1200 Έλληνες μαθητές δημιουργούν ρομποτικές εφευρέσεις με στόχο έναν πιο βιώσιμο κόσμο

Στο επίκεντρο η ψηφιακή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής

Με δημιουργικότητα, φαντασία, θετική ενέργεια και ελπίδα για το μέλλον γέμισαν περισσότεροι από 1.200 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού, πρόσφατα, παρουσιάζοντας πρωτότυπες τεχνολογικές ιδέες στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2022. 

Με όχημα την εκπαιδευτική μέθοδο STEM (Science – Technology – Engineering - Mathematics) οι μαθητές δημιούργησαν έξυπνες ρομποτικές εφαρμογές για την ψηφιακή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής. 

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους.

Εξερευνώντας αυτές τις δεξιότητες με τρόπο πρακτικό και συμμετοχικό, τα παιδιά αναπτύσσουν εφόδια που τους είναι απαραίτητα σήμερα αλλά και για το μέλλον, όποια επιλογή σταδιοδρομίας κι αν ακολουθήσουν.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για όγδοη συνεχή χρονιά από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

 

 

«Κάθε χρόνο βλέπουμε με χαρά και ενθουσιασμό ολοένα και περισσότερους μαθητές, με όρεξη και αγάπη για την τεχνολογία, να παίρνουν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, δημιουργώντας καινοτόμες εφαρμογές. Σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, νέα ταλέντα με τεχνολογικές σπουδές και δεξιότητες, η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί έναν διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο, για να γνωρίσουν τα παιδιά τον «μαγικό» κόσμο της τεχνολογίας. 

 

Στην COSMOTE πιστεύουμε σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο, καλύτερο για όλους, με όχημα την τεχνολογία και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό τους», δήλωσε ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών & Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ.

 

«Στον WRO Hellas στηρίζουμε από το 2007 την κατανόηση της μεθόδου STEM και της ρομποτικής από τους μαθητές. Μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική επιχειρούμε να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν κι άλλες δεξιότητες, που θα αποτελέσουν εφόδιο για τη ζωή τους, όπως η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία και η υλοποίηση projects. 

 

Σε συνεργασία με τον στρατηγικό μας συνεργάτη, την COSMOTE, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, μένοντας δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα και προσφέροντας γνώση και δωρεάν εξοπλισμό σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, Πρόεδρος του WRO Hellas.
 

 

 

Οι ιδέες που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό
 
Πάνω από 260 μαθητικές ομάδες νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από όλα τα μέρη της Ελλάδας έδωσαν για μία ακόμη χρονιά το «παρών» στον διαγωνισμό παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες που ξεχώρισαν. 

Η ομάδα «Ρομπομπλιμπλίκια» από την Αττική κατασκεύασε «έξυπνα βαρέλια», τα οποία εκτός από τη συλλογή φυσικών δεδομένων για την ποιότητα του κρασιού, μετρούν και τα βλαβερά αέρια που παράγονται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, ενεργοποιώντας – σε περίπτωση κινδύνου- σύστημα συναγερμού και εξαερισμού των εγκαταστάσεων. 

Η «Lousios Waterpower Team» από τη Δημητσάνα παρουσίασε ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης και διανομής νερού με το πρωτότυπο έργο της «Σύστημα Διαχείρισης Νερού» ,δίνοντας σύγχρονες λύσεις γύρω από την βέλτιστη αξιοποίηση της πηγής του Αϊ-Γιάννη στη Δημητσάνα, σε ένα έργο που συνδέεται άμεσα με το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Oι «Robo-Thinkers» από τη Λάρισα δημιούργησαν ένα ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την αγροτική καλλιέργεια, παρακολούθηση, προστασία από καιρικές συνθήκες και αυτόματη συγκομιδή ντομάτας και μελιτζάνας. Τα αποτελέσματα του 8ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του WRO Hellas.

Οι ομάδες κλήθηκαν να εργαστούν πάνω σε ένα project με τουλάχιστον 3 μηχανισμούς οι οποίοι να χρησιμοποιούν απλές μηχανές και ηλεκτρικό κινητήρα και να δίνουν λύσεις σε διαχρονικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον πρωτογενή τομέα των τροφίμων.

 

 

 

 

 

 

 

 

COSMOTE: Στηρίζει σταθερά την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM στα ελληνικά σχολεία

Η COSMOTE είναι από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς που επενδύουν συστηματικά τα τελευταία 8 χρόνια στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στα ελληνικά σχολεία, ως στρατηγικός συνεργάτης του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas. Στο πλαίσιο αυτό, η COSMOTE :

• υποστηρίζει τους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, στους οποίους μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί περίπου 30.000 συμμετοχές μαθητών

• στηρίζει ενημερωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών με περισσότερες από 8.500 συμμετοχές

• έχει διαθέσει δωρεάν περισσότερα από 850 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε σχολεία

• έχει δημιουργήσει τις πρώτες ταινίες στην Ελλάδα με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και The Real Robokids.

Μέσα από τις ταινίες έγινε περισσότερο γνωστή η εκπαιδευτική ρομποτική ενώ σημειώθηκε και σημαντική αύξηση συμμετοχών στους πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Οι πρωτοβουλίες της COSMOTE για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM έχουν ωφελήσει συνολικά περισσότερους από 170.000 μαθητές και καθηγητές και εντάσσονται στη στρατηγική της για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων ανάμεσα στις οποίες είναι και η ψηφιακή συμπερίληψη. Στο πλαίσιο αυτό, η COSMOTE στηρίζει την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την ισότιμη συμμετοχή όλων στη νέα ψηφιακή κοινωνία και έχει στόχο να συμβάλλει σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο, καλύτερο για όλους.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ