Πήραν φωτιά τα τιμολόγια ρεύματος – Οι τιμές της κιλοβατώρας αυξημένες έως και 62%- «Τρομάρα» στα μπατζάκια μας – Αναμένονται κρατικές επιδοτήσεις

Meγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, μετά και την κατάργηση της ρήτρας προσαρμογής

Το βλέμμα των καταναλωτών είναι στραμμένο στις κρατικές επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο. Ειδικότερα, οι νέες τιμές της κιλοβατώρας είναι αυξημένες από 15% έως και 62%, καθώς οι πάροχοι προσπάθησαν να εξισορροπήσουν τα τιμολόγια που δημοσιοποιήθηκαν τον Αύγουστο. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, για τις κιλοβατώρες που το 2019 πληρώναμε περίπου 180 ευρώ, σήμερα το κόστος φτάνεις τα 580 ευρώ.

Ενδεικτικά, η ΔΕΗ για τον Σεπτέμβριο θα χρεώσει την κιλοβατώρα με 0,788 ευρώ, η Protergia με 0,782, ο Ήρων με 0,75 και η Elpedison με 1,08.

Οι νέες αυξήσεις στην αρχική τιμή της κιλοβατώρας είναι το αποτέλεσμα των έντονων αυξήσεων που σημειώνονται όλο τον Αύγουστο στο φυσικό αέριο, αλλά και στην χονδρική τιμή του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Η χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψε τιμές κοντά στα 400 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν η μέση ευρωπαϊκή τιμή ήταν 431 ευρώ, ενώ υπήρξαν και πολύ υψηλές τιμές που μία μέρα ξεπέρασαν και τα 800 ευρώ.
Παρά την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών του ρεύματος, το ποσοστό των πελατών της ΔΕΗ - που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας - με ληξιπρόθεσμες οφειλές όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιχείρησης που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ, οι πελάτες της ΔΕΗ με ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν τον Ιούνιο εφέτος το 20,6% του συνόλου (ένας στους πέντε), έναντι:

-23,1% τον Ιούνιο του 2021.

-26,2% τον ίδιο μήνα του 2020.

-26,4 % το 2019 και

-30,2% τον Ιούνιο του 2018.

Αυτό σημαίνει ότι το 2018 οι πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 50% περισσότεροι (σε εκατοστιαία βάση) σε σχέση με το 2022 παρά το γεγονός ότι οι τιμές του ρεύματος από το φθινόπωρο του 2021 και μετά έχουν αυξηθεί εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.

Η συγκράτηση του ποσοστού των πελατών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον μεγαλύτερο προμηθευτή αποδίδεται σε σειρά παραγόντων όπως οι επιδοτήσεις που παρέχει η Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης προς τους καταναλωτές ρεύματος, οι εκπτώσεις που εφαρμόζει η ΔΕΗ, τα προγράμματα σταθερού τιμολογίου που δεν επηρεάστηκαν από την ρήτρα αναπροσαρμογής τους προηγούμενους μήνες (έως ότου η ρήτρα καταργήθηκε τον Ιούλιο) αλλά και τα προγράμματα διακανονισμού της επιχείρησης, που επιτρέπουν στους καταναλωτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να διατηρούν ενήμερες τις οφειλές τους.

Η εικόνα της ΔΕΗ αποτελεί σαφή ένδειξη για την εξέλιξη του συνόλου της αγοράς δεδομένου ότι το μερίδιο αγοράς της επιχείρησης κυμαίνεται στο επίπεδο του 60%.

Η διατήρηση της τάσης συγκράτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ΔΕΗ αλλά και για το σύνολο της ενεργειακής αγοράς καθώς οι τιμές του ρεύματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω των διεθνών εξελίξεων και της ανόδου του κόστους του φυσικού αερίου. Τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ρεύματος για τον Σεπτέμβριο κυμαίνονται στο επίπεδο των 70-80 λεπτών ανά κιλοβατώρα, αλλά το τελικό κόστος αναμένεται σημαντικά χαμηλότερο μετά την επιδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα.

Νέο «άλμα» για το φυσικό αέριο - Στα 271 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Αυτή την ώρα η τιμή της μεγαβατώρας αγγίζει τα 271 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 11%. Μάλιστα, νωρίτερα η τιμή της μεγαβατώρας είχε ξεπεράσει και τα 275 ευρώ. Ενεργειακή κρίση: Το Βερολίνο περιμενει μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου (494690)

Η Γερμανία έχει μία καλή πιθανότητα να περάσει τον επικείμενο χειμώνα χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων, αλλά παρ' όλα αυτά βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη περίοδο και πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η Ρωσία να μειώσει περισσότερο τη ροή του φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

“Έχουμε ακόμη έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα μπροστά μας. Πρέπει να περιμένουμε ότι (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) θα μειώσει περαιτέρω το φυσικό αέριο”, δήλωσε ο Χάμπεκ στην κρατική γερμανική τηλεόραση ARD από τον Καναδά, όπου και πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη μαζί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ