Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν: Η ατζέντα της συνάντησης, το πρόγραμμα στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, κάτι που επισφραγίστηκε και με την πρόσφατη ψήφιση της τροποποίησης της MDCA, δηλαδή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη την Κυριακή 15 Μάϊου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα συναντηθεί με τον με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του από τις 15 μέχρι και τις 17 Μαΐου.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020. Το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν προγραμματισμένο για πέρυσι, αλλά λόγω της πανδημίας ανεβλήθη.
Η ατζέντα της συνάντησης

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, κάτι που επισφραγίστηκε και με την πρόσφατη ψήφιση της τροποποίησης της MDCA, την περασμένη Πέμπτη 12 Μαϊου.

Η ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Μπάιντεν αναμένεται να περιλαμβάνει ακόμη διμερή ζητήματα Ελλάδας – ΗΠΑ και φυσικά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που αποτελεί το πιο κρίσιμο θέμα για ολόκληρη τη Δύση. Στην ατζέντα πρόκειται να περιληφθούν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

  • Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.
  • Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.
  • Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.
  • Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
  • Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.
  • Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.
  • Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς που τον συνοδεύουν υποδέχτηκε στην Ουάσιγκτον και στο «Blair House», ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης. Μάλιστα η ελληνική πρεσβεία ανέβασε φωτογραφίες στο λογαριασμό της στο Twitter με ευχές για μια επιτυχημένη επίσκεψη.

«Καλωσορίσατε πρωθυπουργέ! Ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα τον υποδέχτηκε στην Ουάσινγκτον και το Blair House, στο οποίο κυματίζει η ελληνική σημαία. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για μια επιτυχημένη επίσκεψη», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα ανεβάζοντας στο twitter φωτογραφίες από την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ