Στο «κόκκινο» η ένταση στην Ταϊβάν – η Κίνα ξεκίνησε τα στρατιωτικά γυμνάσια με αληθινά πυρά– πως συνδέεται η κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία (βίντεο)

Όλοι φοβούνται τη λάθος κίνηση που μπορεί  να μετατρέψει τη θεωρητική απειλή σε πόλεμο

Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στο στενό της Ταϊβάν.

Η Κίνα περικυκλώνει τη νησιώτικη χώρα πραγματοποιώντας στρατιωτικά γυμνάσια με αληθινά πυρά και η Ταϊπέι βρίσκεται σε επιφυλακή για το μοιραίο λάθος που μπορεί να ανάψει το φυτίλι του πολέμου στην περιοχή.

Μια μόλις ημέρα μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, που εκλήφθηκε ως ρίξιμο του γαντιού από την πλευρά του Πεκίνου που την θεωρεί κινεζική επαρχία και όχι ανεξάρτητο κράτος, η παλιά αυτή κρίση παίρνει νέα επικίνδυνη μορφή.   

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πεκίνου άρχισαν, όπως είχαν ήδη προαναγγείλει τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις σε τομείς γύρω από την Ταϊβάν. Όπως ανακοινώθηκε και από τις δύο πλευρές η Κίνα εκτόξευσε αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng στα ύδατα γύρω από τις βορειοανατολικές και νοτιοδυτικές ακτές της νησιώτικης χώρας.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νησιώτικη χώρα, καθώς κάποιες από αυτές γίνονται σε απόσταση μόλις 20χλμ από τις ακτές της Ταϊβάν.

 

Η Ταϊβάν απάντησε ενεργοποιώντας τα αμυντικά της συστήματα, ενώ απαγορεύτηκαν όλες οι πτήσεις από και προς την χώρα. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ που σε διπλωματικό επίπεδο δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Ταϊβάν συνομιλώντας σε ανώτατο επίπεδο μόνο την κινεζική ηγεσία, έχοντας δια στόματος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν διαμηνύσει ότι θα υπερασπιστούν την Ταϊπέι απέναντι στο Πεκίνο στέλνουν το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ προς την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι η τελευταία τόσο σοβαρή κρίση ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν υπό το άγρυπνο βλέμμα των ΗΠΑ σημειώθηκε το 199-1996 με τους αναλυτές σήμερα να φοβούνται ότι το ξέσπασμα ενός πολέμου αυτή τη φορά δεν είναι πλέον ένα απίθανο ενδεχόμενο

Η New York Times δίνει μια διαφορετική επίφοβη ανάγνωση στα παραπάνω εκτιμώντας ότι η αμερικανική επίσκεψη έφερε την κινεζική ηγεσία πιο κοντά στον ρωσικό παράγοντα. Μέχρι σήμερα το Πεκίνο, διατηρώντας φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα και εμπορικούς δεσμούς με το Κίεβο, είχε αποφύγει να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Μάλιστα η κινεζική ηγεσία είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι «η Ταϊβάν δεν είναι Ουκρανία». Τώρα όμως με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις η αμερικανική έγκυρη εφημερίδα σημειώνει ότι οι γεωπολιτικές προκλήσεις διασταυρώνονται με πολύπλοκους και απρόβλεπτους τρόπους. Με απλά λόγια αν η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν φέρει την Κίνα και τη Ρωσία ακόμη πιο κοντά, ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί για τα μελλούμενα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ