''Kένταυρος'': Νέα παραλλαγή του κορωνοϊου προκαλεί φρενίτιδα - Πόσο μεταδοτική είναι & που εντοπίστηκε

Ανησυχούν οι ειδικοί...

Οι ιολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του Covid που εξαπλώνεται γρήγορα. Η παραλλαγή κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παραλλαγή BA. 2. 75 - με το παρατσούκλι "Κένταυρος" - εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου.

Τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν έκτοτε αυξηθεί απότομα - και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA. 5, η οποία υπάρχει επίσης στην Ινδία και εκτοπίζει ταχέως την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA. 2 σε πολλές χώρες.

Το BA. 2. 75 έχει επίσης εντοπιστεί από τότε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) το χαρακτήρισε ως "παραλλαγή υπό παρακολούθηση" στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία είναι αδύναμα ή δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί, αναφέρει η theguardian.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονας του, δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ