Μιλάνο: Biblioexpress! Η πρώτη «έξυπνη» βιβλιοθήκη σε σταθμό Μετρό (φωτό+βίντεο)

Στο σταθμό Porta Venezia, στο μετρό του Μιλάνου μπορείς εκτός από καφέ και φαγητό να «παραγγείλεις» και ένα βιβλίο!

Τα βιβλία αποτελούν διαχρονική συντροφιά και μας ταξιδεύουν σε μικρές, αλλά και σε μεγάλες αποστάσεις. Κάτι τέτοιο μάλλον σκέφτηκε και ο Δήμος του Μιλάνου που προχώρησε σε μια όμορφη κίνηση, δημιουργώντας την πρώτη smart βιβλιοθήκη σε σταθμό του Μετρό.

Οι πολίτες της πόλης και οι επισκέπτες αν βρεθούν στον ημιώροφο του σταθμού Porta Venezia της γραμμής Μ1 του μετρό του Μιλάνου, μπορούν να πάρουν το βιβλίο της αρεσκείας τους.

Η smart βιβλιοθήκη λειτουργεί σαν τις κανονικές μηχανές φαγητού και ποτών, αλλά αντί να παραδίδει καφέ προσφέρει μια εντελώς δωρεάν υπηρεσία, δίνοντας στους επιβάτες και στους περαστικούς την ευκαιρία να επιλέξουν από τους αγαπημένους τους συγγραφείς και τίτλους.

Βιβλία για όλα τα γούστα και τις ηλικιακές ομάδες… Όπως αναφέρει ο Δήμος του Μιλάνου, διατίθενται 400 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων έντυπων τόμων, ακουστικών βιβλίων, κόμικς και DVD.

Το έργο, που υλοποιήθηκε χάρη σε συγχρηματοδότηση που έλαβε η Περιφέρεια της Λομβαρδίας και με την ενοποιημένη συνεργασία με την εταιρεία ΑΤΜ, επέτρεψε την εγκατάσταση μιας πλήρως ρομποτικής βιβλιοθήκης, η οποία επικοινωνεί με τον κατάλογο του Συστήματος Βιβλιοθηκών.

Η έξυπνη βιβλιοθήκη, η οποία ακολουθεί τις ώρες λειτουργίας του μετρό και επομένως είναι ανοιχτή επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις έξι το πρωί έως τα μεσάνυχτα, είναι προσβάσιμη όχι μόνο σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα βιβλιοθήκης αλλά και σε πολίτες και κατοίκους του Μιλάνου, οι οποίοι μέσω ενός QR Code, μπορούν να αποκτούν  πρόσβαση σε μια σελίδα όπου εγγράφονται δωρεάν και σε πραγματικό χρόνο (με SPID ή ηλεκτρονική ταυτότητα), και στη συνέχεια προχωρούν στο δανεισμό του βιβλίου τους.

Η νέα υπηρεσία αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου Biblioexpress, το οποίο ξεκίνησε ήδη το 2020 και στο οποίο ήδη λειτουργούν τριάντα περίπτερα και πέντε βιβλιοπωλεία ως σημεία δανεισμού στις γειτονιές.

Το ATM και οι βιβλιοθήκες του Μιλάνου συνεργάζονται εδώ και χρόνια για το "Milan to read", μία πρωτοβουλία για την προώθηση της ανάγνωσης που καθιστά διαθέσιμα δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία με την ιδέα ότι το βιβλίο αντιπροσωπεύει ένα εργαλείο πολιτισμού, ενημέρωσης.

Photo credits: flickr/Comune Milano

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ