Τurkeagean: Η κατοχύρωση από την Τουρκία του εμπορικού σήματος πλήττει τα συμφέροντα της Ελλάδας - Δείτε εικόνες & βίντεο της ντροπής

Η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ κατέθεσαν στην Κομισιόν τόσο επιστολή διαμαρτυρίας, όσο και ερώτηση, σχετικά με τη χρήση του όρου «Turkaegean» από την Τουρκία, που επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αποκάλυψε την Τρίτη 28 Ιουνίου την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει κατά της Άγκυρας για τον όρο Turkaegean για εμπορική χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Turkaegean»: ΕΔΕ διέταξε ο Άδωνις Γεωργιάδης

 

 

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της  Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean» στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας, διέταξε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Διαβάστε επίσης:
Σκληρή απάντηση της Αθήνας στον όρο «Turkaegean» που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να οικειοποιηθεί τα Ελληνικά νησιά – Κινείται νομικά & διεθνοποιεί το θέμα 

 


Προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) θα κάνει η Ελλάδα για την κατοχύρωση του όρου του «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς.

Οικονόμου για «Turkaegean»: Θα υπάρξει προσφυγή της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Όπως διαμήνυσε την Τρίτη 28 Ιουνίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν πρόκειται για αναγνώριση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι απλά απόφαση μιας επιτροπής της με έδρα την Ισπανία, η οποία «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος που έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε να γίνει ένσταση, ενώ ερευνάται πώς και γιατί συνέβη.

 

 

Στο μεταξύ Ερώτηση για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ της δυνατότητας χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα της λέξης «Turkaegean» κατέθεσαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων(EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη «Turkaegean» (Τούρκικο Αιγαίο) και η Τουρκία χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. «Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης» αναφέρουν.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι «η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας, ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία», ενώ «ταυτόχρονα, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα». Επισημαίνουν δε ότι «η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας» και πως «το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ