Ο δημοφιλέστατος Έλληνας life coach Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης στην Ειρήνη Νικολοπούλου: «Βοηθάω τους ανθρώπους να αλλάξουν συμπεριφορά & να βλέπουν τον κόσμο καλύτερα» (βίντεο)

Νιώθεις να σε υπνωτίζει

Ξεκίνησα τον κύκλο των τηλεοπτικών ραντεβού γιά το 11 years eirinika Summer 2022 με τη Νίκη Λυμπεράκη και τώρα σειρά έχει ένας γοητευτικός άνδρας που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και αυτός τηλεοπτικός star: ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης όμως παρά το χαρισματικό παρουσιαστικό του , είναι κατά κύριο λόγο ενας συναρπαστικός ομιλητής .

Τον συνάντησα στην φιλόξενη σουίτα Μάνος Χατζιδάκις του ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου του κέντρου της Αθήνας Athens Capital για να έχουν την ευκαιρία οι επισκέτες του Eirinika να γνωρίσουν τηλεοπτικά σε μία αποκλειστική συνέντευξη τον δημοφιλέστερο αυτή τη στιγμή Ελληνα coach Κωνσταντίνο Χαραντινιώτη.

 

 

Παρά τις απλές καθημερινές του συμβουλές στο you tube για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη , για να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας την νοοτροπία μας ώστε να κοιτάζουμε τον κόσμο καλύτερα , με μεγαλύτερη χαρά ,ψυχραιμία και τελικά με ηρεμία, όταν τον είχα τετ-α-τετ ήταν πιο δυσανάγνωστος .

Ο Κωσταντίνος χειρίζεται την ελληνική γλώσσα άριστα αλλά και την ετυμολογία πολλών λέξεων γύρω από το νου την συμπεριφορά μιλάει με παραβολές και μεταφορές παραδείγματα ενώ ανά πάσα στιγμή νομίζεις ότι το καλό γυμνασμένο σώμα του θα ξεκινήσει να κάνει ασκήσεις και αναπνοές γιόγκα.

 

 

Τίποτε από όλα αυτά. Απλά μιλάει με χαρακτηριστική άνεση, νιώθεις να σε υπνωτίζει και ακόμα και εγώ που έχω βρεθεί απέναντι σε δυσκολότατους ανθρώπους για να τους πάρω συνέντευξη, με αφόπλισε να μην υψώσω το γνωστό δημοσιογραφικό τόνο αλλά να κρατήσω χαμηλή ένταση και ευχάριστη ενέργεια.

Σας αφήνω να απολαύσετε την συνέντευξη μου μαζί του αλλά και μερικά αποσπάσματα από τις εμφανίσεις του στο ίνσταγκραμ και στο YouTube:

Ακολουθεί η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη:

Μου έμεινε πάρα πολύ αυτό που είπατε για το συναίσθημα και τη λογική γιατί οι περισσότεροι προστρέχουμε σε ανθρώπους σαν εσάς όταν χάνουμε τη λογική στο συναίσθημα και χάνουμε αυτή την ισορροπία και τότε νομίζουμε ότι μας φταίνε όλα, ότι δεν είμαστε στον καλό δρόμο και γινόμαστε δυστυχείς. Δηλαδή κοντά σας είναι άνθρωποι που δεν έχουνε τη χαρά;

 

Είναι η νοοτροπία, ο τρόπος του νου καλλιεργείται σε βάθος χρόνου. Θα φέρω μία παραβολή, όταν γεννιόμαστε εμείς οι άνθρωποι, όταν είμαστε μωρά, όλοι μπορούμε να πιάσουμε το πόδι μας και να το ακουμπήσουμε στο κεφάλι μας, κάποιοι μπορούν να το κάνουν και μετά από πολλά χρόνια, κάποιοι το χάνουν. Για ποιο λόγο; Διότι κάποιοι συνεχίζουν να το κάνουν, να το εξασκούν, να το προσεγγίζουν,  τους δημιουργεί μία περιέργεια πώς μπορεί να γίνει διαφορετικά, αλλιώς,  και κάποιοι το αφήνουν και παροπλίζεται, όσον αφορά το φυσικό σώμα.

 

 

Όπως είναι και η ικανότητα σου να τρέξεις ή μπορεί να είναι η ικανότητα σου να κρατήσεις ίσια την πλάτη σου. Όλα αυτά έχουν μία απευθείας αντανάκλαση στο μυαλό γιατί πριν από όλα είναι το μυαλό. Βέβαια το μυαλό δεν είναι μόνο του αλλά είναι αυτό που θα ορίσει τις κατευθύνσεις. Και το μυαλό που καταλαβαίνουμε και το μυαλό που δεν καταλαβαίνουμε. Αυτό που λέμε το συνειδητό και το υποσυνείδητο, αυτό που δουλεύει από πίσω, όπως είναι ο οργανισμός μας. Ο οργανισμός μας από πίσω όλη την ώρα δουλεύει, σε ένα επίπεδο ασυνείδητο, το στομάχι κάνει την πέψη, το συκώτι μεταβολίζει, κ.τ.λ.  Εμείς όμως δεν το ξέρουμε αυτό. 

 

Μιλάτε για τη σωματική ικανότητα, άρα δίνεται πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην κίνηση.

Στο καλώς υπάρχειν,  μέσω του φυσικού σώματος. Το φυσικό σώμα εκδηλώνει πράγματα τα οποία είναι παράγωγο, αυτού που λέμε μυαλό με μία ευρεία έννοια. Θα φέρω ένα παράδειγμα που το φέρνω πολύ συχνά,  αν σας ρωτήσω το νούμερο του κινητού σας ποιο είναι, θα το πείτε αμέσως, πριν ρωτήσω πού ήταν αυτό;

 

 

Το νούμερο αυτό που βρισκόταν; Στο μυαλό μου, στη μνήμη μου,  σε αυτό που έχει αποθηκεύσει. Δεν είναι όμως το φυσικό σώμα αυτό δηλαδή αν μου ανοίξει κάποιος το κεφάλι, δεν θα δει τα νούμερα μου ή οτιδήποτε άλλο. Από κάπου τραβάω την πληροφορία, άρα για να μπορώ να την τραβήξω, κάπου έχει αποθηκευτεί αυτή και εφόσον έχει αποθηκευτεί, ακόμα και όταν εγώ δεν το σκέφτομαι συνειδητά, πληροφορεί το σώμα μου για αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξαναγυρίζουμε σε αυτό το οποίο είναι σώμα διότι οποτεδήποτε κάτι μας στρεσάρει ή κάνουμε προβλέψεις, οι οποίες είναι ανασταλτικοί παράγοντες στην ευημερία μας, είναι επειδή έχουμε κοιτάξει κάπου έξω μακριά ή ακόμα και αν είναι κάτι που σε απασχολεί επάνω στο σώμα σου είναι γιατί κάνεις σενάρια για το μέλλον, κάτι που δεν υπάρχει απαραίτητα εκείνη την ώρα. Το μεταφράζεις έτσι, δηλαδή τι κάνεις,  απόδοση νοήματος σε σχέση με το τι έχεις αποθηκεύσει. Εδώ έρχομαι εγώ.

Θέλω να μου πείτε τα παραδείγματα των ανθρώπων, είτε σε γκρουπ είτε μεμονωμένα.  Τι ακριβώς θα αναζητήσουν από εσάς; Υπάρχει μία διαδικασία ίασης μέσα από αυτά που κάνετε, σωστά;

Σίγουρα, όχι όμως ιατρική. Υπάρχει αυτό το κομμάτι που αναφέρεται ως coaching και είναι πολύ της μόδας στις μέρες μας και ακούγεται και βοηθάει πάρα πολύ. Εγώ δεν κάνω αυτό ακριβώς. Με την έννοια ότι κάνουμε δουλειά μαζί και μέσα από τη συζήτησή μας προπονείσαι στο να ανταπεξέλθεις σε αυτά τα οποία θα συμβούν ή το πώς θα περπατήσεις το μονοπάτι εκείνο που θα σε πάει εκεί που θέλεις, ναι έχει να κάνει με αυτό το στοιχείο.

 

 

Έχει να κάνει όμως, λόγω της εξειδίκευσης μου σε σχέση με διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την εξέταση της γλώσσας, έχουν να κάνουν με το κομμάτι της διατροφής, έχουν να κάνουν με το κομμάτι της ανατομίας του σώματος και του πνεύματος και εδώ είναι η  Yoga,  το μεγαλύτερο κομμάτι που εγώ ασχολούμαι. Άσχετα με το φυσικό σώμα που ασχολούμαι 35 χρόνια αλλά άλλα τόσα και λίγο πιο πολλά  είναι το κομμάτι που ασχολούμαι με τη φιλοσοφία ως σύστημα. Πώς μπορείς να κοιτάς λιγάκι τον κόσμο καλύτερα. Έρχομαι και δουλεύω με τους ανθρώπους βοηθώντας τους ουσιαστικά να αλλάξουν συμπεριφορά.

Γιατί οτιδήποτε μας συμβαίνει είναι γιατί έχουμε μία συμπεριφορά απέναντί του. Από πού πηγάζει η συμπεριφορά;  Από τον τρόπο που περνάμε το μήνυμα στον εγκέφαλό μας δηλαδή την απόδοση νοήματος που κάνουμε. Ρωτάω τους ανθρώπους «πώς διαβάζεις αυτή την κατάσταση;» «πώς διαβάζεις τον προσωπικό σου χάρτη για αυτό το οποίο υπάρχει;» Γιατί οι άνθρωποι μεταξύ μας μπορεί να συμφωνούμε σε κάποια πράγματα αλλά βλέπουμε διαφορετικά τον κόσμο.

 

 

Υπάρχει μία υποκειμενικότητα σε αρκετά πράγματα,  το πιο αντικειμενικό στοιχείο το οποίο υπάρχει στην εμπειρία μας είναι ότι όλοι κάτι έχουμε έναν οργανισμό ο οποίος δουλεύει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, θα φάμε, θα χωνέψουμε, απέκκριση. Και αυτό γίνεται και στο στομάχι και στο μυαλό. Οι αισθήσεις μας είναι τροφή, βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε, γευόμαστε, αισθανόμαστε και ανάλογα το πώς είναι η παρελθοντική μας εμπειρία θα κάνουμε απόδοση νοήματος. 

Εσείς κύριε Χαραντινιώτη για να έχετε τόσους πολλούς followers και για να σε ακολουθούμε τόσοι πολλοί ,κάτι κάνετε, ο τόνος της φωνής σας είναι τέτοιος που σε κάνει να ακούσεις όχι γιατί φωνάζετε γιατί ακριβώς δεν φωνάζετε.  Επιβάλλεσθε δια του σωστού τόνου, που σε κάνει και να ηρεμείς και να πεις θέλω να τον προσέξω αυτόν, να δω τι λέει. Παρατηρώ ότι λέτε  ότι η εκκίνηση της ημέρας είναι πάρα πολύ σημαντική.  Εσείς πώς ξεκινάτε τη δική σας μέρα;

Είναι πολύ σημαντική, η αρχή το ήμισυ του παντός. Το πρωί δεν είναι για να γίνεις υπέρ απασχολημένος νους κατευθείαν γιατί ο ρυθμός είναι πιο αργός. Εμένα αυτό το οποίο με ενδιέφερε και έκανα, είναι να ακούσω τις νότες στο μυαλό μου, τις σκέψεις μου δηλαδή, και να αρχίσω να τις βάζω σε μία αρμονία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της παύσης. Οπότε όταν μιλάω επιχειρώ να ακούω όσο καλύτερα μπορώ τι λέω και πάνω από όλα από ποιο μέρος πηγάζει.

 

 

Θα βοηθήσω; Είναι χρήσιμο; Είναι απαραίτητο; Θα κάνει καλό; Γιατί αν είμαι εδώ σε αυτό τον κόσμο για να κάνω κάτι, είναι σίγουρα για να προσφέρω. Για ποιο λόγο περνάω από αυτό τον κόσμο; Είτε θα αφήσω στα παιδιά μου μία γνώση, είτε στους ανθρώπους με τους οποίους συναντιέμαι.

Εσείς έχετε αυτή την ευλογία να καλλιεργείται αυτή την προσφορά. Και έναν άνθρωπο την ημέρα να κάνετε λίγο πιο χαρούμενο, ευτυχισμένο και λίγο πιο ισορροπημένο, είναι μία πολύ μεγάλη προσφορά. Πώς φτάσατε σε αυτό το σημείο, αν θα λέγαμε ότι υπάρχουν τέσσερις σταθμοί σε αυτό που σήμερα λέμε η μέθοδος Χαραντινιώτη; 

Είχα έναν δάσκαλο πολύ παλιά στην Ινδία ο οποίος έλεγε: «κάνε κάνε κάνε κάνε κάνε την πρακτική σου και θα έρθει» , μην το κάνεις για να έρθει, συγκεντρώσου μόνο στο κάνε και θα έρθει. Πριν όμως την Ινδία είχα ένα προπονητή όταν έτρεχα, που έκανα στίβο και ήμουν όπως όλοι οι άλλοι που  θέλουμε να πετύχουμε κάτι και μου έλεγε: « μη σε νοιάζει το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, κάνε όσο μπορείς καλύτερα την προπόνησή σου». Δεν έχει καμία σημασία, κάνε ότι μπορείς να κάνεις τώρα και θα έρθει.

 

 

Και γυρίζω μετά σε όλες τις  σπουδές που έκανα και έβλεπα ότι το πράττειν με συνέπεια, με δέσμευση, είναι αυτό το οποίο λίγο πιο πέρα θα φέρει ένα αποτέλεσμα και μετά αρχίζαν και πέφτανε διάφορα quote το οποίο έλεγε «Δώσε και θα λάβεις», «σπείρε και θα θερίσεις», «κάνε χωρίς προσδοκία» , «κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό». Δεν έχει σημασία γιατί αν είσαι σε αυτό τον κόσμο, πραγματικά το πιστεύω μέσα μου, ότι το πιο σημαντικό πράγμα για να κάνουμε είναι να προσφέρουμε. Δεν με ενδιαφέρει το γύρισμα, με την έννοια ότι έχω εμπιστοσύνη ότι θα έρθει.  Άμα κάνεις το καλό θα έρθει. 

Εσάς σας έχουν έρθει πολλά καλά στη ζωή σας;

Είμαι ευλογημένος από μία υπέροχη οικογένεια, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, με έναν εξαιρετικά όμορφο κύκλο ανθρώπων γύρω μου και συνεργατών μαθητών, ανθρώπων τους οποίους δεν τους γνωρίζω και μοιράζονται  τις ιστορίες τους.

Ο λόγος που έκανα το κανάλι στο YouTube ήταν επειδή ήθελα να δώσω κάποιο εργαλείο, έτσι ξεκίνησα, ήθελα να δώσω κάτι από αυτό που ξέρω και να ξεκινήσω μία συζήτηση. Παλιότερα είχα μία σχολή στην Αθήνα, ο λόγος που ξεκίνησα τη σχολή αυτή ήταν γιατί ήθελα να δημιουργήσω την κοινότητα, διότι πρέπει πρώτα να κοινωνήσουμε, να είμαστε σε κοινότητα με καλούς όρους για να μπορέσουμε να κάνουμε το πιο σημαντικό που λέγεται να επικοινωνήσουμε. Άλλο κοινωνώ και άλλο επικοινωνώ.

Το μεσημέρι που είμαστε στο peak της ημέρας πού κορυφώνεται λίγο η δραστηριότητά μας, μπορεί κάτι να παρέμβει και να μας χαλάσει ότι έχουμε πετύχει με κάποια σωστή πρωινή εκκίνηση της ημέρας, εκεί τι λέτε εσείς;

Πώς έγινε αυτό; Παρουσίασε μου τον τρόπο που έγινε, πώς έγινε και νευρίασες; Σου χάλασε η διάθεση. Τον τρόπο θέλω, όχι γιατί. Δείξε μου τη στρατηγική που ακολούθησες για να σου συμβεί, μπορεί στρατηγική σου να είναι επειδή εσύ έκανες το α-β-γ και το ξέρεις και μπορεί η στρατηγική σου να είναι «δεν φταίω εγώ φταίει ο άλλος» , αλλά να ξέρεις είναι αυτή η δική σου στρατηγική, αν έχεις δώσει τα ηνία ή το σκήπτρο στον άλλον να αποφασίζει για το που θα βρεθείς τότε έχεις μία στρατηγική να το κάνεις αυτό. Επίσης αν εσύ απέναντι με πεις εμένα καλό ή κακό, βλέπεις κάτι να αλλάζει σε εμένα ; 

Οπότε να αρχίζω να επικοινωνώ, αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν κάτι στραβώσει μέσα στην ημέρα ενώ έχεις ξεκινήσει καλά το πρωί, οφείλεις να γυρίσεις και να θυμηθείς την πρόθεση που είχες για αυτή την ημέρα. Ότι και να γίνει να τη συντηρήσεις. Θέλω να συντηρήσω την πρόθεση μου. 

Θα ήθελα να μοιραστείτε τα καλύτερα σφηνάκια μαζί μας.

Με την έννοια ότι όλα τα θεωρώ χρήσιμα, δεν υπάρχει καλύτερο. Το καλύτερο είναι αυτό που ακολουθείς μέσα στην ημέρα σου, είναι όλα καλά όχι  τα σφηνάκια μου, είναι όλα καλά όταν σκεφτόμαστε με όρους όπου θα μας συνοδεύσουν σωστά με τα δικά μας κριτήρια μέσα στην ημέρα μας.

Οπότε ο τρόπος για να προλάβεις την οποιαδήποτε ανατροπή μέσα στην ημέρα σου, γιατί οι ανατροπές υπάρχουν,  είναι ότι ξεκινάω με την πρόθεση αξίζω το σεβασμό και θα προσφέρω σεβασμό. Ξεκινάω με αυτή την πρόθεση οπουδήποτε στέκομαι, γιατί θα πάω να αγοράσω κάτι στο περίπτερο είτε στο σούπερ μάρκετ, οπουδήποτε, ξεκινάω με αυτό «θα προσφέρω σεβασμό και αξίζω σεβασμό» .

Τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία, ποιο είναι αυτό για το οποίο ο κόσμος παραπονιέται περισσότερο και το οποίο μπορεί να τον έχει αποσυντονίσει;

Είναι ένα γεγονός στο οποίο ήμασταν ανεκπαίδευτοι, οπότε το ένα χαρακτηριστικό είναι ότι ήμασταν ανεκπαίδευτοι και εκπαιδευτήκαμε, κάποιοι εκπαιδεύτηκαν καλά κάποιοι ίσως όχι τόσο καλά μέσα στη διαδικασία.

Πίσω από την μη καλή  εκπαίδευση υπάρχει η προσδοκία του να είναι διαφορετικά, η προσδοκία να το θέλω αλλιώς, σε αυτή την περίπτωση επειδή δεν μπορείς να το θέλεις αλλιώς γιατί η ζωή φέρνει τα πράγματα όπως τα φέρνει, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, πρότασή μου είναι και αυτό μοιράζομαι και αυτό λέω, είναι να μείνεις εκεί που είσαι χρησιμοποιώντας όσο καλύτερα μπορείς τους πόρους που έχεις, διότι όλα είναι παροδικά, δεν υπάρχει τίποτα μόνιμο, όλα αλλάζουν, οπότε το ξέρεις ότι θα περάσει, αποκλείεται να μείνει για πάντα, με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο.

Όλα είναι παροδικά και πρέπει να κοιτάξουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να εξοπλιστούμε και αν κάτι δεν το κατέχω και χρειάζομαι περαιτέρω εκπαίδευση, ας ζητήσω βοήθεια από κάποιον, είναι μεγάλο προτέρημα ότι είμαστε κοινωνία, ότι είμαστε "ζώα της αγέλης" και μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον γιατί στο τέλος της ημέρας όλοι θέλουμε να είμαστε καλά, θέλουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή, οπότε όταν βλέπεις ότι δεν απολαμβάνεις τη ζωή γιατί έχεις μία νοοτροπία. 

Δείτε επίσης: 

 

*Ευχαριστούμε πολύ το ξενοδοχείο Capital Athens Hotel για την ευγενική διάθεση της σουότας Μάνος Χατζιδάκις, για τα γυρίσματα των summer interviews του Eirinika

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ