Vintage pics & videos: 60 χρόνια από τον γάμο του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας με την Σοφία στην Αθήνα

Παντρύτηκε την τότε πριγκίπισσα της Ελλάδας

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουαν Κάρλος παντρεύτηκε στις 14 Μαΐου του 1962, την τότε πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη των βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης

Με αφορμή την συπλήρωση 60 χρόων από τον royal γάμο, ο οποίος και τελέστηκε στην Αθήνα, στο eirinika βρήκαμε και παρουσιάζουμε vintage φωτογραφίες από το μυστήριο.

Η 23χρονη Σοφία παντρεύτηκε τον Δον Χουάν Κάρολος, τότε πρίγκιπα και διάδοχο του ισπανικού θρόνου, με πάνω από 150 εστεμμένους να δίνουν το παρών. Να σημειωθεί ότι έγιναν δύο τελετές, μια Καθολική και μια Ορθόδοξη. Τι ζεύγος απέκτησε τρία παιδιά.

Το νυφικό της πριγκίπισσας Σοφίας

Η πριγκίπισσα εμπιστεύτηκε την κατασκευή του νυφικού της στον Jean Dessès. Ο σπουδαίος Παριζιάνος σχεδιαστής, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς, είχε ντύσει διάσημες γυναίκες όπως την Rita Hayworth, την Marlène Dietrich και την Μαρία Κάλλας.




Όσο για το νυφικό της Σοφίας (η οποία είναι αδερφή του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου) αυτό ήταν ένα πολυτελές φόρεμα με ουρά, φτιαγμένο από οργάντζα. Το κεφάλι της στόλιζε μια διαμντένια τιάρα και ένα μακρύ πέπλο από τούλι και δαντέλα.

Λίγα λόγια για τον  Χουαν Κάρολος και την Σοφία 

Γιος του κόμη Juan de Barcelona και της Maria de las Mercedes de Bourbon ο Κάρλος γεννήθηε στη Ρώμη το 1938 και είναι εγγονός του  βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισέγγονος της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Ήταν βασιλιάς της Ισπανίας από το 1975 έως την παραίτησή του το 2014, οπότε και αποφάσισε να αυτοεξοριστεί και να εγκαταλείψει την Ισπανία το 2020, παραδίδοντας τον θρόνο στον γιο του Φελίπε της Ισπανίας.

Ο γάμος του με την Σοφία σημαδεύτηκε από πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις του «άτακτου» Χουάν, αλλά και από οικονομικά σκάνδαλα, για αυτό και άφησε τον θρόνο του.

Η Σοφία Μαργαρίτα Βικτωρία Φρειδερίκη γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό, στην Αθήνα, στις 2 Νοεμβρίου 1938. Οι γονείς της ήταν ο Παύλος, και η σύζυγός του, Φρειδερίκη.

Ανήκει σε μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες δεδομένου ότι και οι δύο γονείς της ήταν απόγονοι της Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του πρίγκιπα Αλβέρτου.

Είναι μέλος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουρκ-Γκλύκσμπουρκ. Ο αδελφός της Κωνσταντίνος ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας έως την κατάργηση της μοναρχίας το 1974.

Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στην Αίγυπτο και στην Νότιο Αφρική, γιατί η βασιλική οικογένεια είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα κατά την κατάληψή της από τους Γερμανούς.

Το 1946 επέστρεψε στην Ελλάδα. Σπούδασε σε κολλέγια της Ελλάδας και της Γερμανίας Βρεφοκομία, Μουσική και Αρχαιολογία. Εκτός από τα ελληνικά μιλάει αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά και γερμανικά. 

Μέχρι την παραίτηση του Χουάν Κάρλος Α΄ είχε τον τίτλο της Καθολικής Συζύγου Καθολικού Μονάρχη, έχοντας έτσι το προνόμιο να εμφανίζεται ενώπιον του Πάπα ντυμένη στα λευκά και όχι στα μαύρα όπως ορίζει η εθιμοτυπία του Βατικανού.

Ααπό τις 19 Ιουνίου 2014, κατέχει το αξίωμα της Βασιλομήτορος της Ισπανίας, αφού στον θρόνο ανέβηκε ο γιος της Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ