Γιάννης Λουκάκος: Σαλάτα με μαρούλι, φράουλες, γκοργκοντζόλα και προσούτο - Άκρως καλοκαιρινή συνταγή!

Δροσιστική, ελαφριά και ταυτόχρονα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

ΥΛΙΚΑ

Για τη σαλάτα

  • 200 γρ. σαλάτα μαρούλι
  • 60 γρ. φράουλες καθαρισμένες, κομμένες στα 4
  • 30 γρ. προσούτο, κομμένο σε λωρίδες
  • 50 γρ. γκοργκοντζόλα, κομμένη σε κύβους
  • 30 γρ. καρύδια καραμελωμένα 
  • 80 γρ. βινεγκρέτ φράουλα 
  • 10 γρ. δυόσμος, χοντροκομμένος
  • αλάτι

Για τα καραμελωμένα καρύδια

  • 100 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα
  • 20 γρ. γλυκόζη
  • αλάτι

Για τη βινεγκρέτ φράουλα

  • 200 γρ. φράουλες, καθαρισμένες
  • 25 γρ. ξίδι μπαλσάμικο, λευκό
  • 10 γρ. μουστάρδα ντιζόν
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • αλάτι
  • νερό
  • ζάχαρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΦΡΑΟΥΛΑ
  • ΚΑΡΥΔΙ
  • ΓΛΥΚΟΖΗ
  • ΞΙΔΙ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ
  • ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΝΤΙΖΟΝ (dijon)
  • ΖΑΧΑΡΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ

Ευχαριστούμε το Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σαλάτα

Σε ένα πιάτο κρατάμε μία μικρή ποσότητα από τις φράουλες, το προσούτο, την γκοργκοντζόλα, τα καρύδια και τον δυόσμο. Σε  ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας μαζί  αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε από πάνω με τα υλικά που κρατήσαμε.

Για τα καραμελωμένα καρύδια

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά τη γλυκόζη, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ώστε να επικαλυφθούν με τη γλυκόζη. Στρώνουμε τα καρύδια σε ένα ταψί με φύλλο σιλικόνης ή λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να καραμελώσουν, για 5 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε. 

Για τη βινεγκρέτ φράουλα

Στο κάδο του μπλέντερ χτυπάμε  τη μουστάρδα, τις φράουλες και το ξίδι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο, αραιώνουμε αν χρειάζεται με λίγο κρύο νερό. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ