Άκης Πετρετζίκης: Μαρκίζ σοκολάτας - Υπέροχο γλυκό που θα σας ξετρελάνει

Πρέπει να το φτιάξετε...

Συστατικά

400 γρ. κουβερτούρα

250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

5 αβγά, μέτρια

1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

50 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

15 κεράσια

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα πυρίμαχο μπολ.
  • Τοποθετούμε το πυρίμαχο μπολ πάνω σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει σε χαμηλή φωτιά, φροντίζοντας το μπολ να μην ακουμπάει στο νερό (μπεν μαρί), και ανακατεύουμε με μια μαρίζ την κουβερτούρα μέχρι να λιώσει.
  • Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια, το ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Αποσύρουμε το μπεν μαρί από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μπολ το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αβγών.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν στο μείγμα της σοκολάτας όσο είναι ζεστό, ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  • Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, το αλάτι, και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε πολύ καλά με τη μαρίζ. 
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις ώστε να κρατήσουμε τον αέρα στο μείγμα. 
  • Στρώνουμε διαφανή μεμβράνη σε μια ορθογώνια φόρμα 10x20 εκ. φροντίζοντας να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματά της και αφήνοντας να προεξέχουν 1-2 εκ. στα άκρα της. 
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το σκεπάζουμε με τη μεμβράνη που προεξέχει.
  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στην κατάψυξη για 10-12 ώρες μέχρι να σφίξει το μείγμα.
  • Αφαιρούμε τη φόρμα από την κατάψυξη.
  • Σερβίρουμε το γλυκό με λιωμένη λευκή κουβερτούρα και φρέσκα κεράσια.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ