Η Μιμή Ντενίση & η Μαίρη Κατράντζου αποχαιρετούν τον Vangelis: Genius, αντισυμβατικός, μοναχικός, τον πίκρανε η Ελλάδα (φωτό)

Έλληνες celebrities αποχαιρετούν τον Βαγγέλη Παπαθανασίου... 

Παγκόσμια θλίψη στον κόσμο της μουσικής. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis), ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες παγκοσμίως, πέθανε στο Παρίσι. Την είδηση ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η είδηση του θανάτου του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τους φίλους του που τον αγάπησαν για τον ακέραιο χαρακτήρα του και την ταπεινότητά του.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες θέλησαν να τον αποχαιρετήσουν με τον δικό τους τρόπο. 

Μία παλιά, καθόλου ξεθωριασμένη ούτε στη μνήμη, ούτε στο χαρτί φωτογραφία ανέσυρε από τα συρτάρια της η Μιμή Ντενίση θέλοντας να αποχαιρετήσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. 

Η Μιμή Ντενίση που τον γνώριζε πολύ καλά, έγραψε συγκεκριμένα στο μήνυμά της για τον μουσικοσυνθέτη:

''Τότε που ήμασταν ανέμελοι, χαρούμενοι, ευτυχισμένοι!! Στο Λονδίνο παρέα με τον Νίκο Μουρατίδη που μας τον γνώρισε τότε την Ρίκα Βαγιάννη, τον Martin Sherman, τον Γιάννη Φέρτη!! Και αργότερα στο Παρίσι με ατέλειωτες βόλτες στην πόλη και ολονύκτιες συζητήσεις με τον Νίκο Αποστολόπουλο, τον Βασίλη Βασιλικό, τον Μίκη, τον Πολάνσκι, τον Χαβελ..

Πολλά χρόνια φιλίας, αγάπης, σεβασμού. Ο Βαγγέλης ήταν genius γι' αυτό και απλός, ανεπιτήδευτος αλλά και απρόσμενος και πιστός και πεισματάρης και δημιουργικός κ αντισυμβατικός!! Δεν τον ενδιέφερε καθόλου η προβολή, δεν ήθελε πολύ κόσμο, απολάμβανε την μοναχικότητα. Τον θυμάμαι να γράφει αναρίθμητα κομμάτια μουσικής την νύχτα ενώ οι άλλοι μιλούσαμε στην μέση ενός φαγητού, στην διάρκεια μιας κουβέντας. Είχα την τύχη να ακούσω δεκάδες υπέροχα κομμάτια που δεν ακούστηκαν ποτέ δημόσια!! Κι όταν του έλεγα γιατί, απαντούσε. 

 

 

Μα αυτά τα έγραψα για μένα, για εσένα, για τους φίλους μου!! Είχε απίστευτο χιούμορ, γούστο, του άρεσε να ζωγραφίζει αλλά και να μαγειρεύει.. Πάνω απ' όλα όμως ήταν Μέγας μουσικός. Αυτό ήταν η ζωή του!! Η μουσική. Και η Ελλάδα. Βαθύτατα Έλληνας. Παρ' όλο που τον πίκρανε πολλές φορές η Ελλάδα. Μόλις όμως έφευγε έξω, τον έπιανε η νοσταλγία και μιλούσε συνέχεια για την Ελλάδα.

Έφυγε πολύ νωρίς. Μεγάλη απώλεια για την παγκόσμια κοινότητα της μουσικής, για την Ελλάδα, για όλους τους φίλους του που γνώρισαν την σοφία του αλλά και την παιδική ψυχή του !! Καλό ταξίδι…» σ' εσένα που δεν σου άρεσαν τα ταξίδια. Η μουσική σου θα μας συντροφεύει παντοτινά!! Μα θα μας λείπεις!!Σ αγαπώ μοναδικέ μου Βαγγέλη!!!''.

Από την άλλη η  σπουδαία σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου με ένα εξαιρετικό αλλά και άκρως συγκινητικό κείμενο αποχαιρετήσαμε το δικό τους μοναδικό τρόπο, τον παγκόσμιο συνθέτη.

''Αγαπημένε μου Βαγγέλη, νιώθω απέραντη θλίψη και παράλληλα τεράστια ευγνωμοσύνη.. θλίψη γιατί η απώλεια που νιώθω και πιστεύω νιώθουμε όλοι οι Έλληνες, και όχι μόνο, που έφυγε ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος, ένα ασύλληπτο ταλέντο, είναι αβάσταχτη.

Νιώθω όμως και απέραντη ευγνωμοσύνη που μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε, που με αφήσατε να έρθω κοντά σας, με εμπιστευτήκατε και αμβλύνατε τη σκέψη μου, αλλά πάνω από όλα σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να σας αποκαλώ φίλο. Στην προσπάθεια μου να εκφράσω την αξία της συνεισφοράς σας πέρα από τη μουσική, είχα αναφέρει ότι το να αποκωδικοποιήσει κάποιος την μουσική του Vangeli είναι σαν να αποκωδικοποιεί τον Πυθαγόρα.

Η μουσική σας είναι αρχέγονη και φουτουριστική μαζί, αποτυπώνει αλήθειες που ορίζουν το σύμπαν μας και τις ταξιδεύουν πέρα από αυτό. Μου βάζατε να ακούσω τους ήχους της γης κι εγώ μαγεμένη, ένιωθα ευγνώμων που αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος μοιράζεται μαζί μου ένα μικρό κομμάτι του εσωτερικού του πλούτου.

 

 

Ευχαριστώ για όσα με διδάξατε, για τα βραδια που έφευγα από το σπίτι σας στις 7 η ώρα το πρωί και έπαιζα ξανά και ξανά στο μυαλό μου όλες μας τις συζητήσεις για να μην ξεχάσω ποτέ τα λόγια σας. Πίσω από τις νότες που έχετε γράψει και που έχουν αναγνωριστεί και βραβευτεί παγκοσμίως, κρύβεται μια τεράστια γενναιοδωρία ψυχής και μια βαθιά αγάπη για τη δημιουργία, τη γνώση, την αρμονία και την Ελλάδα.

Η μουσική που συνθεσατε για την επίδειξη που κάναμε στον Ναό του Ποσειδωνα στο Σουνιο για τα 30 χρόνια του Συλλόγου Ελπίδα, θα ηχεί για πάντα στο μυαλό όσων παρευρέθηκαν εκείνη τη βραδιά. Όλοι νιώσαμε ότι μέσα από τη μουσική σας εκφράστηκε ο παλμός του ιερού αυτού Ναού για πρώτη φορά. Ήταν ένας ύμνος αγάπης, χαράς και αισιοδοξίας.

Η φωτογραφία αυτή είναι από την τελευταία μας συνάντηση, στο Παρίσι…θα έχω την ημέρα εκείνη βαθιά χαραγμένη στην καρδιά μου πάντα. Αντίο Βαγγέλη… θέλω να πιστεύω ότι και σ’αυτό σας το ταξίδι θα συντεθεί μια νέα «Μυθωδεια» που θα ηχεί και θα δίνει παλμό σε ένα παράλληλο Σύμπαν. Με παντοτινή αγάπη και εκτίμηση. Τα πιο θερμά συλλυπητήρια μου στη γυναίκα του Λώρα και τους πιο κοντινούς του ανθρώπους.''

Tέλος ο Τέρενς Κουίκ ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram μία φωτογραφία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Μάλιστα αποκάλυψε πως τους δύο άντρες ένωνε μια σχέση οικογενειακή και απόλυτης φιλίας

Γράφει στην ανάρτησή: '' Αποδεσμεύω φωτό (και μόνο αυτή) από τη πολύχρονη προσωπική/οικογενειακή σχέση απόλυτης φιλίας με τον Βαγγέλη.

Με εμπιστεύτηκε σε ό,τι έζησα κοντά του.Και με τους τεράστιους που συνεργαζόταν.Ποτέ δεν μίλησα &ούτε θα γίνει. Αλλά με αναρτήσεις μου θα αναφερθώ πόσο λάτρευε την Ελλάδα και σε πολλά άλλα που ΠΡΕΠΕΙ και που πραγματικά του αξίζουν. Καλό ταξίδι φίλε μας''. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ