Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: Το τελευταίο «αντίο» στη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης - Ποιοι βρέθηκαν στην κηδεία (φωτό)

Πρόσωπα από τον χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής έδωσαν το παρών

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλακά είπαν το «τελευταίο αντίο» στην διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, την Δευτέρα 13 Ιουνίου.

Η κηδεία έγινε σήμερα Τρίτη (21/6) στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με πρόσωπα από τον χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής να δίνουν το παρών.

Η σπουδαία ιστορικός Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη με τον σύζυγό της Μίνω Μάτσα, η πρόεδρος του ΕΟΤ και πρώην βουλευτής Άντζελα Γκερέκου, η πρώην βουλευτής Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και η Λόλα Νταϊφά, ήταν ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο.

Εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο προεδρος του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος, η διευθύντρια συλλόγων καλλιτεχνών και μουσειολογικού προγράμματος της Εθνικής Πινακοθήκης, Έφη Αγαθονίκου, ο κοσμήτορας της ΑΣΚΤ Αγγελής Αντωνόπουλος, αποχαιρέτησαν με τα λόγια τους «τη σπουδαία Ελληνίδα στις συλλογικές και προσωπικές τους διαδρομές».

«Αποχαιρετούμε με αγάπη και θαυμασμό το ατίθασο κορίτσι από το Αρκαλοχώρι που αγάπησε την τέχνη, σπούδασε, εξελίχτηκε σε μια δυναμική προσωπικότητα, εργάστηκε σκληρά, πρωτοστάτησε να βάλει την ελληνική τέχνη στον παγκόσμιο χάρτη», είπε η Λίνα Μενδώνη.

Η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1992 υπηρέτησε ως Διευθύντια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: "Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη".

Επίσης, μεταξύ άλλων, διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

*Φωτογραφίες σε κείμενο και slider: NDP

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ