«Ο πλανήτης θα γίνει αγνώριστος» - Για ολοκληρωτική κλιματική καταστροφή προειδοποιούν οι επιστήμονες 

Οι ιστορικές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού είναι μόνο η αρχή, γράφει ο Bill McGuire, καθηγητής γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου στο νέο του βιβλίο, Hothouse Earth

Από τη στιγμή που στη Μεγάλη Βρετανία το φετινό καλοκαίρι το θερμόμετρο παραμένει κολλημένο σχεδόν καθημερινά στους 40 βαθμούς Κελσίου, είναι προφανές ότι η κλιματική αλλαγή παίζει… άσχημο παιχνίδι. Τις τελευταίες εβδομάδες ο καύσωνας σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα έχει χτυπήσει κόκκινο, απειλώντας άμεσα τη ζωή των κατοίκων τους. Ήδη οι  νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ξεπεράσει τα 1.000 άτομα για ασθένειες που σχετίζονται με τη μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας. 

Και τα παραπάνω κακά μαντάτα είναι μόνο η αρχή, τονίζει ο Bill McGuire, καθηγητής γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο νέο του βιβλίο, «Hothouse Earth», που παρουσιάζει σχετικό άρθρο του Guardian, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αγνοήσαμε τις προειδοποιήσεις πως οι αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα θερμαίνουν επικίνδυνα τη Γη και τώρα θα πληρώσουμε το τίμημα για τον εφησυχασμό μας με ακραίες καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες.

Credits: Twitter - @ProfBillMcGuire

Το κρίσιμο σημείο, όπως σημειώνει ο ίδιος, είναι ότι δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα αποφυγής μιας σαρωτικής κλιματικής κατάρρευσης. Έχουμε ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή και μπορούμε να περιμένουμε ένα μέλλον στο οποίο οι θανατηφόροι καύσωνες και οι θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου θα είναι συχνοί στις τροπικές περιοχές, τα καλοκαίρια σε εύκρατα γεωγραφικά πλάτη θα είναι καυτά και οι ωκεανοί θα γίνουν ζεστοί και όξινοι. «Ένα παιδί που γεννιέται το 2020 θα αντιμετωπίσει έναν πολύ πιο εχθρικό κόσμο σε σχέση με τον παππού και τη γιαγιά του», υπογραμμίζει ο McGuire.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηφαιστειολόγος, ο οποίος διετέλεσε και μέλος της Ομάδας Εργασίας Φυσικού Κινδύνου για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζει μια ακραία θέση. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι ειδικοί για το κλίμα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι έχουμε ακόμα χρόνο, αν και όχι πολύ, για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι μηδενικές εκπομπές μέσα από ταχύτατες κινήσεις και η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ακόμα στο χέρι μας, παραμένει η δική τους θέση.

Αλήθεια ή ψέματα το περιβάλλον, όπως αποδεικνύει το φετινό εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι, αλλά και ο σκληρός χειμώνας που προηγήθηκε, χρήζει της άμεσης βοήθειας τόσο των κυβερνήσεων όσο και των απλών πολιτών, για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο… της επόμενης μέρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ