Ιστορική ανακοίνωση - Φινλανδία: ''Η χώρα πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO'' (βιντεο)

Τι ανέφεραν πρόεδρος και πρωθυπουργός σε κοινή δήλωσή τους.

Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO, αναφέρουν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

"Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO", αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

 

 

"Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών", προσθέτουν.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

Η Κοπεγχάγη θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, δήλωσε η Δανή πρωθυπουργός Φρεντέρικσεν

 

 

Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, δήλωσε σήμερα η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της γειτονικής της χώρας ότι θα πρέπει να αιτηθεί την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία "χωρίς καθυστέρηση".

"Η Δανία θα υποδεχθεί βεβαίως με θέρμη τη Φινλανδία στο NATO. (Αυτή) θα ενισχύσει το NATO και την κοινή μας ασφάλεια", σημείωσε η Φρεντέρικσεν σε μήνυμά της στο Twitter.

"Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία μετά την επίσημη αίτηση", πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Δανίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ