Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια; Συχνές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται συχνά λόγω κούρασης ή όταν δεν έχετε κοιμηθεί καλά...

Το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι μια από τις πιο λεπτές και ευαίσθητες περιοχές του δέρματος στο ανθρώπινο σώμα. Οι μαύροι κύκλοι σχηματίζονται από διάφορες αιτίες όπως η κληρονομικότητα, η γήρανση, το ψυχικό ή σωματικό στρες, οι ορμονικές αλλαγές, οι διατροφικές ελλείψεις και η έλλειψη ύπνου.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η οποία ωθεί το σώμα σας να παράγει περισσότερη μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του, είναι επίσης αιτία για τους μαύρους κύκλους. Καθώς μεγαλώνουμε, η λέπτυνση του δέρματος και η απώλεια λίπους και κολλαγόνου μπορεί να κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα μάτια σας πιο εμφανή. Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι η αφυδάτωση και η αναιμία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα κάτω από τα μάτια και να δημιουργήσουν μαύρους κύκλους. 

Αν και οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια δεν είναι επικίνδυνοι από μόνοι τους, μπορούν να υποδεικνύουν προβλήματα υγείας στο υπόλοιπο σώμα ή να δημιουργήσουν μια εμφάνιση κόπωσης ή προχωρημένης ηλικίας.  Ενώ ορισμένες από τις αιτίες των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι εκτός του ελέγχου σας, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αναλάβετε δράση για να μειώσετε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Πολλές από τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε θα μειώσουν επίσης τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, επομένως είναι διπλό όφελος. Ο έλεγχος του τρόπου ζωής και των δερματικών σας συνηθειών θα σας βοηθήσει να φαίνεστε ως η πιο ενεργητική, υγιής, ελκυστική εκδοχή του εαυτού σας.

unsplash

Αιτίες για τους μαύρους κύκλους

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι μια από τις πιο βασικές αιτίες των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Το σώμα σας είναι σε θέση να επιδιορθώσει το δέρμα, μαζί με όλους τους άλλους ιστούς, μόνο όταν βρίσκεστε σε κατάσταση βαθύ ύπνου. Μόνο σε αυτή τη φάση ύπνου μπορεί η κυκλοφορία του αίματος να επικεντρωθεί στους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματός σας για να δώσει στο πρόσωπό σας μια πιο ανανεωμένη εμφάνιση. 

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να είναι αιτία για τους μαύρους κύκλους. Ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ακράδαντα στη δύναμη της υγιεινής διατροφής, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε μαύρους κύκλους και ακόμη και πρήξιμο στα μάτια σας, εάν δεν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. 

Το υπερβολικό τρίψιμο λόγω κνησμού και ερεθισμού του δέρματος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ευαίσθητο κυκλοφορικό σύστημα της περιοχής των ματιών, το οποίο μπορεί να σκουρύνει το δέρμα προσωρινά ή μόνιμα καθώς επουλώνεται. 

Για να αντιμετωπίσετε τους μαύρους κύκλους πρέπει να βελτιώσετε τη διατροφή σας και τις συνθήκες ύπνου. Επίσης μπορεί να σας βοηθήσει και η χρήση των eye patches και μια κατάλληλη για τα μάτια κρέμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ