Πεταλιοί, ο παράδεισος με τα 10 νησιά πωλείται στον Bill Gates; Από την βασίλισσα Όλγα, στους Εμπειρίκους, τους Δαυίδ της Coca Cola & τον Mr Microsoft;

Ποια είναι η εμπορική αξία των «Μαλδιβών» της Ελλάδας; 

 

Μετά τον Τούρκο Μπέη, την βασίλισσα Όλγα ,τον εφοπλιστή Εμπειρίκο ,τους γόνους του Πικάσο ,την οικογένεια Δαβίδ της Coca-Cola ,ήρθε η σειρά του νέου ιδιοκτήτη για τις Μαλδίβες του Ευβοϊκού Κόλπου, το σύμπλεγμα των νησιών Πεταλιοί

Ποιος είναι αυτός; Oι φήμες οργιάζουν ότι πρόκειται για τον πλουσιότερο εδώ και πάρα πολλά χρόνια άνθρωπο στον πλανήτη , τον περιβόητο Bill Gates.

 

 

Ας ανατρέξουμε όμως στην ιστορία αυτών των μικροσκοπικών πανέμορφων νησιών.

Επί τουρκοκρατίας οι Πεταλιοί ήταν περιζήτητοι από τότε και ανήκαν στον Ομέρ Μπέη, ο οποίος έκανε εκεί διακοπές με της γυναίκες απο το χαρέμι του .

Το 1830 οι νησίδες πουλήθηκαν στον γενικό πρόξενο της Ρωσίας Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, ενώ την επόμενη κιόλας χρονιά, το 1831, πέρασαν στην ιδιοκτησία του βασιλιά Γεωργίου του Α’ ως προίκα από την πριγκίπισσα Ολγα.

Οι επαύλεις που είχαν κατασκευάσει οι Τούρκοι μετατράπηκαν σε θερινά ανάκτορα με αποτέλεσμα βασιλιάδες και πρίγκιπες πριγκιποπούλες και βαρώνη να παίρνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο μαγικό αυτό μέρος της Ελλάδας.

 

 

Ο Μαρής Εμπειρίκος ήταν ο επόμενος ιδιοκτήτης επιστήθιος φίλος και κουμπάρος του Αριστοτέλη Ωνάση αλλά και φίλος του Σταύρου Νιάρχου, κάτι που πρόσθεσε στην αίγλη και στην φήμη των παραδεισένιων νησιών .

Τους Πεταλιούς επισκέπτονταν η Μαρία Κάλλας , ο Γουίνστον Τσώρτσιλ ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και άλλες διάσημες προσωπικότητες της εποχής που έκλεισε κι αυτή με επόμενο ιδιοκτήτη τους κληρονόμους του μεγαλύτερου ζωγράφου του περασμένου αιώνα του Πάμπλο Πικάσο.

Η Παλόμα και ο Κλοντ Πικάσο πολιτογραφήθηκαν Έλληνες και αγάπησαν πολύ τις Μαλδίβες του Ευβοϊκού.

Η μικροσκοπική κόρη του Πάμπλο Πικάσο με το δαιμόνιο της καλλιτέχνιδας σε κοσμήματα & ρούχα ξεκουραζόταν τα καλοκαίρια της στους Πεταλιούς στα στρέμματα που αγόρασαν από τους Εμπειρίκους μετατρέποντας τους στάβλους της βασίλισσας Όλγας σε έπαυλη που θύμιζε γαλλική εξοχή.

 

 

Το νησί της κόρης του Πάμπλο Πικάσο πέρασε το 2016 στη Νίκολα-Πινέδο Δαυίδ, κόρη του boss της Coca-Cola Γιώργου Δαυίδ - Στις «Ελληνικές Μαλδίβες», όπως αποκαλούνται οι Πεταλιοί, η οικογένεια Δαυίδ Σκόπευε να κάνει μία μεγάλη επένδυση Και να μετατρέψει την παραλία του Ευβοϊκού σε Πορτοχέλι -Σπέτσες .

Tα 10 νησιά των Πεταλιών και η περιγραφή τους στα δικαστικά έγραφα οταν ο Μαρής Εμπειρίκος , εγγονός του αείμνηστου συνονόματου πρώτου ιδιοκτήτη και ο έτερος εφοπλιστής Ηλιάς Καρνέσης διεκδικούσαν την μοναδική αυτή ιδιοκτησία :

«Η ανωτέρω εταιρία δεν έχει επί μακρότατο χρονικό διάστημα καμιά εν τοις πράγμασι επιχειρηματική δραστηριότητα, μοναδικό δε αυτής περιουσιακό στοιχείο είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα Πεταλιοί, που βρίσκονται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο και ανήκουν στον Δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το σύμπλεγμα αποτελείται από 10 ακατοίκητα νησιά, με συνολική έκταση δέκα έξι περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων και ειδικότερα από:

1) Την νήσο Αυγό ή Στρογγυλό, έκτασης 10.900 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί ως δασική έκταση.

2) Την νήσο Λαμπερούσα, συνολικής έκτασης 330.808 τ.μ., εκ της οποίας επιφάνεια 61.058 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως αγροτική, επιφάνεια 17.320 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως χορτολειβαδική, επιφάνεια 26.970 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως χορτολειβαδική και επιφάνεια 225.460 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως δασική.

3) Την νήσο Λουλούδι, συνολικής έκτασης 20.020 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί ως χορτολειβαδική.

4) Την νήσο Μεγαλόνησο ή Μεγάλο Πετάλι ή Ρώσα, που είναι το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών, με συνολική έκταση 11.290.616 τ.μ.

Στο βορειοδυτικό τμήμα της ανωτέρω νήσου επί αγροτεμαχίων, συνολικής επιφάνειας 169.204,82 τ.μ., βρίσκεται η βίλα «Picasso», που αποτελείται από την κυρίως κατοικία, βοηθητικό κτίριο, κήπους και μαρίνα.

Η εν λόγω έκταση πωλήθηκε το έτος 2015 σε ιδιώτη. Η Μεγαλόνησος περιλαμβάνει 1.425.044,24 τ.μ. αγροτικών εκτάσεων, 220.721,97 τ.μ. χορτολειβαδικών εκτάσεων και 9.644.850 τ.μ. δασικών εκτάσεων.

5) Την νήσο Ξερονήσι ή Χερσονήσι ή Ξέρο ή Μικρό Πετάλι, συνολικής έκτασης 3.705.930 τ.μ., εκ της οποίας επιφάνεια 1.070.000 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως αγροτική και 2.635.930 έχει χαρακτηρισθεί ως δασική. Το Ξερονήσι αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών μετά το Μεγαλονήσι.

Στην νήσο αυτή βρίσκεται μία κατοικία, που χρησιμοποιείται από τον έναν εκ των δύο μετόχων (σ.σ.: Μαρής Εμπειρίκος) της ιδιοκτήτριας εταιρίας και αποτελείται από πλείονα ακίνητα, που ανακαινίσθηκαν ριζικά κατά την περίοδο των ετών 2009 – 2012, οπότε αναπτύχθηκε μονάδα αφαλάτωσης, κεντρική γεννήτρια και φωτοβολταϊκά πάνελ, ώστε η κατοικία να λειτουργεί αυτόνομα και πραγματοποιήθηκαν λιμενικά έργα για την μαρίνα και τεχνικά έργα για την διάνοιξη δρόμου.

6) Το Τραγονήσι, συνολικής έκτασης 262.451 τ.μ., εκ της οποίας επιφάνεια 102.000 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως αγροτική, επιφάνεια 84.040 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως χορτολειβαδική και επιφάνεια 76.410 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως δασική. Στο Τραγονήσι βρίσκεται κατοικία, που χρησιμοποιείται από τον έτερο εκ των δύο μετόχων (σ.σ.: τον Σπύρο Καρνέση) της ιδιοκτήτριας εταιρίας. Το νησί διαθέτει πλήρεις υποδομές καθώς και αυτονομία στην λειτουργία της κατοικίας.

7) Η νήσος Φούντας ή Φουντί, συνολικής έκτασης 96.351 τ.μ., εκ της οποίας επιφάνεια 19.701 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως χορτολειβαδική και επιφάνεια 76.650 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως δασική.

8) Η νήσος Μακρονήσι ή Μακρύ, συνολικής έκτασης 21.950 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί εξ ολοκλήρου ως δασική.

9) Η νήσος Ποντικονήσι, συνολικής έκτασης 10.700 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί εξ ολοκλήρου ως δασική.

10) Η νήσος Προσονήσι, συνολικής έκτασης 22.900 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί εξ ολοκλήρου ως δασική.»

Ποια είναι η εμπορική αξία των «Μαλδιβών» της Ελλάδας ;

«Η Μεγαλόνησος περιλαμβάνεται στην κατηγορία των νησιών με δυνατότητα επενδυτικής εκμετάλλευσης, καθόσον βάσει του μεγέθους του και τον πολεοδομικό του χαρακτήρα μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολό του για τουριστική εκμετάλλευση. Τα νησιά Χερσονήσι, Τραγονήσι και Λαμπερούσα ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που απευθύνονται σε ιδιώτες με ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική επιφάνεια που αναζητούν απομόνωση και πρόκειται για νησιά που μπορούν να φιλοξενήσουν μια πολυτελή κατοικία.

Τα νησιά Λουλούδι, Μακρονήσι, Φούντας, Ποντικονήσι, Προσονήσι και Αυγό ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη μόνιμων κατασκευών.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω προσδιοριστικών στοιχείων και σύμφωνα με την μελέτη εκτίμησης αγοραίας αξίας της εταιρίας με την επωνυμία «Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants», η αξία της νήσου Μεγαλόνησος, μη υπολογιζόμενης της επιφάνειας των 170 στρεμμάτων που έχει ήδη πωληθεί σε τρίτο, ανέρχεται σε 39.840.837 ευρώ, της νήσου Χερσονήσι σε 15.080.727 ευρώ, της νήσου Τραγονήσι σε 12.567.273 ευρώ, της νήσου Λαμπερούσα σε 8.378.182 ευρώ, της νήσου Λουλούδι σε 364.700 ευρώ, της νήσου Μακρονήσι σε 399.859 ευρώ, της νήσου Φούντας σε 576.659 ευρώ, της νήσου Ποντικονήσι σε 5.350 ευρώ, της νήσου Προσονήσι σε 11.450 ευρώ και της νήσου Αυγό σε 5.450 ευρώ.

Η συνολική, επομένως, αξία των ανωτέρω νήσων ανέρχεται στο ποσό των 77.230.000 ευρώ….».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ