Οι Operatical στο Eirinika.gr: Είμαστε θετικοί άνθρωποι και οραματιστές της τέχνης (φωτό - βίντεο)

Οι Operatical ή κατά κόσμον η σοπράνο Ναδίνα Τζιάτζιου και ο τενόρος Θάνος Ζήσης μοιράζονται τα καλλιτεχνικά όνειρά τους...

Η μουσική αποτελεί το μέσο έκφρασης των ιδεών και των συναισθημάτων τους.

Οι ίδιοι άλλωστε επιθυμούν να ταξιδέψουν με κάθε τους μουσική δημιουργία το κοινό, εξελίσσοντας παράλληλα την αισθητική του «σήμερα».

Οι Operatical ή κατά κόσμον η σοπράνο Ναδίνα Τζιάτζιου και ο τενόρος Θάνος Ζήσης μοιράζονται τα καλλιτεχνικά όνειρά τους και εξομολογούνται στο eirinika.gr την συγκινητική και ταυτόχρονα ρομαντική προσωπική τους ιστορία που οδήγησε στην καρμική συνάντησή τους!   

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ΑΧΜΑΚΗ 

Τι είναι η μουσική για σας;

ΝΑΔΙΝΑ ΤΖΙΑΤΖΙΟΥ: Η μουσική για εμάς αποτελεί μέσο έκφρασης των ιδεών και των συναισθημάτων μας . Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας καθώς και του τρόπου που βιώνουμε την καθημερινότητά μας !

-Πότε ήρθατε σε επαφή για πρώτη φορά με τον μαγικό κόσμο της;

Ν.ΤΖ. Ήρθα σε επαφή με την μουσική σε πολύ μικρή ηλικία καθώς προέρχομαι από μουσική οικογένεια. Ήταν λοιπόν φυσικό επακόλουθο να την αγαπήσω βαθιά και να ταυτιστώ με αυτή.

ΘΑΝΟΣ ΖΗΣΗΣ: Από μικρό παιδί θυμάμαι ότι προσπαθούσα να τραγουδήσω τραγούδια που άκουγα και μου άρεσαν. Η μουσική με έκανε να ταξιδεύω....Αυτό το όμορφο ταξίδι θέλω να συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις.

 

-Και ποια ήταν η στιγμή που αντιληφθήκατε πως τελικά αυτό θέλετε να ακολουθήσετε;

Θ.Ζ. Πραγματικά δεν μπορούμε να φανταστούμε την ζωή μας ,την καθημερινότητα μας ,τον κόσμο χωρίς μουσική! Αυτό μας οδήγησε στο να ακολουθήσουμε και επαγγελματικά το δρόμο της μουσικής για να είμαστε ευτυχισμένοι.

-Ναδίνα έχεις σπουδάσει μουσικολογία, έχεις δουλέψει στη λυρική σκηνή, έχεις συμμετάσχει σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ και μάλιστα έχεις διακριθεί σε ένα εξ αυτών. Μίλησέ μου για τη διαδρομή σου…

Ν.ΤΖ. Ναι, πράγματι, η μουσική μου διαδρομή ξεκίνησε νωρίς .Ενώ φοιτούσα στο μουσικό σχολείο Ιωαννίνων ,στα 16 μου, κέρδισα πρώτο βραβείο σύνθεσης τραγουδιού υπό την αιγίδα της Unesco με θέμα την ειρήνη .Το τραγούδι αυτό ερμηνεύθηκε παρουσία του τότε υπουργού παιδείας Γ. Παπανδρέου ύστερα από δική του επιθυμία. Στην πορεία σπούδασα κλασσικό τραγούδι με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Κώστα Πασχάλη και παράλληλα σπούδασα μουσικολογία στο ΕΚΠΑ.

Όταν αποφοίτησα κέρδισα υποτροφία στην σύνθεση για μουσική κινηματογράφου από το Berklee College of Music των Η.Π.Α ,ενώ παράλληλα έλαβα μέρος και σε δύο παγκόσμιους διαγωνισμούς στην Ιταλία  και συγκεκριμένα στους Augusto Zabaroni Opera Lirico Concorso (Napoli 2011) ως Soprano και Film music competition (Novara 2016 ) ως συνθέτρια. Σε αμφότερους διακρίθηκα καθώς προκρίθηκα στον τελικό. Έχω συνεργαστεί με την Ε.Λ.Σ. και το Μ.Μ.Α συμμετέχοντας σε παραστάσεις όπερας αλλά και με κάποια θέατρα των Αθηνών σε παραστάσεις musical .

 

 

Επίσης έχω παρουσιάσει  προσωπικές συναυλίες και shows σε διάφορες μουσικές σκηνές και θέατρα ανά την Ελλάδα. Το ότι προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να υποστηρίξω ταυτόχρονα δύο απαιτητικούς τομείς στην μουσική (σύνθεση και κλασσικό τραγούδι ) ήταν κάτι που σίγουρα με δυσκόλεψε. Όμως για εμένα αποτέλεσε κίνητρο να τους συνδυάσω με αποτέλεσμα να δημιουργήσω τους Operatical. Πρόκληση για εμένα επίσης αποτελεί το να καταφέρω να συνθέσω τραγούδια σε πολλά είδη μουσικής συνδυάζοντάς τα με το οπερατικό ύφος τραγουδιού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι πραγματικά δύσκολο να επιβιώσεις στη λυρική σκηνή, υπονοώντας πώς υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός. Είναι αλήθεια;

Ν.ΤΖ. Εν μέρει ναι. Πρωτίστως γιατί σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπου κάθε πόλη έχει τη δική της όπερα ,στην Ελλάδα υπάρχει μόνο η Ε.Λ.Σ .Επομένως υπάρχει αριθμητική δυσαναλογία μεταξύ τραγουδιστών και θεάτρων. Επίσης σε σύγκριση με άλλους τραγουδιστές οι λυρικοί καλλιτέχνες οφείλουν να είναι περισσότερο τεχνικά καταρτισμένοι  καθώς το είδος αυτό απαιτεί τελειότητα .Όλα αυτά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ανταγωνισμού ......

Τι μάθατε για τον εαυτό σας μέσα από το τραγούδι;

Θ.Ζ. Μέσα από το τραγούδι μπορεί κανείς να αποκτήσει αυτοπεποίθηση καθώς εκτίθεται διαρκώς στο κοινό .Επίσης μαθαίνει να εξωτερικεύεται και να αλληλοεπιδρά καθώς μοιράζεται τα συναισθήματά του. Κάποιες φορές μπορεί να ξεπεράσει τα όριά του. Εμείς μέσα από το τραγούδι βιώσαμε αυτό που κάθε άνθρωπος αναζητά στη ζωή του, την ευτυχία!

Θάνο πότε αποφάσισες συνειδητά πως ο δικός σου δρόμος είναι κοντά στην μουσική;

Θ.Ζ. Αυτό έγινε μετά την αποφοίτησή μου από την ιατρική, όταν και ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές. Αμέσως κατάλαβα πως η μουσική  ήταν αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς μου, ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητάς μου!

 

Βέβαια παράλληλα σπούδασες ιατρική και είσαι ένας από τους πιο έγκριτους ωτορινολαρυγγολόγους. Τελικά μπορούν να συνδυαστούν δύο τόσο διαφορετικά επαγγέλματα;

Θ.Ζ. Τα πάντα μπορούν να γίνουν με επιμονή και θέληση! Στην περίπτωσή μου παίζει σημαντικό ρόλο η επιλογή της ειδικότητας που είναι πραγματικά κοντά στην μουσική .Από την άλλη θεωρώ ότι η ενασχόληση με το ένα αντικείμενο σε βοηθάει να δεις το άλλο πιο αποστασιοποιημένα και να το διαχειριστείς καλύτερα.

-Ποιες θεωρείτε έως σήμερα τις πιο σημαντικές στιγμές της διαδρομής σας;

Ν.Τ. Την δημιουργία των Operatical .Κάθε μας κατάκτηση ως Operatical ,όσο μικρή και αν είναι ,για εμάς είναι πολύ σημαντική γιατί είναι δικό μας δημιούργημα…Επίσης είναι κάτι που κάνουμε μαζί .Είναι πολύ όμορφο να έχεις συνοδοιπόρο στο όνειρό σου!

-Δημιουργήσατε λοιπόν περίπου πριν από δυόμισι χρόνια το συγκρότημα των Operatical. Ουσιαστικά κάνατε τα πρώτα βήματα του γκρουπ λίγο πριν από την πανδημία. Φοβηθήκατε όταν ήρθε αυτός ο καταστροφικός σίφουνας στη ζωή μας;

Θ.Ζ. Στην αρχή φοβηθήκαμε πολύ ,πρωτίστως για την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων και μετά για την επαγγελματική μας πορεία . Η αλήθεια είναι ότι μας ανέτρεψε πολλά σχέδια. Εν τέλει όμως όλη αυτή η ιστορία μας βγήκε σε καλό γιατί εκτιμήσαμε περισσότερο τη ζωή .Επίσης είχαμε περισσότερο χρόνο να περάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα για το ποιοι είμαστε και το τι πραγματικά θέλουμε. Μέσα στην καραντίνα βγήκε και το ''Pasion'',η μεγαλύτερή μας παραγωγή, η οποία είχε προετοιμαστεί λίγο πριν  και πραγματικά εντυπωσίασε το κοινό, κάνοντας έτσι την διαφορά για εμάς!

Φαντάζομαι πως παρόλα αυτά δεν πτοηθήκατε και συνεχίσατε να παλεύετε για το όνειρο σας….

Ν.ΤΖ. Είμαστε θετικοί άνθρωποι και οραματιστές της τέχνης μας ! Μας αρέσει να ονειρευόμαστε .....Αυτό δεν σταματάει ποτέ,έστω και αν οι συνθήκες μπορεί να είναι αντίξοες .

Που θέλετε να φτάσουν οι Operatical; Ποια είναι η προσωπική σας φιλοδοξία;

Ν.ΤΖ Δεν έχουμε καμία φιλοδοξία ! Οι φιλοδοξίες ,όπως περιγράφει και η λέξη, είναι για τους φιλόδοξους και εμείς είμαστε μόνο ονειροπόλοι ! Τ' όνειρό μας είναι να ταξιδεύουμε με κάθε μας μουσική δημιουργία το κοινό μας δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό ρεύμα, εξελίσσοντας την αισθητική του «σήμερα»! 

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζετε;

Θ.Ζ. Yma Sumac ,Ε.Morricone  ,Antony Hopkins,A.Bocceli 

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλλιτέχνης για να ξεχωρίσει στα μάτια σας;

Ν.ΤΖ. Η ισχυρή προσωπικότητά του ,το ήθος και η ανθρωπιά του, σε συνδυασμό βέβαια με το πολύπλευρο ταλέντο του

Με ποιους επιθυμείτε ουσιαστικά να συνεργαστείτε;

Θ.Ζ.  Θαυμάζουμε πολύ τους A.Bocceli και E.Shaplin,ενώ από τους Έλληνες o Μάριος Φραγκούλης θα μας ταίριαζε αρκετά. Αλλά  και η σύμπραξη με κάποιον καλλιτέχνη που ανήκει σε άλλο είδος θα μπορούσε, μέσα από την αντίθεση,να δημιουργήσει ένα ωραίο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η προσωπική σας κοινή ιστορία είναι πραγματικά συγκινητική. Θα ήθελα να μου την διηγηθείτε….

Ν.ΤΖ. Κάποια στιγμή στο παρελθόν μου παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα υγείας και χρειάστηκε να νοσηλευτώ στο νοσοκομείο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα .Ένας από τους θεράποντες ιατρούς μου ήταν και ο Θάνος .Με την πρώτη ματιά ερωτευτήκαμε ο ένας τον άλλον όμως έπρεπε να περιμένουμε την αποκατάσταση της υγείας μου( για να είμαστε μαζί .)

Τόσο κατά την νοσηλεία μου στο νοσοκομείο όσο και κατά την αποκατάστασή μου μετά την επέμβαση ο Θάνος με στήριζε ανελλιπώς κάτι που με έκανε να τον ερωτευτώ και σαν άνθρωπο. Στην πορεία συνειδητοποιήσαμε ότι πέρα από την κοινή μας αγάπη για το τραγούδι  εγώ έγραφα μουσική ενώ ο Θάνος έγραφε και στίχους .Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο όσο και σε πνευματικό και νιώθουμε πολύ όμορφα γι’ αυτό.

Θεωρείτε πως με ένα τρόπο ήταν καρμική η συνάντηση σας;

Ναι,φυσικά γιατί ήταν κάτι απρόσμενο με ευτυχή πορεία. Αισθανόμαστε ότι το σύμπαν ήθελε να συναντηθούμε...

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα του ενός θαυμάζει ο άλλος;

(Ναδίνα) Στο Θάνο θαυμάζω την εντιμότητά του ,την ηρεμία του και την ψυχραιμία του στις δύσκολες καταστάσεις

(Θάνος) Στην Ναδίνα θαυμάζω την ηθική της ακεραιότητα,τον δυναμισμό της και την αστείρευτη δημιουργικότητά της.

Για ποιο πράγμα είστε περισσότερο περήφανοι στη ζωή σας;

Για το ότι έχουμε κερδίσει τα πάντα με σκληρή δουλειά,χωρίς συμβιβασμούς,όπως και για τα  αγοράκια μας που μας θυμίζουν πάντα το πραγματικό νόημα της ζωής!

Τι σας λείπει σήμερα;

Ίσως ένα κοριτσάκι....

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ