Η 260 ετών χρυσή άμαξα των Βρετανών royals - Έχει μεταφέρει 5 βασιλιάδες και 2 βασίλισσες στην στέψη τους (φωτό & βίντεο)

Θα είναι το «αστέρι» στους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ

Η χρυσή άμαξα (Gold State Coach) που κατασκευάστηκε το 1762 θα παίξει κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση που έχει γίνει στην επίσημη σελίδα της βασιλικής οικογένειας στο Instagram η άμαξα, που έχει χρησιμοποιηθεί σε επίσημες τελετές, όπως άλλα Ιωβήλαια αλλά και στέψεις, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 θα ηγηθεί της πομπής.

 

Η ίδια η βασίλισσα είχε χρησιμοποιήησει την άμαξα αυτή στην τελετή σκέψης της και στα παράθυρα αναμένεται να προβληθούν πλάνα από εκείνη την ημέρα, καθώς η 96χρονη Βρετανίδα μονάχρης γιορτάζει τα 70 της χρόνια στον βασιλικό θρόνο.

Η ιστορία της Golden State Coach

Η Gold State Coach είναι μια κλειστή άμαξα με οκτώ άλογα που χρησιμοποιείται από τη Βρετανική Βασιλική Οικογένεια, εδώ και πολλά χρόνια αφού φέτος γιορτάζει την 260η επέτειό της.

Ο Γεώργιος ανέθεσε στον Francis Hastings, 10ο κόμη του Huntington, την κατασκευή της το 1760 - για να χρησιμοποιηθεί στη στέψη και το γάμο του βασιλιά με την πριγκίπισσα Charlotte του Mecklenburg-Strelitz - αλλά ήταν ένα τόσο τεράστιο εγχείρημα που τελικά δεν ήταν έτοιμη για χρήση μέχρι το 1762.

Η κατασκευή της έγινε στα εργαστήρια του Σάμιουελ Μπάτλερ στο Λονδίνο και φέρεται να κόστισε 7.562 £ (1,5 εκατομμύρια £ = 1,98 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2018).

Πέντε βασιλιάδες και δύο βασίλισσες την έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής για την στέψη τους:  Ο Βασιλιάς Γεώργιος Δ', ο Βασιλιάς Γουλιέλμος Δ', η Βασίλισσα Βικτώρια, ο Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ', ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε', ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' και η Βασίλισσα Ελισάβετ Β.

Παρά το γεγονός ότι η Gold State Coach βρίσκεται σε συνεχή χρήση για 260 χρόνια, έχει ανακαινιστεί μόνο τέσσερις φορές, σύμφωνα με το royalcentral.co.uk: το 1820 με την άνοδο του Βασιλιά Γεωργίου Δ΄, το 1902 για τη στέψη του βασιλιά Εδουάρδου Ζ΄, το 1952 για τη στέψη της Βασίλισσας και το 1977 ενόψει του Αργυρού Ιωβηλαίου.

 

Εκτός από τις στέψεις, η άμαξα έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για τα Κρατικά Εγκαίνια του Κοινοβουλίου, αν και η βασίλισσα Βικτώρια σταμάτησε να την χρησιμοποιεί μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Αλβέρτου και χρησιμοποιούσε με άλλα μέσα, όταν άνοιξε το Κοινοβούλιο μετά το 1861. Η Gold State Coach εκτίθεται πλέον δημόσια στο Royal Mews όταν δεν χρησιμοποιείται.

Η άμαξα είναι κατασκευασμένη από ξύλο με ένα λεπτό στρώμα φύλλου χρυσού πάνω του. Λόγω του μεγάλου μεγέθους της - βάρους τεσσάρων τόνων, μήκους επτά μέτρων και ύψους 3,6 μέτρων - μπορεί να οδηγηθεί μόνο με ρυθμό βαδίσματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ