Μύθοι και αλήθειες γύρω από ένα θέμα taboo... Ενημερωθείτε για το τι ισχύει και τι όχι, όσον αφορά την αμφισεξουαλικότητα

Λίγο - πολύ, όλοι έχουμε γνωρίσει κάποιον/α... bysexual κατά τη διάρκεια της ζωής μας και δεν είναι μυστικό πως αδυνατούσαμε να ερμηνεύσουμε τη διττή του φύση... Η ψυχολόγος Κατερίνα Βαλαβανίδη δίνει απαντήσεις!

Λίγο - πολύ, όλοι έχουμε γνωρίσει κάποιον/α... bysexual κατά τη διάρκεια της ζωής μας και δεν είναι μυστικό πως αδυνατούσαμε να ερμηνεύσουμε τη διττή του φύση... Η ψυχολόγος Κατερίνα Βαλαβανίδη δίνει απαντήσεις!



Μερικές πληροφορίες για την αμφισεξουαλικότητα:      

  • Ο Sigmund Freud θεωρούσε ότι κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να γίνει αµφισεξουαλικός κάποια στιγµή στη ζωή του/ης. 


  • Οι µελέτες του Alfred Kinsey κατέδειξαν ότι η πλειονότητα των ανθρώπων εµφανίζονται να είναι αµφιφυλόφιλοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιµούν ένα φύλο αλλά κάποιες φορές εκδηλώνουν έλξη και προς το άλλο φύλο.  


  • Νεώτερες έρευνες αµφισβητούν την ύπαρξη της αµφιφυλοφιλίας αλλά δεν θεωρούνται και ιδιαίτερα βάσιµες. 


  • Παρά τις συνηθέστερες παρανοήσεις, αµφιφυλοφιλία δεν σηµαίνει ότι κάποιο άτοµο πρέπει να έλκεται εξίσου και από τα δύο φύλα. Στην πραγµατικότητα, άνθρωποι που έχουν µια ευδιάκριτη αλλά όχι αποκλειστική προτίµηση για το ένα φύλο σε σχέση µε το άλλο, µπορούν και συχνά αυτο-χαρακτηρίζονται ως αµφισεξουαλικοί. 


  • Σύµφωνα µε την ιστορία, σε παγκόσµιο επίπεδο, υπήρχαν πολιτισµοί στους οποίους η αµφιφυλοφιλία ήταν συνηθισµένη και πραγµατικά αποδεκτή κι αναµενόµενη.  


  • Λόγω του ότι κάποιοι αµφιφυλόφιλοι δεν νιώθουν ότι ανήκουν είτε στον gay είτε στον ετεροφυλόφιλο κόσµο και λόγω του ότι έχουν µια τάση να είναι «αόρατοι» στη δηµόσια σφαίρα, µερικοί αµφιφυλόφιλοι έχουν δηµιουργήσει τις δικές τους κοινότητες, την δική τους κουλτούρα και το δικό τους κίνηµα. Όµως, επειδή η αµφιφυλοφιλία µπορεί να πέσει οπουδήποτε µεταξύ των δύο ακραίων τάσεων (ετεροφυλοφιλία και οµοφυλοφιλία), κάποιοι που χαρακτηρίζονται ως αµφιφυλόφιλοι συνασπίζονται είτε στην οµοφυλόφιλη είτε στην ετεροφυλόφιλη κοινότητα. Κάποιοι άλλοι αµφιφυλόφιλοι αντιλαµβάνονται αυτό τον συνασπισµόπερισσότερο ως επιβεβληµένο παρά ως θεληµατικό. Οι αµφιφυλόφιλοι µπορεί να αντιµετωπίσουν εξοβελισµό τόσο από την gay όσο κι από την straight κοινότητα, αν εξωτερικευτούν.  


  • Κάποιοι ψυχολόγοι θεωρούν ότι οι αµφισεξουαλικοί τείνουν να εσωτερικεύουν τις κοινωνικές τάσεις για την επιλογή των συντρόφων τους. Αυτές οι κοινωνικές τάσεις και πιέσεις µπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογική τους κατάσταση. Έτσι, έχουν αναπτυχθεί ειδικές θεραπευτικές µέθοδοι για αµφιφυλόφιλους, που αντιµετωπίζουν αυτό το πρόβληµα.   


Μερικοί μύθοι για την αμφισεξουαλικότητα:   

  • Οι αμφισεξουαλικοί δεν μπορούν να αποφασίσουν- οι Δυτικές έννοιες για την σεξουαλικότητα βασίζονται στα αντίθετα (άντρας-γυναίκα, στρέητ-γκέι) και η αμφισεξουαλικότητα είναι σαν να μην χωράει σε αυτήν την εικόνα. Αυτός είναι ένας απο τους κύριους λόγους για τον οποίο η αμφισεξουαλικότητα είναι δύσκολο να κατανοηθεί απο πολλούς ανθρώπους.  


  • Οι αμφισεξουαλικοί είναι σεξουαλικά ασύδοτοι και έχουν μεγαλύτερη λίμπιντο- Η αλήθεια είναι οτι η λίμπιντο και η σεξουαλική ζωή ενός αμφισεξουαλικού μπορεί να είναι εξίσου αυξημένη ή μειωμένη με οποιουδήποτε άλλου. 


  • Οι αμφισεξουαλικοί μεταδίδουν AIDS- Το μη ασφαλές σεξ μεταδίδει το AIDS, όχι η αμφισεξουαλικότητα



Πηγή: lifo.gr | Της Ψυχολόγου Κατερίνας Βαλαβανίδη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ