EKT: Τα κρυπτονομίσματα απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα – 1 στα 10 ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχει επενδύσει σε αυτά

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε στην ολλανδική τηλεόραση το ότι ένα κρυπτονόμισμα «δεν αξίζει τίποτα, δεν βασίζεται σε τίποτα, δεν υπάρχει υποκείμενο στοιχείο που να λειτουργεί ως άγκυρα ασφάλειας».

Σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ευρωσυστήματος χαρακτηρίζει τα κρυπτονομίσματα, σε ενημερωτικό της σημείωμα που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου 2022, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το σημείωμα δεν έχουν καμία εσωτερική αξία, παρουσιάζουν ακραία μεταβλητότητα, απαιτείται υψηλή ποσότητα ενέργειας για την εξόρυξή τους (άρα είναι μη περιβαλλοντικά φιλικά) και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων. Ως εκ τούτου, λέει η ΕΚΤ, τίθενται σοβαρά ζητήματα.

Εκτός από τους μικροεπενδυτές που επιδιώκουν εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, ωστόσο, έχουν εισέλθει μεγάλοι παίκτες, ακόμα και θεσμικοί επενδυτές, με την προσδοκία ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το περιβάλλον των κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί δραματικά τόσο σε μέγεθος όσο και σε πολυπλοκότητα από τα τέλη του 2020. Παρόλα αυτά, περίπου ένα στα δέκα νοικοκυριά στη ζώνη του ευρώ επένδυσε σε κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 24 Μαΐου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ