Συγκίνηση για την μεγάλη φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη – Εικόνες που συγκλονίζουν με την εκκένωση & τους ασθενείς με τα καροτσάκια

Η φωτιά που ξέσπασε χθες στο ελληνικό νοσοκομείο του Μπαλουκλί, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την ομογένεια.

Συγκλονίζουν οι εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο νοσοκομείο Μπαλουκλί, στην Κωνσταντινούπολη. Πλέον έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, καθώς επεκτάθηκε σε ορόφους του πολυώροφου κτιρίου. Σύμφωνα με το CNN Turk, ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

Η οροφή του ιστορικού κτιρίου, που έχει ιδρυθεί το 1753 καταστράφηκε, το θετικό είναι όμως ότι η φωτιά τέθηκε πια υπό έλεγχο.

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

*ΑΠΕ ΜΠΕ/ANADOLU AGENCY

Από την πτέρυγα του γηροκομείου απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με το «CNN Türk», 104 άτομα, άλλοι με αναπηρικά καροτσάκια, κι άλλοι όπως όπως.

 

 

Στο σημείο μετέβη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

 

 

Ο νομάρχης Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι μετά την κατάσβεση το τουρκικό κράτος θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του νοσοκομείου.

 

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε σε δήλωσή του, ότι η φωτιά στο ιστορικό νοσοκομέιο, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την Ομογένεια, στάθηκε όμως παράλληλα και ότι δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Στη δήλωσή του αναφέρει:

«Η Ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα. Ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματά της, στο οποίο έβρισκαν περίθαλψη και ζεστασιά οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας, υπέστη σημαντικές ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά. Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα, και ευχαριστούμε τις κρατικές και αυτοδιοικητικές αρχές και τα στελέχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, τους εργαζομένους στο γηροκομείο και στο παρακείμενο νοσοκομείο, καθώς και όλους όσοι εθελοντικά βοήθησαν στη διάσωση των τροφίμων, αλλά και στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν. Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία. Και πάλι, ευχαριστούμε από την καρδιά μας όλους όσοι βοήθησαν αυτή την δύσκολη στιγμή, και όλους εκείνους που δηλώνουν έτοιμοι να μας ενισχύσουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Μας συγκινεί το ενδιαφέρον τους, και κυρίως η με κάθε τρόπο συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται στο πλευρό μας. Ο Θεός να τους έχει καλά».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Η Ομογένεια είναι έτοιμη να προσφέρει την αρωγή της για την αποκατάσταση των ζημιών»

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους πυροσβέστες που πάλεψαν με τις φλόγες και τόνισε ότι θα επισκεφθεί το νοσοκομείο μόλις φτάσει στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της τρίτης προσκυνηματικής επίσκεψης των ομογενών μας, που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυσή της.

«Η Ομογένειά μας στην Αμερική είναι έτοιμη να προσφέρει άμεσα την αρωγή της, με κάθε δυνατό τρόπο, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή, ένα ιστορικό κτίριο και ένα ζωτικής σημασίας φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ελληνισμού, στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο πρέπει να συνεχίσει την αποστολή του, που δεν είναι άλλη από τη φροντίδα και την περίθαλψη των ηλικιωμένων και των ασθενών αδελφών μας», όπως δήλωσε.

 

 

Τα αίτια της φωτιάς

Αν και ακόμη είναι νωρίς οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της φωτιάς κάνουν λόγο για πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.

Επικοινωνία Μπακογιάννη-Ιμάμογλου 

Tη συμπαράστασή του, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συμβάλει με κάθε μέσο, ώστε το Ελληνικό Νοσοκομείο «Βαλουκλή» στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από πυρκαγιά, να αναγεννηθεί ξανά εξέφρασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε επικοινωνία που είχε με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κατά την συνομιλία τους ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι η καταστροφή του νοσοκομείου από την πυρκαγιά αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την ελληνική ομογένεια. Ξεκαθάρισε ,όμως, ότι το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Επίσης, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τον Τούρκο ομόλογο του για το μέγεθος της ζημιών, αλλά και για την κατάσταση της υγείας των ασθενών που απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις, προκειμένου να σωθούν από τις πύρινες φλόγες.

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ευχαρίστησε τον Κώστα Μπακογιάννη για το άμεσο και έμπρακτο ενδιαφέρον του, καθώς και για την ετοιμότητα συνδρομής του Δήμου της Αθήνας με στόχο την ανακατασκευή του ιστορικού νοσοκομείου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ