Βoutique Hermès στην Ελλάδα – Εκτόξευση κερδών κατά 44,71%

Ο γαλλικός οίκος ειδών πολυτελείας, γνωστός για τα ομώνυμα μεταξωτά μαντήλια και γραβάτες, τα ακριβά αρώματα, τις τσάντες Birkin και Kelly και τα δερμάτινα είδη, βελτίωσε όλα τα κρίσιμα μεγέθη του στην τοπική αγορά, από τον κύκλο εργασιών και το περιθώριο κέρδους (μικτό και καθαρό) μέχρι τα ταμειακά διαθέσιμα.

Κάλυψε τις απώλειες της πανδημίας και πέρασε σε ανάπτυξη ο οίκος Hermès στην Ελλάδα, με σημείο αναφοράς την ομώνυμη boutique στην οδό Βουκουρεστίου που λειτουργεί από το 2005.

Γράφει η Σοφία Εμμανουήλ στο euro2day

Ο γαλλικός οίκος ειδών πολυτελείας, γνωστός για τα ομώνυμα μεταξωτά μαντήλια και γραβάτες, τα ακριβά αρώματα, τις τσάντες Birkin και Kelly και τα δερμάτινα είδη, βελτίωσε όλα τα κρίσιμα μεγέθη του στην τοπική αγορά, από τον κύκλο εργασιών και το περιθώριο κέρδους (μικτό και καθαρό) μέχρι τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η Hermes Grece ΑΕ, θυγατρική τoυ Hermes Group, ευνοήθηκε από την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή του λιανεμπορίου στην κανονικότητα και το 2021 έκλεισε με κύκλο εργασιών 11 εκατ. ευρώ, έναντι 7,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, με σημαντική αύξηση κατά 44,71%. Σημειώνεται ότι το 2020 είχε καταγράψει πτώση 28,5% συγκριτικά με τον κύκλο εργασιών του 2019, που είχε διαμορφωθεί σε 10,668 εκατ. ευρώ.

Το 2021 το κόστος των πωληθέντων διαμορφώθηκε σε 6 εκατ. ευρώ, έναντι 4,87 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με αποτέλεσμα το μικτό κέρδος επί των πωλήσεων να κυμανθεί σε 45,15% έναντι 36,14% αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ (17,34% επί των πωλήσεων) έναντι 434,8 χιλ. ευρώ (5,7% επί των πωλήσεων) της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση 340,16%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ από 511,3 χι. ευρώ αντίστοιχα.

Η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο ρευστότητας λόγω της ισχυρής ταμειακής βάσης και του μικρού πιστωτικού κινδύνου, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις απο πελάτες της είναι εξαιρετικά χαμηλές και οι άλλες απαιτήσεις αφορούν ως επί το πλείστον ενδοομιλικές συναλλαγές. Πρόσθετος λόγος είναι το γεγονός ότι αποτελεί θυγατρική του Hermes Group που συγκαταλέγεται στις πολύ σημαντικές και εύρωστες εταιρείες με διεθνή και επιτυχημένη παρουσία σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Έτσι, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στο τέλος του 2021 ήταν 4,1 εκατ. ευρώ (από 1,46 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020) και κρίνονται ικανοποιητικά. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων προβλέψεις για παροχές σε εργαζομένους 123,4 χιλ. ευρώ και υποχρεώσεις από μισθώσεις 2,17 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, 2,24 εκατ. ευρώ αφορούν εμπορικές και άλλες υποχρεώσεις καθώς και υποχρεώσεις από μισθώσεις 1,86 εκατ. ευρώ και υποχρέωση για φόρο εισοδήματος περίπου 375,9 εκατ. ευρώ.

Με βάση την κερδοφορία και με συνέπεια στην πολιτική υψηλής μερισματικής απόδοσης η Hermes Grece προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 1,92 εκατ. ευρώ.

Η Hermes International
Σημειώνεται ότι η Hermes International, που ελέγχει το 99,99% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας, εμφάνισε ενοποιημένα έσοδα τα 2,765 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2022, αυξημένα κατά 33% σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες και 27% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες ενώ το 2021 έκλεισε με έσοδα 9 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 42% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ (+78%) και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ (+77%).

Ο οίκος Hermes έχει ιστορία από το 1837, με τον Axel Dumas, μέλος της έκτης γενιάς της οικογένειας, να κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου από το 2013. Ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση με στόχο τη δημιουργία αντικειμένων με διάρκεια στο χρόνο παραμένοντας σήμερα προσηλωμένη στις ίδιες αξίες.

Διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στη Γαλλία μέσω 52 εργαστηρίων και χώρων παραγωγής αυξάνοντας μάλιστα την παραγωγική της ικανότητα με δύο νέα εργαστήρια που θα ολοκληρωθούν το 2025 και το 2026 αντίστοιχα. Ο οίκος υποστηρίζει έτσι τη ζήτηση των συλλογών του σε δερμάτινα και είδη ιππικού εξοπλισμού.

Διαθέτει δίκτυο με περισσότερες από 300 boutique σε 45 χώρες και απασχολεί σχεδόν 17.600 άτομα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 11.000 στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων πάνω από 6.000 τεχνίτες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ