Πέθανε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Νίκος Κτενάς σε ηλικία 62 ετών - Γνωστός για το έργο «Inside-Out» (φωτό)

Ήταν γνωστός για το έργο «Inside-Out», μια από τις πιο χαρακτηριστικές πολυκατοικίες της Αθήνας...

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του αρχιτέκτονα Νίκου Κτενά σε ηλικία 62 ετών. 

Συνάδελφοι, φίλοι και συνεργάτες γράφουν συλλυπητήρια μηνύματα στην σελίδα του Νίκου Κτενά στο Facebook αναφέροντας το στίγμα των έργων του και της καριέρας του.

Ο Νίκος Κτενάς ήταν γνωστός για το έργο «Inside-Out», μια από τις πιο χαρακτηριστικές πολυκατοικίες της Αθήνας, καθώς κατάφερε όχι μόνο αλλάξει το αστικό τοπίο στο Νέο Ψυχικό και να ξεχωρίσει ως καινοτόμος πρόταση, αλλά και να κερδίσει το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2013-2017 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

 

 

Ποιος ήταν

Ο Νίκος Κτενάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1960. Από το 1977 έως το 1979, παρακολουθεί διάφορα μαθήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Θεωρίας της Μουσικής και Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο Syracuse, Syracuse, Νέα Υόρκη, στο The Cooper Union, Νέα Υόρκη και στο AIFS/Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Λονδίνο.

Από το 1979 έως το 1983 σπουδάζει αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Τέχνης και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Cornell, Ithaca, Νέα Υόρκη, όπου το 1983 αποκτά το επαγγελματικό του πτυχίο στην Αρχιτεκτονική.

copyright credits : Erieta Attali Photographer

copyright credits : Erieta Attali Photographer

Ιδρύει το αρχιτεκτονικό του γραφείο στο Λουγκάνο (TI) της Ελβετίας το 1987 και στην Αθήνα το 1993 και ζει και εργάζεται και στις δύο τοποθεσίες μέχρι σήμερα. Από το 1992 προσκαλείται ως κριτικός σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Έχει δώσει πολυάριθμες δημόσιες διαλέξεις για το έργο και την έρευνά του.

Το έργο του έχει δημοσιευτεί εκτενώς σε διεθνείς επιθεωρήσεις, καθώς και στον Άτλαντα Αρχιτεκτονικής του 21ου αιώνα του Phaidon και έχει εκτεθεί σε διάφορες εκθέσεις, όπως στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2000, 2006 και 2012, στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (NAI) στο Ρότερνταμ το 1998, στο Pavillon de l'Arsenale στο Παρίσι, Γαλλία το 2001, στο Archivio C. Cattaneo στο Κόμο, Ιταλία το 2003, στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, Ελλάδα το 2007 και 2008, στο Πανεπιστήμιο του Μπέογκραντ, Σερβία το 2009, για να αναφέρουμε μερικά.

copyright credits : Erieta Attali Photographer

Του απονέμεται ειδικό βραβείο για το έργο του το 2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ), ενώ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Mies van der Rohe της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής το 2001 και το 2003.

Έχει συμμετάσχει και έχει διευθύνει πολυάριθμα αρχιτεκτονικά εργαστήρια σε όλη την Ευρώπη. Από το 1984 έως το 1992 διδάσκει στην Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Λωζάνη, Ελβετία, με καθηγητή τον Luigi Snozzi. Από το 2005 είναι προσκεκλημένος καθηγητής αρχιτεκτονικής στην Accademia di Architettura (UNI SI) στο Mendrisio της Ελβετίας 2005 - 2007, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Τμήμα Αρχιτεκτονικής (UTH) 2009 - 2011 και σήμερα κατέχει τη θέση του προσκεκλημένου καθηγητή στο Politecnico di Milano - Leonardo da Vinci στο Μιλάνο της Ιταλίας.

nikosktenas.com

Έχει μια ειδική μονογραφική έκδοση 95 σελίδων με τα Έργα και τα Έργα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό από την επιθεώρηση "Architecture in Greece", Ορέστης Δουμάνης, Αθήνα, Ελλάδα, 2006. Είναι επίσης ο συγγραφέας του, Nikos Ktenàs - Semplice / Complesso - Dialoghi di architettura no. 3, +xm Plusform - Iiritti editore, Italia, 2006.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ