Φορολογικές δηλώσεις: Έληξαν και οι 2 παρατάσεις-καμπάνες για τους «ξεχασιάρηδες»-τα πρόστιμα και ποιοι τα γλιτώνουν

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής ων φορολογικών δηλώσεων, καθώς η δεύτερη παράταση που έχει δοθεί έληξε χθες, 30 Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30η Αυγούστου 2022 και η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις αυτές πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος Αυγούστου (31/08/2022). H καθεμία από τις επόμενες καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι επόμενων μηνών.

Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμο:

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 ευρώ έως 500 ευρώ θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τα τέλη Αυγούστου.

Αναλυτικά:

Πρόστιμο ύψους 100 ευρώ θα καταβάλει όποιος δεν υποβάλει φορολογική δήλωση ή την υποβάλει εκπρόθεσμα ή την υποβάλει ελλιπή από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου.
Με το πρόστιμο των 100 ευρώ επιβαρύνεται αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου και ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας.
Πρόστιμο ύψους 250 ευρώ θα καταλογίσει η φορολογική αρχή στον πολίτη που είναι ελεύθερος επαγγελματίας  και τηρεί απλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή.
Πρόστιμο ύψους 500 ευρώ θα καταλογίσει η φορολογική αρχή στον πολίτη που είναι  ελεύθερος επαγγελματίας  και τηρεί διπλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή.
Εάν  έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Ωστόσο λόγω τεχνικών προβλημάτων υπάρχουν και οι φορολογούμενοι που θα γλιτώσουν το πρόστιμο. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανακοινώνουν ότι, λόγω τεχνικής αδυναμίας που έχει παρουσιαστεί από τη Δευτέρα, 29/08/2022, στην εφαρμογή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων έτους 2021, αμέσως μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία της εφαρμογής, θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και καταβολής του φόρου ή των δύο πρώτων δόσεων του, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί επεκτείνοντας την καταληκτική ημερομηνία για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της τεχνικής αδυναμίας.

Η παραπάνω δυνατότητα αφορά τα νομικά πρόσωπα: Που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έτους 2021.
Που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έτους 2021, εντός του χρόνου που θα καθοριστεί με τη σχετική κοινή απόφαση Υπουργείου Οικονομικών και ΑΑΔΕ, για τον φόρο που θα προκύψει από τις δηλώσεις αυτές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ