Συναγερμός στην Κίνα για τον νέο ιό Langya – τι συμπτώματα προκαλεί – ποιο είναι το ζώο μυγαλή που τον μετέδωσε 

Με ποιους άλλους ιούς σχετίζεται το νέο παθογόνο που εντοπίστηκε στην Κίνα

Χωρίς τέλος τα κακά νέα από την Κίνα. Μετά τον Covid-19, ένας νέος ιός από την ασιατική χώρα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. 

Ο λόγος για τον ιό Langya henipavirus (LayV), που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις επαρχίες Σαντόγκ και Χενάν, στη βορειοανατολική Κίνα, στα τέλη του 2018, αλλά αναγνωρίστηκε επισήμως από τους επιστήμονες, μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Guardian, κανένα από τα 35 άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό δεν είχαν στενή επαφή μεταξύ τους ή δεν βρέθηκε να έχουν κοινό σημείο έκθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εξάπλωση του ιού ήταν σποραδική στους ανθρώπους. 

Ο ιός είναι γνωστό ότι εντοπίστηκε σε ορισμένα ζώα, όπως το μικρό θηλαστικό γνωστό ως μυγαλή. Οι ερευνητές εξέτασαν άγρια ζώα και βρήκαν το RNA του ιού LayV σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των 262 μυγαλών, «ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η μυγαλή μπορεί να αποτελεί φυσική δεξαμενή του ιού». 

Ο ιός ανιχνεύθηκε επίσης στο 2% των οικόσιτων κατσικιών και στο 5% των σκύλων. Ο LayV, που όλα δείχνουν ότι μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους, σχετίζεται στενά με δύο άλλους ιούς της ίδιας οικογένειας, τους Hendra και Nipah, που επίσης μολύνουν ανθρώπους, αλλά μπορεί και να κοστίσουν ζωές, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Nature

Μέχρι σήμερα από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ο ιός προκαλεί στους ασθενείς συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης και μυϊκούς πόνους. Όλοι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν είχαν πυρετό, σύμφωνα οι επιστήμονες. Ο ιός ήταν το μόνο πιθανό παθογόνο που βρέθηκε σε 26 από τα 35 άτομα, υποδηλώνοντας ότι «ο LayV ήταν η αιτία της εμπύρετης ασθένειας».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γουάνγκ Λίνφα της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS, που συμμετείχε στην μελέτη του NEJM, τα κρούσματα του ιού LayV «δεν ήταν θανατηφόρα ή πολύ σοβαρά» μέχρι στιγμής και «δεν υπάρχει ανάγκη για πανικό».  

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό. Η μόνη θεραπεία που μπορούν να προσφέρουν οι γιατροί, είναι η υποστηρικτική φροντίδα για τα διάφορα συμπτώματα. Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί σε θέματα μολυσματικών ασθενειών έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή της φύσης θα αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών από τα ζώα στον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ