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ