Παρίσι- To eirinika στην Collection Pinault: Στα άδυτα του νέου Μουσείου - ορόσημο - 10.000 έργα του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη Cucci & Yves Saint Laurent

Ενα μουσείο 10.500 τετραγωνικών μέτρων, το Bourse de Commerce-Pinault Collection, στην καρδιά του Παρισιού... 

Έφτασα με τα πόδια γιατί στο Παρίσι περπατάς πολύ. Είναι μία πόλη ιδανική για περπάτημα και μικρούς σταθμούς ανάσας πολιτισμού .

Έχεις μαζί σου το GPS σου και μπαίνεις στα μουσεία: το ένα καλύτερο από το άλλο, το ένα πιο εντυπωσιακό από το άλλο. Πόλη του φωτός στην κυριολεξία. Ανοιχτό μουσείο πράγματι. Τελευταία μου ανακάλυψη το Bourse de Commerce-Pinault Collection στο 1o arrondissement της Rive Droite, καρδιά Παρισιού. 

Δείτε από την επίσκεψή μου μερικά βίντεο, φωτογραφίες δικές μου αλλά και του μουσείου και μερικές πληροφορίες. Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι αξίζει πραγματικά να το επισκεφθείτε. Μην παραλείψετε να πάτε για ένα snack, για ένα απεριτίφ στο πολύ όμορφο καφέ του.

 

 

 

 

Ενα μουσείο 10.500 τετραγωνικών μέτρων, το Bourse de Commerce-Pinault Collection, στην καρδιά του Παρισιού - φιλοξενεί την ογκώδη ιδιωτική συλλογή του πλουσιότερου Γάλλου Φρανσουά Πινό, CEO του Ομίλου Kering στον οποίο ανήκουν τα luxury brands , όπως η Gucci και η Saint Laurent.

 

pinaultcollection.com

Σύνολο; 10.000 έργα 400 καλλιτεχνών τα οποία συγκέντρωνε εδώ και πολλές δεκαετίες, ερωτευμένος με την τέχνη αλλά και ως επιχειρηματίας που πιστεύει στην αξία της επένδυσης τους, τον πολιτισμό.

Phillippe Parreno, Quasi Objects : My Room is a Fish Bowl, AC/DC Snakes, Happy Ending, Il Tempo del Postino, Opalescent acrylic glass podium, Disklavier Piano (détail), 2014. Photo Andrea Rossetti

Paul Sérusier, Cour de ferme en Bretagne, 1891

 

 

To θαυμάσιο στρογγυλό κτίριο χρονολογείται από τα μέσα του 18ου αιώνα, το 1767, όταν χτίστηκε ως κέντρο εμπορίου σιτηρών της πόλης,η Halle au Blé. Δεσπόζει ο εντυπωσιακός θόλος από μέταλλο και γυαλί .

 

 

Το 2015 απάντησε σε πρόταση της δημάρχου του Παρισιού Anne Hidalgo που του προσέφερε μια 50ετή μίσθωση του κτιρίου Bourse de Commerse. «Δεν δίστασα ούτε για ένα δευτερόλεπτο», θα πεί και θα πληρώσει για την ανακαίνιση και σχεδίαση του χώρου στον διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Ando, βραβευμένο με το σπουδαιότερο βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker το 1995, 195 εκατομμύρια δολάρια δημιουργώντας ένα νέο μουσείο ορόσημο για τη παγκόσμια τέχνη.

 

 

pinaultcollection.com

pinaultcollection.com

pinaultcollection.com

 

 

 

 

 

 

Η κεντρική αίθουσα πλάτους 70 μέτρων και ύψους 35 μέτρων με την εσωτερική σπειροειδή στοά της, μια απόπειρα απεικόνισης του εμπορίου στις πέντε ηπείρους θα εντυπωσιάσει όπως άλλωστε και ο τρούλος της, σχεδόν τόσο μεγάλος όσο το Πάνθεον της Ρώμης που λίγοι μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να θαυμάσουν.

Δείτε περισσότερες φωτό στο Slide Show

Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ