Τι σκεφτόταν! Ο πρίγκιπας Κάρολος φέρεται να έλαβε 3 εκατ ευρώ σε μετρητά από αμφιλεγόμενο Σεΐχη του Κατάρ - σε βαλίτσες τα χρήματα (φωτό)

Σε βαλίτσες και τσάντες για ψώνια...

Ο πρίγκιπας Κάρολος φέρεται να δέχτηκε βαλίτσες και σακούλες για ψώνια γεμάτες με μετρητά, από έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό του Κατάρ.

«Όλοι ένιωσαν πολύ άβολα με την κατάσταση», δήλωσε στους Sunday Times του Λονδίνου πρώην σύμβουλος του πρίγκιπα της Ουαλίας, σύμφωνα με το nypost.com που επικαλείται το σχετικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

«Το μόνο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να μετρήσουμε τα χρήματα και να κάνουμε μια αμοιβαία καταγραφή του τι κάναμε», είπε η πηγή. «Και μετά τηλεφώνησε στην τράπεζα».

 

 

Ο Σεΐχης Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, χάρισε τα χρήματα στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου σε τρεις παραδόσεις κατά τη διάρκεια ιδιωτικών τους συναντήσεων στο Clarence House, την επίσημη κατοικία του πρίγκιπα στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μετρητά παραδόθηκαν στον Κάρολο τη μία φορά μέσα σε μια βαλίτσα, την άλλη σε σακβουαγιάζ και σε σακούλες από το πολυκατάστημα Fortnum & Mason.

Συνολικά υπολογίζεται ότι ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ δέχτηκε τρια εκατομμύρια ευρώ.

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πληρωμές κατατέθηκαν στο Φιλανθρωπικό Ταμείο του Πρίγκιπα της Ουαλίας (PWCF), έναν οργανισμό που χορηγεί επιχορηγήσεις και που χρηματοδοτεί αθόρυβα τα έργα του πρίγκιπα - και πληρώνει παράλληλα τους λογαριασμούς για το κτήμα του στη Σκωτία.

 

 

 

 

Ένας εκπρόσωπος του Clarence House δήλωσε: «Οι φιλανθρωπικές δωρεές που ελήφθησαν από τον σεΐχη Hamad Bin Jassim διαβιβάστηκαν αμέσως σε ένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα του Πρίγκιπα που πραγματοποίησαν τον απαιτούμενο έλεγχο και μας διαβεβαίωσαν ότι ακολουθήθηκαν όλες οι σωστές διαδικασίες».

 

 

Οι παραδόσεις φέρονται να έγιναν κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ των δύο ανδρών, συμπεριλαμβανομένης μιας κατ' ιδίαν συνάντησης στο Clarence House το 2015.

Ο Guardanian - επικαλούμενος το δημοσίευμα - αναφέρει ότι μια βαλίτσα που περιείχε τα μετρητά δόθηκε σε δύο από τους συμβούλους του πρίγκιπα, οι οποίο λέγεται ότι μέτρησαν με το χέρι τα χρήματα. Οι βοηθοί του παλατιού λέγεται ότι ζήτησαν από την Coutts, την ιδιωτική τράπεζα που ενεργεί για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας, να εισπράξει τα μετρητά.

 

 

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι πληρωμές ήταν παράνομες, ανέφεραν σήμερα οι Sunday Times.

Ο Σεΐχης, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχει χαρακτηριστεί ως «ο άνθρωπος που αγόρασε το Λονδίνο» αφού χρησιμοποίησε την περιουσία του, καθώς και την επιρροή του στο Qatari Wealth fund, για να κάνει τεράστιες επενδύσεις στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων των Shard, Harrods και το InterContinental London Park Lane. Είναι ιδιοκτήτης μιας από τις πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο, της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο πρόεδρος των διαχειριστών της φιλανθρωπικής οργάνωσης επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι η δωρεά του 2015 έγινε και στη συνέχεια οι διαχειριστές, που έχουν νομικό καθήκον να προστατεύσουν τη φήμη της φιλανθρωπικής οργάνωσης, «συζήτησαν τη διακυβέρνηση και τη σχέση δωρητή, (επιβεβαιώνοντας ότι ο δότης ήταν νόμιμος και επαληθευμένος αντισυμβαλλόμενος) και οι ελεγκτές μας υπέγραψαν τη δωρεά μετά από συγκεκριμένη έρευνα κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Δεν υπήρξε αποτυχία διακυβέρνησης».

 

 

 

 

 

Η φιλανθρωπική οργάνωση λέγεται ότι επιβεβαίωσε ότι η δωρεά του 2015 έγινε σε μετρητά κατά την «επιλογή του δωρητή». Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Κάρολος ενήργησε παράνομα προσφέροντας κάτι σε αντάλλαγμα για τις γενναιόδωρες δωρεές, το επεισόδιο έχει εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την κρίση του πρίγκιπα και τη σοφία της λήψης τόσο μεγάλων δωρεών. 

Ο Guardian σημειώνει ακόμα ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας και ο Hamad γνωρίζονται εδώ και χρόνια και πως το 2010 ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είχε ασκήσει πίεση στον Al Thani τ για να μειώσει την ανάπλαση των 3 δισεκατομμυρίων λιρών των Chelsea Barracks - γράφοντας μια επιστολή στην οποία έλεγε στον τότε πρωθυπουργό της χώρας ότι το σχέδιο από χάλυβα και γυαλί που είχε υποστηριχθεί από το κράτος «έκανε την καρδιά μου να βουλιάξει».

 Ο Κάρολος αργότερα συνάντησε τον Εμίρη του Κατάρ για τσάι στο Clarence House όπου το θέμα τέθηκε για άλλη μια φορά. Το Κατάρ στη συνέχεια απέσυρε τα σχέδια, ωθώντας τους αδερφούς Candy, που επέβλεπαν την ανάπτυξη, να ξεκινήσουν αγωγή 81 εκατομμυρίων λιρών. Σε αυτό, κατηγορούν το Κατάρ ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις του πρίγκιπα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ