Ντίνα Νικολάου: Κρέμα ροδιού σε τραγανά φύλλα κρούστας με σος γρεναδίνης και λιωμένη σοκολάτα

Ένα ανάλαφρο «μιλφέιγ» με το ρόδι να κυριαρχεί. Τέλειο επιδόρπιο για ένα επίσημο γεύμα.

Υλικά

Για τα φύλλα κρούστας

Για την κρέμα ροδιού

Για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Εκτέλεση

Για τα φύλλα κρούστας

  1.  

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψάκι. Απλώνω το ένα φύλλο κρούστας σε μια επίπεδη επιφάνεια και το αλείφω με λίγο από το λιωμένο βούτυρο. Το πασπαλίζω με λίγη καρυδόψιχα και κανέλα. Από πάνω στρώνω με τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα τρία φύλλα κρούστας, ώστε να εφαρμόζουν ακριβώς στο πρώτο, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζοντας με καρυδόψιχα και κανέλα. Στη συνέχεια, με ένα στρογγυλό κουπ πατ μέτριου μεγέθους κόβω 8 δίσκους από το τετραπλό φύλλο (εναλλακτικά τους κόβω με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια, έχοντας σαν οδηγό ένα πιατάκι του καφέ). Μεταφέρω τους δίσκους στο ταψάκι και τους ψήνω για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να γίνουν τραγανοί. Τους αφήνω να κρυώσουν.

     

Για την κρέμα ροδιού

  1.  

    Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ετοιμάσω ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο και αφράτο. Προσθέτω το αλεύρι, πάντα χτυπώντας με το μίξερ, μέχρι να ενωθεί με το μείγμα.

     

  2.  

    Χαράζω το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και, με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού, παίρνω τα μαύρα σποράκια. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα σποράκια της βανίλιας (ή τη σκόνη βανίλιας), χωρίς να αφήσω το μείγμα να πάρει βράση. Αδειάζω αργά το μείγμα αυτό στο μπολ με τους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα. Το αδειάζω ξανά στο κατσαρολάκι και το ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, αδειάζω την κρέμα σε ένα μπολ (ώστε να μην πήξουν τα αυγά από το καυτό σκεύος) και καλύπτω την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς τη στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

     

Για τη συναρμολόγηση και το σερβίρισμα

  1.  

    Σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα μπολ τοποθετημένο πάνω από μια κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό), λιώνω την κουβερτούρα με το βούτυρο, μέχρι να φτιάξω ένα λείο, βελούδινο και ελαφρώς ρευστό μείγμα.

     

  2.  

    Σε ένα μπρίκι ζεσταίνω το σιρόπι γρεναδίνης σε μέτρια φωτιά, για μερικά λεπτά, μέχρι να δέσει. Το αφήνω κατά μέρος.

     

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ