Οι διασημότερες ερωτικές σκηνές του παγκόσμιου σινεμά: Από το βούτυρο του «Τελευταίου Τανγκό στο Παρίσι» έως τη… φλόγα της «Άπιστης» με τον Ολιβιέ Μαρτίνεζ

Όταν ο έρωτας στη μεγάλη οθόνη χτυπάει κόκκινο

Ποιο είναι το συστατικό που απογειώνει μια ερωτική σκηνή σε ένα υπερθέαμα αισθησιασμού; Είναι η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών του; Ο ρεαλισμός της πράξης;

Ή η δύναμη της φαντασίας; Μήπως τελικά όλα έχουν να κάνουν με το γυμνό ή τέλος πάντων την απουσία αυτού; Όποια απάντηση κι αν υπερτερεί στα παραπάνω ερωτήματα, μερικές από τις πιο ερωτικές σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου είναι οι ακόλουθες:

Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι (1972)

 

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι όποτε και όπου κι αν αναφέρεται «το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι», από τις διασημότερες ταινίες του μοντέρνου κινηματογράφου πάνω στη σχέση έρωτα και θανάτου, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη γνωστή ερωτική σκηνή με το βούτυρο.

Κι όμως η κινηματογραφική αυτή δημιουργία του Μπερνάντο Μπερτολούτσι φιγουράρει στη λίστα με τις ταινίες που περιλαμβάνουν τις πιο ερωτικές σκηνές του παγκόσμιου σινεμά για την πρώτη αστραπιαία σχεδόν, και χωρίς καθόλου λόγια, ερωτική συνεύρεση ανάμεσα στον συγκλονισμένο από την αυτοκτονία της γυναίκας του Πολ (Μάρλον Μπράντο) και τη νεαρή Ζαν (Μαρία Σνάιντερ) σε ένα παρισινό διαμέρισμα που ενδιαφέρει και τους δύο.

Άπιστη (2002)

Η ιστορία της ταινίας η «Άπιστη» θα μπορούσε να ανήκει σε ένα από τα φτηνά ρομάντζα, που αρέσκονται να διαβάζουν οι γυναίκες όλων των ηλικιών, απλά και μόνο για να σκοτώσουν τη πλήξη τους με έναν παράνομο έρωτα.

Και παρότι είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς ποια είναι η πιο ερωτική σκηνή ανάμεσα στην Κόνι (Ντάιαν Λέιν) και τον ερωτύλο Πολ (Ολιβιέ Μαρτίνεζ), πριν ο σύζυγος της Εντ (Ρίτσαρντ Γκιρ) μάθει τη σχέση τους και εξαφανίσει τον αντίπαλό του από προσώπου γης, δεν χωρεί αμφιβολία ότι ξεχωρίζει αυτή κατά την οποία η άπιστη βρίσκεται στο τρένο και με την ενοχή να εναλλάσσεται με την ευχαρίστηση στο πρόσωπο της θυμάται πως πείστηκε να υποκύψει στο πάθος της για τον νεώτερο της γοητευτικό Γάλλο βιβλιοφάγο.

Το μυστικό του Brokeback Mountain (2005)

Η ιστορία δύο καουμπόηδων που ερωτεύτηκαν τόσο δυνατά που δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο πάθος τους με τίτλο «Το μυστικό του Brokeback Mountain» της Άννυ Πρου, προκάλεσε σάλο όταν γυρίστηκε ταινία.

Χρειάστηκαν δύο μεγάλα αστέρια του Χόλιγουντ, ο Τζέικ Τζίλενχαλ και ο αείμνηστος Χιθ Λέτζερ, που ερμήνευσαν αντίστοιχα τον Τζακ και τον Ένις της γνωστής ιστορίας και ένας σκηνοθέτης του βεληνεκούς του Ανγκ Λι για να μην καταλήξει το Brokeback Mountain μια ομοφυλοφιλική πορνογραφική ταινία. Η συνεύρεση του Τζακ με τον Ένις στη ζεστασιά μιας σκηνής ψηλά στα βουνά θεωρείται σήμερα μια από τις κλασσικές ερωτικές σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Μαύρος κύκνος (2010)

Όταν κάποιος ζητούσε να του πει ένας άλλος ποια είναι η πιο ερωτική σκηνή στη ταινία «Μαύρος Κύκνος», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εννέα στους δέκα θα μιλούσαν για την ερωτική συνεύρεση ανάμεσα στη Νίνα (Νάταλι Πόρτμαν) και τη Λίλι (Μίλα Κούνις). Κι όμως η σκηνή που συγκαταλέγεται στη λίστα των περισσοτέρων σχετικών σφυγμομετρήσεων με τις πιο ερωτικές σκηνές του παγκόσμιου σινεμά είναι αυτή κατά την οποία η Νίνα ικανοποιεί μόνη της τον εαυτό της, γυρίζοντας ουσιαστικά τη πλάτη στην πειθαρχεία και την απουσία ερωτισμού που της επέβαλλε η νευρωτική αποτυχημένη μπαλαρίνα μητέρα της.

Nyphomaniac (2013)

Το «Nyphomaniac» του Λαρς φον Τρίερ, που εξελίσσεται σε δύο μέρη, δεν είναι μια αισθησιακή ταινία. Το σεξ στο πρώτο μέρος είναι αστείο, ενώ στο δεύτερο σχεδόν άγριο. Για τους γνώστες ωστόσο του έργου του Δανού σκηνοθέτη, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η μοναδική ενδιαφέρουσα ερωτική σκηνή ανάμεσα στην Τζο, που ερμηνεύει καθηλωτικά η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, και τον άκρως γοητευτικό Τζέιμι Μπελ έχει να κάνει με τον πόνο. Ο δεύτερος, ένας άνδρας που λατρεύεται από τις γυναίκες για την άγρια επίπονη ευχαρίστηση που τους χαρίζει, ικανοποιεί την Τζο, αλλά δεν καταφέρνει να την ελέγξει σε μια σκηνή που εντυπωσιάζει χωρίς να τρομάζει.

Διαβάστε την Τρίτη τη συνέχεια στο β' μέρος. 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ