Οργισμένοι οι Τούρκοι από τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο Κογκρέσο για την παραβίαση της Εθνικής Κυριαρχίας και το Κυπριακό

Ικανοποίηση στην Κύπρο και έντονες αντιδράσεις στα Τουρκικά ΜΜΕ από την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Κύμα έντονων αντιδράσεων προκάλεσε στην Τουρκία η ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο και στην οποία έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι: «Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας μας», καλώντας τους Αμερικανούς βουλευτές να λάβουν υπόψιν τους τον αναθεωρητισμό των γειτόνων όταν εγκρίνουν εξοπλιστικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ομιλία χαρακτηρίζεται ιστορική καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλάει ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων στη σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η γλώσσα της νοσταλγίας μίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή: αναφέρομαι στην εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας μας. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή», ήταν τα επίμαχα σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τουρκικά ΜΜΕ επεσήμαναν ότι ξεπέρασε τα όρια και αναφέρθηκαν στο θερμό χειροκρότημα που απέσπασε.

«O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. O Μητσοτάκης , που αγνόησε ανοιχτά την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την λύση δύο κρατών στην Κύπρο καταχειροκροτούμενος από τα μέλη του Κογκρέσου», έγραφε μεταξύ άλλων η Yeni Safak.

Η “Sabah” από την πλευρά της ανέφερε ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεπέρασε για άλλη μία φορά τα όρια».

Η ιστοσελίδα haber7.com ανέφερε ότι «Ο Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία, μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ».

Αναστασιάδης: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε το ρόλο Ελλάδας και Κύπρου για ασφάλεια στην περιοχή μας

Στην ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

 

 

«Ιστορική η ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Ανέδειξε τον ρόλο Ελλάδας αλλά και Κύπρου για ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή μας. Καθοριστική για τον αγώνα της χώρας μας η ισχυρή θέση αρχών για το Κυπριακό'», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ