Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μπουρδέτο, μία παραδοσιακή συνταγή από την Κέρκυρα - Έχει απίστευτη γεύση

Το κερκυραϊκό μπουρδέτο γίνεται με 4 απλά υλικά και η δεμένη σάλτσα του γίνεται κατακόκκινη από τα πιπέρια. 

Υλικά 

Για το μπουρδέτο

  • 1 1/2 κ. σκορπίνες

  • 1/2 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καυτερό

  • 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι γλυκό

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο

  • 1/2 φλ. νερό

  • 1 ζουμερό λεμόνι (χυμό)

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μπουρδέτο

Βάζουμε το μισό λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτουμε τα πιπέρια και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα κόκκινο το λάδι και να δέσει σε σάλτσα.

Βάζουμε τα ψάρια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο από το νερό και αλάτι.

Σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά περίπου (ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών).

Όσο βράζει το ψάρι, προσθέτουμε λίγο – λίγο το νερό, για να παραμείνει δεμένη η σάλτσα.

Στο τέλος πρέπει να μείνει η σάλτσα δεμένη, μόνο με το λάδι της.

Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το λεμόνι.

Μυστικά για τέλειο μπουρδέτο

Προσοχή, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύουμε καθόλου για να μην διαλυθούν τα ψάρια. Ανακινούμε απλά την κατσαρόλα.

Αν στο τέλος το μαγειρέματος, το φαγητό έχει ακόμα νερό, αφαιρούμε με προσοχή τα ψάρια σε μια πιατέλα, και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε την σάλτσα μόνη της σε δυνατή φωτιά μέχρι να πυκνώσει και να δέσει.

Σερβίρεται και το απολαμβάνουμε παραδοσιακά με ψημένο ψωμί και κόκκινο γλυκό κρασί.

Αν δεν μπορούμε να βρούμε σκορπίνες, εναλλακτικά το μπουρδέτο γίνεται με κοκκινόψαρο, μπακαλιάρο, γαλέο ή φαγκρί, αρκεί το ψάρι να είναι φρέσκο.

Αν βάλετε μικρότερα ψάρια, ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στα 15 λεπτά.

Το μπουρδέτο μπορεί να γίνει και με χταπόδι. Σε αυτή την παραλλαγή χρησιμοποιούμε ολόκληρο μεγάλο χταπόδι, βάζουμε μέσα στο φαγητό πατάτες και χρησιμοποιούμε λιγότερο λάδι.

Ευχαριστούμε πολύ την Βάσια Τρύφων που μας έδωσε την παραδοσιακή συνταγή του νησιού της.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 


2nd family summit