Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Σε ισχύ η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τράπεζες & σούπερ μάρκετ (φωτό)

Μέσω του συστήματος θα καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα Παρασκευή 1 Ιουλίου, το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Μέσω του συστήματος αυτού θα καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων.

AΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που ξεκινά σήμερα για 121.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ σε πρώτη φάση, είναι μια επανάσταση στην αγορά εργασίας. Είναι μια μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο, διότι είναι η καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, με αφορμή την έναρξη εφαρμογής της Κάρτας από σήμερα 1η Ιουλίου στους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους, επισκέφθηκε κατάστημα σούπερ-μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας, παρακολούθησε τον τρόπο λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας και συνομίλησε με εργαζόμενους, οι οποίοι για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν την Κάρτα τους το πρωί, κατά την έναρξη του ωραρίου εργασίας τους.

AΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνεται στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα myErgani app, η οποία διατίθεται για συσκευές με λειτουργικό σύστημα android και iOS. Επίσης, διατίθεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή CardScanner app, η οποία «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζομένου κατά την είσοδο και την αποχώρηση από την εργασία και διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία έναρξης και λήξης της εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται από σήμερα σε όλες τις τράπεζες, καθώς και στα σούπερ-μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

AΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα καταγράφεται η άφιξη και η αποχώρηση του εργαζομένου από τη δουλειά σε πραγματικό χρόνο και έτσι κανείς πια δεν θα μπορεί να κλέβει τις ώρες εργασίας και συμπλήρωσε: «Τα 8ωρα δεν θα μπορούν να δηλώνονται ως 4ωρα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να επεκτείνουμε το μέτρο αυτό στο σύνολο της αγοράς εργασίας και στις μεγάλες και στις μεσαίες και στις μικρές επιχειρήσεις. Είναι ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστεύουμε μια κοινωνική πολιτική στην πράξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει αυτό το μέτρο. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Είμαστε αποφασισμένοι να το προχωρήσουμε και του χρόνου τέτοιο καιρό να έχει εφαρμοστεί και σε άλλους κλάδους, όπως οι εταιρείες σεκιούριτι, η βιομηχανία, οι ΔΕΚΟ, ο τουρισμός και η εστίαση, που είναι κλάδοι με μεγαλύτερη παραβατικότητα. Είμαστε δεσμευμένοι να προχωρήσουμε μπροστά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κόσμος δεν θέλει μεγάλα λόγια, διακηρύξεις και συνθήματα, θέλει συγκεκριμένο μετρήσιμο έργο. Αυτό είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και, γι' αυτό τον λόγο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, τη Γενική Γραμματέα, 'Αννα Στρατινάκη, τον Γενικό Διευθυντή, Κωνσταντίνο Αγραπιδά και όλους εκείνους που συνετέλεσαν, ώστε αυτό το δύσκολο τεχνικά έργο να γίνει πράξη».

Από την πλευρά της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, 'Αννα Στρατινάκη, δήλωσε: «Μια μεγάλη ευχή στη ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων να είναι καλοτάξιδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Δίπλα στους εργαζόμενους. Θεμελιώνεται ίσως το σημαντικότερο "όπλο" απέναντι στην παραβατικότητα, το οποίο θα βοηθήσει την Επιθεώρηση Εργασίας στο έργο της αποφασιστικά. Θα βοηθήσει ταυτόχρονα όμως και τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων".

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ