Ντίνα Νικολάου: Κέικ με πράσινο τσάι και σάλτσα anglaise - πρωτότυπο και λαχταριστό

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πράσινο τσάι απλό ή κάποιο αρωματικό από τα πολλά που κυκλοφορούν στην αγορά (π.χ. με άρωμα γιασεμί, ή κανέλας, ή φρούτων)

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τσάι του βουνού καλά τριμμένο ή ακόμα το πράσινο ιαπωνικό τσάι matcha, που θα βρούμε σε ειδικευμένα καταστήματα με είδη τσαγιού και σε μπαχαράδικα.

Υλικά

Για το κέικ

  • 15 γρ. γιαπωνέζικο πράσινο τσάι Matcha (θα το βρείτε σε ειδικευμένα καταστήματα με είδη τσαγιού και σε μπαχαράδικα) ή φύλλα πράσινου τσαγιού της αρεσκείας μας (ή φύλλα και μπουμπούκια από τσάι του βουνού)
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 180 γρ. αγελαδινό βούτυρο + λίγο ακόμα, για τη φόρμα
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

Για την κρέμα ανγκλέζ

  • 150 ml γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
  • 2 λοβοί βανίλιας (ή 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας)
  • 4 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 90 γρ. ζάχαρη

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το κέικ

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελαφρώς μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ (ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.).

Τρίβω τα φύλλα τσαγιού με τα δάχτυλά μου μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη και τη ρίχνω σε ένα μπολ. Προσθέτω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω καλά.

Χτυπάω στο μίξερ, με το εξάρτημα «φτερό», το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Τέλος, ρίχνω σταδιακά το μείγμα αλευριού και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να φτιάξω ένα πυκνό, ενιαίο μείγμα. Το αδειάζω στη φόρμα (ή στο ταψάκι) και το ψήνω για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω για 5 λεπτά στη φόρμα του. Ση συνέχεια το ξεφορμάρω με προσοχή και το αφήνω να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.

Για τη σάλτσα ανγκλέζ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Χαράζω τους λοβούς βανίλιας κατά μήκος στη μέση και με τη λάμα ενός μαχαιριού ξύνω τα σποράκια τους. Τα ρίχνω στο κατσαρολάκι, μαζί με τους ανοιγμένους λοβούς (ή ρίχνω τη σκόνη βανίλιας) και ζεσταίνω το μείγμα μέχρι να είναι έτοιμο να κοχλάσει.

Τότε το τραβάω από τη φωτιά, αφήνω το μείγμα για 5 - 6 λεπτά για να αρωματιστεί από τη βανίλια και το σουρώνω.

Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο, αφράτο μείγμα. Προσθέτω σταδιακά το καυτό μείγμα του κατσαρολιού, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να δύο μείγματα να ενωθούν καλά.

Ξαναβάζω το κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνω την κρέμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η κρέμα να δέσει τόσο, ώστε να καλύπτει ομοιόμορφα το πίσω μέρος της κουτάλας με ένα σχετικά παχύ στρώμα. Την αδειάζω σε ένα μεταλλικό μπολ για να σταματήσει ο βρασμός της και την αφήνω να κρυώσει καλά.

Σερβίρισμα

Κόβω το κέικ σε φέτες και περιχύνω την καθεμία με 1 - 2 κουτ σούπας από την κρέμα ανγκλέζ. Το κέικ βέβαια σερβίρεται και σκέτο, χωρίς την κρέμα. Μπορώ επίσης να κόψω μερικές φέτες κέικ σε μικρούς κύβους και να συνοδέψω το τσάι μου, κατά προτίμηση πράσινο και αυτό.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ