7 εκθέσεις στα μουσεία της Νέας Υόρκης: Από το Metropolitan ως το Guggenheim & το Museum of Sex (φωτό)

Μια σειρά καλλιτεχνικών εκθέσεων για την ατζέντας σας...

Είναι ίσως η πόλη με τις περισσότερες επιλογές τέχνης που καλύπτουν μια απίστευτη γκάμα ειδών, προθέσεων και προσεγγίσεων. Από τον κυκεώνα των νεοϋορκέζικων εκθέσεων, παρουσιάζουμε έξι που τρέχουν ήδη σε μουσεία της πόλης και μια που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες. Αν μέσα στο καλοκαίρι υπάρχει στο πρόγραμμα σας ένα υπερατλαντικό ταξίδι, βάλτε τις άφοβα στην ατζέντα σας.

MUSEUM OF ARTS AND DESIGN

Garmenting: Costume as Contemporary Art

Είναι η πρώτη παγκόσμια έκθεση έρευνας αφιερωμένη στη χρήση του ρουχισμού ως μέσο εικαστικής τέχνης. Παρουσιάζει έργα τριάντα πέντε διεθνών σύγχρονων καλλιτεχνών, καθιερωμένους ή νέους, αρκετοί από τους οποίους εκθέτουν για πρώτη φορά ώρα στις ΗΠΑ. Όλοι κατασκευάζουν ή μεταποιούν ρούχα για εκφραστικούς σκοπούς, αλλά δημιουργούν και γλυπτά, εγκαταστάσεις και πραγματοποιούν περφόρμανς με επίκεντρο το ένδυμα ως καλλιτεχνικό εργαλείο.

 

 

Ένα ένδυμα το οποίο είναι πλέον υιοθετημένο παγκοσμίως ως καλλιτεχνική στρατηγική και χρησιμοποιεί τη γλώσσα της μόδας για να αμφισβητήσει τις παραδοσιακούς διαχωρισμούς, να ρίξει κριτική ματιά στην κατασκευή του φύλου, να προωθήσει τον πολιτικό ακτιβισμό και να αντιμετωπίσει τις πολιτισμικές διαφορές.

 

 

 

MUSEUM OF SEX 

F*ck Art: The Body and its Absence 

Η πρώτη από μια  σειρά εκθέσεων που αναδεικνύει σύγχρονους καλλιτέχνες, έκθεση εξερευνά τις λεπτές εκφάνσεις του ερωτικού σώματος. Μέσα από  περφόρμανς, γλυπτική, κινηματογράφο, φωτογραφία, κεραμική,  ζωγραφική, σχέδιο, ή ψηφιακά μέσα,  η  F*ck Art συγκεντρώνει δεκαοκτώ καλλιτέχνες που μοιράζονται τη συλλογική επιθυμία να εξερευνήσουν ανεμπόδιστα το περίγραμμα της επιθυμίας και της διέγερσής μας την δεδομένη στιγμή.

 

 

Τα έργα της έκθεσης παίζουν με την ενασχόληση της ιστορίας της τέχνης διερευνώντας τον ρόλο του σώματος στην υποκειμενική καταγραφή της οικειότητας, της φαντασίας και του πόθου.

 

EL MUSEO DEL BARRIO 

Raphael Montañez Ortiz: A Contextual Retrospective

Ο Raphael Montañez Ortiz, καλλιτέχνης, ακτιβιστής και  εκπαιδευτικός είναι μια κεντρική φιγούρα στη μεταπολεμική τέχνη των ΗΠΑ, του οποίου η πρωτοποριακή πρακτική ξεκίνησε με πειραματικές ταινίες το 1957. Στη δεκαετία του 1960, ήταν βασικό πρόσωπο στο διεθνές κίνημα Destruction Art, με παραστατικές δράσεις που  είχαν ως αποτέλεσμα  γλυπτά φτιαγμένα από κατεστραμμένα αντικείμενα.

 

 

Η πρακτική του επεκτείνει τις ιστορικές αναφορές της τέχνης, από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό των ΗΠΑ και τον Νταντά μέχρι την ταυτότητα και την ανατροφή του σε μια οικογένεια Πορτορικανών στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για το έργο του,  χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες που διερευνούν τη συμβολή του Ortiz στην τέχνη του 20ού και του 21ου αιώνα

 

METROPOLITAN MUSEUM OF ART

Water Memories 

Αυτή η έκθεση που ξεκινάει σήμερα 23 Ιουνίου στο MΕΤ ερευνά τη σημασία του νερού για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τα έθνη στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ιστορικών, νεότερων και σύγχρονων έργων τέχνης. Σε τέσσερις θεματικές ενότητες – «Προγονικές Συνδέσεις», «Νερό και Ουρανός», «Δάση και Ρεύματα» και «Ωκεανικές Φαντασίες» – ποικίλες υδάτινες εκφράσεις παρουσιάζονται τόσο σε αναπαραστατικές όσο και σε αφαιρετικές προσεγγίσεις.

Η ποικιλία των αντικειμένων που εκτίθενται  - μόδα «διαμαρτυρίας», χειροποίητα σκαλιστά παιχνίδια, γυάλινα φωτιστικά, ελαιογραφίες, φωτογραφίες και βίντεο - δημιουργούν ένα ρεύμα αναμνήσεων που ανήκουν σε ιθαγενείς και μη ιθαγενείς καλλιτέχνες.

 

 

 

NEWARK MUSEUM 

Billie Holiday at Sugar Hill: Photographs by Jerry Dantzic

Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες του Jerry Dantzic, ο οποίος είχε μια ειδική πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική ζωή της Billie Holiday κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εμφάνισης της στο κλαμπ Sugar Hill.  Περιλαμβάνει επίσης σχόλια από τον διάσημο συγγραφέα Zadie Smith καθώς και αντικείμενα όπως ένα τεύχος του περιοδικού SEE του 1957, μία από τις φωτογραφικές μηχανές Leica M3 του Dantzic.

Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ένα οικείο πορτρέτο της Holiday που αναδεικνύει την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά της. Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό της, το πάθος και η πρωτοτυπία της  διαφαίνεται σε κάθε τραγούδι της και παράλληλα απαθανατίζεται για πάντα σε αυτό το μοναδικό υλικό.

 

NEW YORK HISTORICAL SOCIETY 

Title IX: Activism On and Off the Field

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το theartnewspaper, δεν πρόκειται για μια καλλιτεχνική έκθεση με τη στενή έννοια, αλλά οπωσδήποτε για μια έκθεση ενδιαφέρουσα και επίκαιρη. Είναι αφιερωμένη στην 50ή επέτειο του Title IX, μια τροποποίηση στο Εκπαιδευτικό Νομοσχέδιο του 1972 που αναμόρφωσε θεμελιωδώς την αμερικανική κοινωνία απαγορεύοντας τις διακρίσεις λόγω φύλου σε εκπαιδευτικά προγράμματα ή δραστηριότητες που γίνονται υπό ομοσπονδιακή αιγίδα.

 

SRGUGGENHEIM MUSEUM

Eva Hesse: Expanded Expansion

Η Eva Hesse (1936, – 1970) προσπάθησε να δημιθουργήσει έργα που δεν ήταν ούτε ζωγραφική ούτε γλυπτική, αλλά ένα υβρίδιο αποκλειστικά δικό της. Αυτή η έκθεση επικεντρώνεται στο «Expanded Expansion» (1969), ένα μνημειώδες κομμάτι από τη συλλογή Guggenheim που παρουσιάζεται δημόσια για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, ενώ αποκαλύπτει επίσης την πρακτική του στούντιο, την επιλογή και τη χρήση των υλικών και την προσέγγιση της Hesse στη διαδικασία της δημιουργίας.

 

Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 8 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ