Η Αμερική γυρνάει αιώνες πίσω: Απαγορεύει την άμβλωση και «πνίγει» τις γυναίκες - Σε ποιες πολιτείες θα ισχύει (φωτό & βίντεο)

"Η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτής της χώρας βρίσκονται σε κίνδυνο"...

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μετά από σχεδόν 50 χρόνια, ακύρωσε την ιστορική απόφαση - ορόσημο «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία την δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθές 24/6 ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου περί άμβλωσης, είναι ένα "τραγικό λάθος" και το αποτέλεσμα "εξτρεμιστικής ιδεολογίας".

"Η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτής της χώρας βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο", τόνισε.

 

 

Ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας και να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες τις άλλες "προσωπικές ελευθερίες" καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές που προαναγγέλλονται δύσκολες για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

 

 

"Το Δικαστήριο μας οδηγεί σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε ξεκάθαρα ένα συνταγματικό δικαίωμα από τον αμερικανικό λαό που είχε ήδη αναγνωρίσει".

 

 

"Έχω προειδοποιήσει για το πώς αυτή η απόφαση διακυβεύει το ευρύτερο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα για όλους... Το δικαίωμα να λαμβάνετε τις καλύτερες αποφάσεις για την υγεία σας. Το δικαίωμα στον έλεγχο των γεννήσεων, ένα παντρεμένο ζευγάρι στην ιδιωτικότητα της κρεβατοκάμαρας του".

Το Δικαστήριο των εννέα δικαστών, που φέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα το αποτύπωμα της αμερικανικής θρησκευτικής δεξιάς μετά τους διορισμούς που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, "γυρίζει κυριολεκτικά την Αμερική 150 χρόνια πίσω" επικαλούμενο παλιές νομολογίες, δήλωσε με αποδοκιμασία ο Μπάιντεν μιλώντας από τη μεγάλη αίθουσα στην είσοδο του Λευκού Οίκου.

 

 

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε χθές πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει "τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία" στον κόσμο, παρά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας με την οποία ανακαλείται το δικαίωμα αυτό στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ "θα παραμείνει εντελώς αποφασισμένο να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και να προάγει τα δικαιώματα αναπαραγωγικής υγείας στον κόσμο", σημειώνει ο Μπλίνκεν στην ανακοίνωσή του.

 

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει επίσης ότι οι υπηρεσίες του "θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν" ώστε το σύνολο των εργαζομένων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας "εκεί όπου διαμένει".

 

 

"Δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι σε αυτήν την δέσμευση", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Παράλληλα, ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτήν την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, συνολικά 21 Πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσουν στην απαγόρευση των αμβλώσεων ύστερα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η λίστα αποτελείται από τις εξής Πολιτείες: Αλαμπάμα, Αριζόνα, Αρκάνσας, Τζόρτζια, Αϊντάχο, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μίσιγκαν, Μισισιπή, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα , Δυτική Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν και Ουαϊόμινγκ.

Στον αντίποδα υπάρχουν περίπου 20 Πολιτείες που αναμένεται να υπερασπιστούν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Μεταξύ αυτών είναι οι Πολιτείες Καλιφόρνια,  Κονέκτικατ,  Χαβάη, Νιου ΤζέρσεϊΝέα ΥόρκηΌρεγκονΟυάσιγκτον και το Βερμόντ.

Τέλος, 5 Πολιτείες των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη λάβει ξεκάθαρη θέση. Αυτές είναι το Νιου Χάμσαϊρ, το Νέο Μεξικό, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσυλβάνια και η Βιρτζίνια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ