Η μοναξιά στα χρόνια του… ίντερνετ: Μήπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας καταστρέφει;

Γιατί είμαστε τόσο μόνοι;

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην καλή υγεία των ανθρώπων. Πρόχειρο φαγητό, πολλή ζάχαρη, αλκοόλ επιβαρύνουν την υγεία μας καθημερινά. Όμως, υπάρχει και ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει στην κακή υγεία, ιδιαίτερα στην εποχή μας, και λέγεται μοναξιά.

Σε μια εποχή δηλαδή, που ενώ το ίντερνετ μας φέρνει πιο κοντά, τη βιώνουμε περισσότερο από ποτέ και μπορεί να φτάσει να είναι και θανατηφόρα.

Η μοναξιά σκοτώνει.

Μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η μοναξιά οδηγεί στο θάνατο, ωστόσο αυτό ακριβώς βρήκε μια αμερικανική έρευνα. Μάλιστα, αποδείχτηκε ότι ανταγωνίζεται το κάπνισμα και την παχυσαρκία, ως προς τον αντίκτυπό της στη μείωση της μακροζωίας.

Η επίμονη μοναξιά προκαλεί στρες, το οποίο αυξάνει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, που ονομάζεται ινωδογόνο. Η υπερβολική ποσότητα ινωδογόνου μπορεί να φράξει τις αρτηρίες, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι οι σημερινοί άνθρωποι έχουν πολύ λιγότερες κοινωνικές σχέσεις από τους προγόνους τους. Δεν έχουν καλύτερο φίλο, έχουν λίγους στενούς φίλους ή καθόλου και αρκετοί ούτε καν γνωστούς.

Γιατί είμαστε τόσο μόνοι;

Ποιά είναι λοιπόν, η πηγή όλης αυτής της μοναξιάς; Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ως αιτία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με όλους τους τρόπους με τους οποίους μας βοηθάει, αυτή η ίδια τεχνολογία υπονομεύει την ικανότητά μας να ζούμε ευτυχισμένες ζωές. Ωστόσο, κατά ειρωνικό τρόπο, μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να αμβλύνουν την απομόνωσή τους, στρεφόμενοι ξανά στις ψηφιακές συσκευές.

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι αισθάνονταν λιγότερο μόνοι διαβάζοντας, συμμετέχοντας σε δημιουργικές δραστηριότητες ή κάνοντας γυμναστική, για να βελτιώσουν τη σωματική τους υγεία. Πολλά μέλη της σύγχρονης κοινωνίας, ωστόσο, βρίσκουν λύση στο ίντερνετ. Στην Ιαπωνία μάλιστα, ηλικιωμένοι αγοράζουν ρομπότ ως μέσο για να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά τους!

Αλλά είναι πράγματι αυτοί οι τρόποι αρκετά αποτελεσματικοί για να γιατρέψουν τη μοναξιά;

Η απάντηση είναι όχι. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο, τόσο λιγότερο χρόνο αφιερώνουν στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.  Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι συστηματικοί χρήστες του ίντερνετ, αναφέρουν σε έρευνες ότι αφιερώνουν λιγότερο χρόνο μιλώντας με φίλους και συγγενείς μέσω τηλεφώνου, ενώ σημαντικό ποσοστό ξοδεύει λιγότερο χρόνο από κοντά με τους φίλους και την οικογένεια σύμφωνα με την Μαρία Μαρκουλιδάκη και το tsemperlidou.gr.

Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Γιατί πολύ απλά, έχουμε την ψευδαίσθηση, ότι το ίντερνετ αντικαθιστά κάποιες άλλες μορφές επικοινωνίας και κοινωνικής επαφής. Γιατί το διαδίκτυο προσθέτει τις δικές του νέες μορφές επικοινωνίας και κοινωνικής επαφής, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ανθρώπινη επαφή.

Γιατί μπορεί να μιλάμε μέσω της τεχνολογίας με έναν φίλο που μένει μακριά, αλλά όταν θα κλείσουμε τον υπολογιστή ή το κινητό και θα γυρίσουμε το πρόσωπό μας από τη άλλη μεριά, δεν θα δούμε κανέναν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ