Ο Τάσος Μπιρσίμ μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου με θέα το Αιγαίο - O διάσημος Sir της τηλεσκηνοθεσίας για τον Ανδρέα, τον Τέρενς, τη Λιάνα & όλη την ελληνική tv

Τάσος Μπιρσίμ, ένα όνομα μία ιστορία. 

Τάσος Μπιρσίμ ένα όνομα μία ιστορία. Το μεγαλύτερο όνομα με υπογραφή στην τηλεσκηνοθεσία της Ελλάδας. Μία ιστορία πολλών ετών από την αρχή της ελληνικής τηλεόρασης μέχρι σήμερα. Κι αν έκανε μεγάλο όνομα οταν συνδέθηκε με τις συγκεντρώσεις των οπαδών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Τάσος όμως, έχει μία αξία πέρα και πάνω από τα κόμματα πέρα και πάνω από την πολιτική. Γι’ αυτό και σήμερα έχοντας ολοκληρώσει μία καριέρα πάνω από 50 χρόνια δεν τον βρίσκει κανείς σε μια τεράστια χλιδάτη έπαυλη αλλά στο ταπεινό αγροτικό σπίτι της οικογένειας του, στο Λεωνίδιο.

Παρέμεινε ίδιος στην ψυχή στα αισθήματα και στο μυαλό με τον μικρό Τάσο που ξεκίνησε από το απώτατο άκρο της Αρκαδικής γης για να γίνει μεγάλος και τρανός.

Ο Τάσος δεν έγινε πλούσιος γιατί δεν τον ενδιέφεραν τα χρήματα, αλλά εστίαζε με πάθος σε ότι κι αν έκανε. Κι αν ο θρύλος τον θέλει να πολλαπλασίαζε με τους φακούς, τις εντολές του στις κάμερες και τα κουμπιά του στην κονσόλα του control room της ΕΡΤ, τους οπαδούς των συγκεντρώσεων των πρώτων ετών του ΠΑΣΟΚ, που του έφερε φήμη και τον καθιέρωσε ως μάγο της τηλεσκηνοθεσίας, η αλήθεια είναι αυτή: Ο Τάσος παρέμεινε απλός, ταπεινός, ψυχούλα, άνθρωπος πάνω απ’ όλα με ζεστασιά,γλυκομίλητος και άντρας από βελούδο.

Του είχα υποσχεθεί να τον βρω κάποια στιγμή στην πατρίδα του. Εκεί που περνάει τα καλοκαίρια του με την αιώνια αγαπημένη του Πηνελόπη, τη γυναίκα του, εκεί που μαζεύεται όλη η οικογένεια, η κόρη τους η Μαρουσώ, ο γιος τους ο Στάμος, χαρισματικός και αυτός με καριέρα σκηνοθέτη στο εξωτερικό και φυσικά τα τέσσερα εγγόνια του .

Με την σύζυγο του Πηνελόπη 

 

Πολλά καλοκαίρια ειδικά προς το τέλος Αυγούστου με  προσκαλούσε να παρευρεθώ στην γιορτή της μελιτζάνας για την οποία φημίζεται η περιοχή ή το Πάσχα με τα υπέροχα αερόστατα φαναράκια, την κατανυκτική ατμόσφαιρα και τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα. Δεν το είχαμε καταφέρει. Μέχρι φέτος τον Αύγουστο που το έβαλα στόχο . 

Το Λεωνίδιο είναι η πατρίδα και του νονού μου, στρατηγού Γιάννη Γερακίτη .

Έτσι συνδύασα την επίσκεψη στον Τάσο με το προσκύνημα στα πάτρια εδάφη του ανθρώπου που με βάφτισε χριστιανή και η αλήθεια είναι πως μου εμφύσησε ως πνευματικός μου πατέρας την αγάπη για τη ζωή και την θετικότητα.

Ο Τάσος είναι ένα κράμα δυνατού Αρκά, χαρισματικού Πελοποννησίου με έναν διεθνή αέρα που υποθέτω ότι τον απέκτησε από τις πολλές ταινίες που έβλεπε στο κινηματογράφο από μικρό παιδί.

Ο Τάσος πουλούσε στραγάλια στο θερινό σινεμά του Λεωνιδίου. Παραδέχεται ότι όταν πρωτοείδε κινηματογράφο, μαγεύτηκε και κατάλαβε ποιος είναι ο προορισμός του.


Με τον Τάσο Μπιρσίμ την νονά μου Καιτη Γερακίτη τους κουμπάρους μου Μαίρη και τον σύζυγό της Άρη Τσαμπάο

 

Έμεινα σε ένα ξενοδοχείο στο πολύ μικρό χωριό Πούληθρα , μετά το Λεωνίδιο στην πραγματικότητα προέκταση του .

Στο Smyros Resort με σπιτάκια από πέτρα  και θέα τον κόλπο του Λεωνιδίου, το Μυρτώο πέλαγος , απέναντι τις Σπέτσες, ξαφνικά δημιουργήθηκε το κατάλληλο σκηνικό για να κουβεντιάσω με τον σκηνοθέτη της καρδιάς μου.

 

 

Εκείνος διάλεξε το πλάνο, εκείνος επέλεξε τη γωνιά για να καθίσουμε και να μιλήσουμε σαν δύο καλοί φίλοι, πρώην στενοί συνεργάτες σε πολλά projectς κυρίως στο Μega Channel .

Μπιρσίμ παιδόπουλο στο Λεωνίδειο 

 

Μαζί καθίσαμε για ώρες δίπλα στους monteurs, εκείνος πίσω μου ακριβώς, επι ωρές και εξαντλητικά επέλεγε ποιο είναι το κατάλληλο πλάνο για να συνθέσουμε το σωστό ντοκιμαντέρ για την Πολωνία του Βαλέσα και το Πακιστάν της Μπεναζίρ Μπούτο, για την Κλαούντια Καρντινάλε κι άλλους πολλούς της εποχής μας πρωταγωνιστές της πολιτικής ή του σινεμά.

Μαζί μοντάραμε και όλο το υλικό που έφερα από το πρώτο δημοσιογραφικό ταξίδι που έγινε στην Κίνα όταν εκκίνησε ο καπιταλισμός.

Στην κρίσιμη ερώτηση τι ήταν αυτό που κυριαρχούσε στην τηλεόραση εκείνος απάντησε, ίντριγκες και βάλαμε και οι δυο τα γέλια, όντας πλέον μακριά από κάτι που δεν μας άγγιζε και τους δύο. Άλλωστε ούτε ο Τάσος, ούτε εγώ είχαμε χρόνο για ίντριγκες αφού το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν η ίδια η δουλειά.

Και εκεί στην άκρη του Λεωνιδίου, σαν μικρός μαθητής έφερε τα χαρτιά του πολύ καλά τακτοποιημένα το αρχείο του σε εξαιρετική κατάσταση με φωτογραφίες και παντός είδους ενθυμήματα. Πίσω από το φεγγάρι άρχισε να ανεβαίνει ψηλά.

Ξέραμε πως το φως άρχισε να πέφτει αλλά η λάμψη όσων έλεγε και διηγόταν ο Τάσος δεν υποφωτιζόταν με τίποτε .

Μοιράζομαι μαζί σας αυτή την συγκινητική για μας συνάντηση, έχοντας μοιράσει με μικρά βίντεο και λεζάντες τα περισσότερα από όσα ενδιαφέροντα συζητήσαμε.

Τάσος Μπιρσίμ, ο σκηνοθέτης - θρύλος, είναι ένας καλός άνθρωπος!

Δείτε αποσπάσματα από την συνέντευξη

Τάσος Μπιρσίμ : Η δουλειά μας είναι έρωτας 

 

 

Όταν ο Τάσος ξεκίνησε με την Ρούλα Κορομηλά τον πρωινό καφέ στην ΕΡΤ- 1 και έκτοτε τα πρωινάδικα ανήκουν στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης

 

Όταν ο Τάσος Μπιρσίμ αποφάσισε τελικά να μην πάει στην έναρξη του Μega αλλά του ΑΝΤ1 ….και κάπως έτσι έγινε η απαρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα

Ο Τάσος Μπιρσίμ παραδέχεται: Η χρυσή εποχή του mega -είχαμε πολύ δουλειά και πολλές ίντριγκες μόνο ίντριγκες.. 

 

 

Ο Τάσος Μπιρσίμ θυμάται τον Μίνωα Κυριακού και πόσο δούλεψε για να ξεκινήσει το κανάλι

 

Ο Τάσος μιλάει για το αγαπημένο του Λεωνίδιο

 

 

Η Γιορτή της μελιτζάνας και τα αερόστατα στο Λεωνίδιο την αγαπημένη του πατρίδα

 

Τάσος Μπιρσίμ : Το κοριτσάκι του ΠΑΣΟΚ 

 

 

Τάσος Μπιρσίμ : η δουλειά μας είναι έρωτας 

 

 

Τάσος Μπιρσίμ : Πως από ναυτικός που σκόπευε να γίνει, φτάνοντας για να μπαρκάρει στον Πειραιά, έγινε τελικά σκηνοθέτης

 

 

Ο Τάσος Μπιρσίμ και τα μυστικά του 

 

 

Ο Τάσος Μπιρσίμ διηγείται πως ξεκίνησε σαν το παιδάκι στην ταινία Cinema il Paradiso

 

 

Ο Τάσος Μπιρσίμ για τους παρουσιαστές που ξεχώρισε και αγάπησε: Λιάνα Κανέλλη, Τέρενς Κουίκ - και πως η ελληνική τηλεόραση πέρασε από το ασπρόμαυρο στην έγχρωμη

 

Τασος Μπιρσίμ γιά το 1997 και την εκδήλωση με Βαγγέλη Παπαθανασίου 

 

 

Ο Τάσος Μπιρσίμ αποκαλύπτει το κώδικα επικοινωνίας που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου: γι’ αυτό δεν είδατε ποτέ τον Ανδρέα, ούτε να βήχει, ούτε να κομπιάζει στα πλάνα μου - πατούσε το στυλό και εγώ καταλάβαινα τι ήθελε - ήταν αγαπησιάρης, φιλικός

 

 

Τάσος Μπιρσίμ :Το γύρισμα με τον Αντετονκούμπο 

 

Δείτε επίσης:

Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ